Gündem

Milliyetçi Partiler Üçüncü Yol İçin Birleşebilir mi?

Mehmet Tolga Akalın, Devlet Bahçeli’ye üçüncü yol çağrısı yaptı. Akalın, milliyetçi partilerin yerel seçimlerde ayrı bir blok oluşturmasını istedi. Peki bu çağrıya Bahçeli nasıl cevap verecek?

Mehmet Tolga Akalın, iyi Parti Edirne Milletvekili ve Milliyetçi Ülkücü Hareket’in eski il başkanı, Twitter’da yaptığı bir paylaşımla Devlet Bahçeli’ye üçüncü yol çağrısı yaptı. Akalın, milliyetçi partilerin yerel seçimlerde ayrı bir blok oluşturmasını istedi. Peki bu çağrıya Bahçeli nasıl cevap verecek?

Akalın’ın Çağrısı

Akalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

“Biliyoruz ki milletleşmek ve milli kimliğimizi her alanda tahkim etmek Cumhuriyetimizin en önemli projesidir. Yine kabul etmeliyiz ki milletleşme sürecimizin önündeki en büyük tehdit ise son 20 yılda siyasal islamcılığın Türk milletine demografik olarak dönüştürme çabaları ve Türk milli kimliğini alt kimliklere bölmesidir. Türkiye’nin karşılaştığı ağır tehditler var ve Türk milli kimliğinin tarihi bize yeni bir yol açma zarureti doğurmaktadır. Cumhuriyetimizin 100. yılında onu kuran Atatürk’ün izindeki Türk milliyetçisi kadroların ve Cumhuriyetimizin kurucu fikri olan Türk milliyetçiliğinin devletimizi yeniden yönetmesi için komşuluk yetmez, yeni bir yol arkadaşlığına ihtiyacımız var. Diğer yandan tüm ömrünü bir davaya vakfetmiş ve hayatta tek arzusu Türk milliyetçiliğinin iktidarını görmek olan Milliyetçi Ülkücü Hareket’in de bir iktidar borcumuz var. Türk milliyetçiliğinin iktidarıysa ancak yeni bir Türk çağını başlatacağımız üçüncü yol’u açmaktan geçmektedir. İnanıyorum ki bu çağrı milletimizin ekseriyetinde de büyük karşılık bulacaktır.”

Akalın, paylaşımının sonunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi etiketledi.

Bahçeli’nin Tavri

Bahçeli, henüz Akalın’ın çağrısına resmi bir cevap vermedi. Ancak Bahçeli’nin daha önce yaptığı açıklamalar, bu çağrının pek de karşılık bulmayacağına işaret ediyor.

Bahçeli, iyi Parti’ye daha önce “gelin komşu olalım” diyerek Cumhur İttifakı’na çağırmıştı. Ancak iyi Parti’nin bunu kabul etmesi mümkün görünmüyor. Bazı iyi partililer de MHP’ye “siz gelin Millet İttifakı’na katılın” dedi. Bu da hiç mümkün değil.

Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın mimarı olduğu için AK Parti ile olan ittifakını bozmak istemiyor. Bahçeli, AK Parti’nin bugünkü liderliğinin ve hükümetinin MHP’nin iktidara gelmiş gibi hamleler yaptığını düşünüyor. Bahçeli, ayrıca 11 büyük şehri CHP’den almak için Cumhur İttifakı’nın devam etmesini milli bir beka sorunu olarak görüyor.

Üçüncü Yol’un Şansı

Peki, Akalın’ın önerdiği üçüncü yol gerçekleşebilir mi? Bu sorunun cevabı, yerel seçimlerden sonra daha net olacak.

Yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın ve Millet İttifakı’nın aldığı sonuçlar, milliyetçi partilerin durumunu belirleyecek. Eğer Cumhur İttifakı başarısız olursa, Bahçeli’nin AK Parti ile olan bağı zayıflayabilir. Eğer Millet İttifakı başarısız olursa, iyi Parti’nin CHP ile olan bağı zayıflayabilir.

Bu durumda, milliyetçi partiler arasında yeni bir ittifak kurulması orta vadede mümkün olabilir. Hatta Zafer Partisi’nin de böyle bir ittifakta yer alması olasıdır.

Ancak burada ön göremedikleri bir sorun var: Bütün bu partiler yan yana geldiğinde yüzde 30’u bulacak değiller. Ya da yüzde 20’yi geçerler mi emin değiliz. Çünkü bu türden bir ittifak, hem AK Parti hem de CHP tabanından oy kaybettirebilir.

Dolayısıyla, milliyetçi partiler üçüncü yol için birleşebilir mi? Bu sorunun cevabı, henüz belli değil. Ama şunu söyleyebiliriz: Bu yol, kolay bir yol değil.