Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Genel

Çok sıcak ve kurak havalar geliyor!

Başta Türkiye, İtalya ve Yunanistan olmak üzere birçok ülke sıcak ve kurak hava ile adeta kavrulacak. Önümüzde ki günlerde çok daha sıcak günlerin bizi beklediğini duyuran Almanya Meteoroloji Dairesi, havaların çok sıcak ve kurak olacağından dolayı orman yangınları konusunda uyarılarda bulundu.

Kurak ve sıcak havaların giderek etkisini artırması bir taraftan orman yangınlarını tetiklerken, vatandaş bu bunaltıcı havaların yerini ne zaman serin havalar yer alacağını merak ediyor.

Almanya Meteoroloji Dairesi, 10 gün daha ülke genelinde sıcakların devam edeceği ve özellikle Akdeniz’e kıyısı olan yerleşim alanlarının çok daha sıcak havalarla mücadele etmesi gerekeceğini belirtti.

Son günlerde yaşanan kuraklık, aşırı sıcak hava ve rüzgarın İtalya’da da yangınları tetiklediği bildirildi. Sicilya, Sardinya ve Adriyatik çevresindeki bazı bölgelerde yangınlar meydana geldiği, çok sayıda vatandaşın tahliye edildiği, bölgedeki turistlerin de teknelerle taşındığı haber veriliyor. Yangınların İtalya‘nın güneyinde, bölgedeki büyük adalarda ve Adriyatik kıyılarında özellikle etkili olduğu bildiriliyor.

“Bunlar yeni tip yangınlar”

Uluslararası çevre koruma örgütü Doğal Hayatı Koruma Vakfı‘ndan (WWF) yapılan açıklamada, Akdeniz’deki ormanlarda meydana gelen yangınların yeni tip yangınlar olduğu ve bütün Akdeniz’de bu sene de yarım milyon hektardan fazla ormanın kaybolmasından endişe edildiği vurgulandı.

Almanya Meteoroloji Dairesi (DWD) basın sözcüsü Andreas Friedrich, özellikle Türkiye ve Yunanistan’ı günlerdir etkisi altına alan rekor sıcaklıkların kısmen 40 derecenin üzerinde seyrettiğine dikkat çekerek bu yüzden toprağın kuruduğunu, uzun süredir tek bir damla yağış düşmediğini kaydetti.

Yangınların çıkış nedeninin çok çeşitli olduğunu da hatırlatan Friedrich, Sicilya’daki bir yangında örneğin 80 ile 25 yaşında iki kişinin doğal koruma altındaki bölgede kundaklama yaparken polis tarafından yakalanıp gözaltına alındığına işaret etti.

Hava sıcaklıklarında düşüş veya yağış beklenmiyor

Almanya Meteoroloji Dairesi (DWD), önümüzdeki on gün boyunca kuru ve sıcak havanın Yunanistan, İtalya ve Türkiye’de etkili olmaya devam edeceğini, yağış da beklenmediğini açıkladı. Meteorologlar, devam eden kuraklık ve rekor sıcaklıklar sona erse bile yangın çıkma tehlikesinin üst seviyede kalmaya devam edeceğini, rüzgarın da esmesi halinde sonuçları korkunç olabilecek yangınlar yaşanabileceğini tekrarlayarak uyardı.

Klimaları düşük derecede tutun çağrısı

Sıcakların rekor seviyeye yükselmesiyle enerji kullanımının arttığı Yunanistan’da da sorumlu makamlar vatandaşları klimalarını 26’dan düşük dereceye getirmeme çağrısında bulundu.

Son günlerde Türkiye’de de enerji kullanınımın arttığı açıklanmış, çok sayıda kentte elektrik kesintileri meydana geldiği görülmüştü.

Rusya’nın Sibirya bölgesinde de yangın

Geçen senelerde de uzun süren büyük yangınların görüldüğü Rusya’nın Sibirya bölgesinde de 173 yangın çıktığı, mücadele amacıyla Türk azınlığın yaşadığı Yakutlar Bölgesi’ne askeri teçhizat ve personel desteği takviye edildiği duyuruldu. Bölgede durumun kötü olduğu, 2 bin 500 görevlinin alevlerin köylere sıçramasını engellemeye çabaladığı bildiriliyor. Bölgedeki köy ve kentlerin üzerinde yangın ve toz bulutlarının kümelendigi, vatandaşların solunum sorunu yaşadığı aktarılıyor. Yangından etkilenen bölgenin 8 bin kilometrekarelik alanı kapsadığı da kaydedildi.