Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Genel

Gantz, İsrail’in İran’ı vurmaya hazır olduğunu söyledi

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İsrail'in İran'ı vurmaya hazır olduğunu söyledi

Perşembe günü İsrail’e ait bir yakıt tankerine İnsansız Hava Aracı ile yapılan saldırı sonrasında İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ülke ordusunun İran’a karşı harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi ve bunu “küresel ve bölgesel bir sorun” olarak nitelendirdi.

İsrail, müttefiklerine Mercer Street tankerine yapılan saldırının arkasında İran’ın olduğuna dair “sağlam kanıtlar” sağladığını söyledi. ABD ve Birleşik Krallık da iki kişinin -İngiliz ve Rumen mürettebat üyelerinin- ölümüne neden olan saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu ve karşılık verme sözü verdi. Tahran, diğer ülkeler kendi çıkarlarına saldırmaya karar verirse “kararlı bir şekilde yanıt vereceğini” söyleyerek suçlamaları reddetti.

Perşembe günü yerel bir medya sitesinde yayınlanan bir röportajda İsrail’in İran’ı vurmaya hazır olup olmadığı sorulduğunda Gantz, “Evet” yanıtını verdi. Gantz ayrıca Ynet’e İsrail’in İran’ı da içerebilecek bir “çok cepheli” çatışmaya girmeye hazır olduğunu söyledi .

Gantz “Gelecek bu olduğu için birden fazla cepheyle başa çıkma yeteneklerimizi geliştirmeye devam etmeliyiz” diye ekledi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh Perşembe günü İsrail’in askeri tehdidini “uluslararası hukukun bir başka küstah ihlali” olarak nitelendirdi.

“Şunu açıkça belirtiyoruz: İran’a yönelik her türlü aptalca hareket, kararlı bir yanıtla karşılanacaktır. Bizi sınamayın.”

Çarşamba günü, İran’ın İslam Devrim Muhafız Kolordusu (IRGC) başkomutanı, İran’ı – özellikle İsrail’i tehdit eden ülkelerin, savunma ve saldırı yetenekleri hakkında gerçekçi bir anlayış geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Hossein Salami, “Savunma politikalarımızda ve stratejilerimizde, herhangi bir noktada ve herhangi bir kapsamda herhangi bir düşmandan tolere edilebilir ve katı ve kararlı bir yanıt vermemizi gerektirmeyecek hiçbir eylem yoktur.” Dedi. Körfez ve Hürmüz Boğazı boyunca konuşlanmış kuvvetler.

“Her türlü senaryoya hazırız” diyerek mesajının diplomasi değil eylem olduğunu da sözlerine ekledi. Gantz’ın muhafazakar Ebrahim Raisi’nin yeni İran cumhurbaşkanı olarak yemin edeceği gün yaptığı açıklamalar, İsrail’in İran’ı vurmaya askeri olarak hazır olduğunu iddia ettiği en son örnekti.
Ocak ayında İsrailli Korgeneral Aviv Kochavi, güçlerine önümüzdeki yıl İran’a karşı olası bir saldırı eylemi için hazırlıkları hızlandırmaları talimatını verdiğini söyledi.

İsrail, ABD ve diğer Batılı güçlerin 2015 yılında İran ile dünya güçleri arasında imzalanan ve Tahran’ın yaptırımların hafifletilmesi karşılığında nükleer emellerini azalttığını görecek bir nükleer anlaşmayı canlandırmaya yönelik girişimlerine şiddetle karşı çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2018’de ülkesini dönüm noktası niteliğindeki anlaşmadan tek taraflı olarak çekmişti.