Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ekonomi

Diyanet bütçesi kara deliğe dönüştü!

7 Bakanlıktan daha fazla bütçeye sahip Diyanet Başkanlığı, yine bütçeden para istedi. 6 aylık sürede 13 milyar TL harcayan Diyanet, daha yıl sonu gelmeden personel ve cari giderler için ek kaynak talep etti. Kuran’da ”Sizden hiç bir kaşılık beklemeyenlere uyunuz” ayeti apaçık ortada iken, diyanet Milli İstihbarat Teşkilat’ından bile daha fazla bütçeye sahip. Dahası, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bile daha fazla bütçeye sahip.

2021 için 13 milyar lira bütçe ayrılan Diyanet, “ Yurt içi ve yurt dışında geniş bir coğrafyada yasal görevlerimizi tam anlamıyla ifa edebilmemiz için, personel gideri dışındaki cari giderler ve yatırım ödeneğinin artırılması gerekmektedir” diyerek ek bütçe istedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, din görevlilerinin halka tam olarak ulaşamadığını savunarak bu konuda yeni önlemler alınmasını istedi. Özellikle büyük kentlerdeki site tarzı yapıların civarında Kuran kursu açılması gerektiği savunuldu.

2021 için 13 milyar lira bütçe ayrılan Diyanet, “Kurum bütçesinin her yıl yaklaşık yüzde 96-97’si personel giderlerinden oluşmakta, yüzde 3-4’ü ile hizmetler icra edilmektedir. Yurt içi ve yurt dışında geniş bir coğrafyada yasal görevlerimizi tam anlamıyla ifa edebilmemiz için, personel gideri dışındaki cari giderler ve yatırım ödeneğinin artırılması gerekmektedir” diyerek ek para da istedi.

Raporda, mezra gibi nüfusun çok az olduğu yerlere de din görevlisi görevlendirilmesi istendi ve “Köy ve mezralarda da din görevlisi bulunması zorunludur. Zira ezan okunması, namaz kılınması, Kur’an okunması, düğün, sünnet, cenaze gibi durumlarda din hizmetleri halkın temel ihtiyaç mesabesinde talep ettiği bir hizmet olduğu için burada maliyet hesabı yapılmamaktadır” görüşü savunuldu.

Kuran esalarına bakıldığında, din görevlisi diye birşey yoktur. Zira pınarın tek kaynağı Kuran’dır ve Kuran kimsenin yorumlamasına ihtiyacı yoktur. Zira Allah Kuran’da ”her şeyi apaçık anlattık” der. Diğer bir ayette ”Açıkta hiç birşeyi bırakmadık, idrak edesiniz diye herşeyi apaçık anlattık” der.

Kuran’ın ilk ayeti ”İkra” dır ve İkra’nın kelime anlamı ”Öğren ve Öğret”tir. İslamiyette (Kuran’da ki İslamiyet) yapılan tüm hizmetler gönüllülük esasına dayanır. İster manevi ister maddi her ne surette olursa olsun Kuran’da; çıkar karşılığı hizmet edenler, Kuran’ın ayetlerini kendi çıkarlarına göre yorumlayanlar Allah’ın ”O zalimler” dediği kişilerdir.