Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ekonomi

Otomobil almak isteyenler dikkat! Yüzde 160 olan ÖTV oranı yüzde 220’ye çıkarıldı

AK Parti hükümeti gıdadan enerjiye, akaryakıttan emlak vergisine A’dan Z’ye zam yapmayı aylık hatta haftalık rutine bağladı. Sıfır araç satışlarında uygulanan ÖTV oranlarını adeta katlandı. 2000 motor üstü araçlarda %160 olan ÖTV oranı %220’ye çıkarıldı. Yani 100 bin liralık otomobil tüm vergiler eklendiğinde 386 bin liraya geliyor. Dahası, bu son ÖTV zammı sonrasında; gümrük girişi 150 bin TL olan 2.0 ve üzeri araçlar için TRT payı olarak 600, ÖTV olarak 330 bin TL ve 86 bin 508 Lirada KDV ekleniyor. Araç bu şekli ile Türkiye’deki bayilere maliyeti 567 bin 108 Lira oluyor.

Bu vergi oranlarına göre bir araba almaya kalkarsan, 3 arabadan fazlasını devlete almak zorundasın.  Kredi çekmek gerekirse  de bir araba da bankaya almak zorundasın.. Geçmediğin köprülerin ücretini ödemek zorundasın…

Artan kur ve yüksek vergiler nedeniyle Türkiye’de geçmişte en fazla otomobilin satıldığı C segmentinde araç almak çok zorlaştı. C sınıfı fiyatları min. 350 bin, D sınıfı 500 bin dolayında. İnsanlar daha küçük B sınıfı otomobillere yöneliyor. Onlar da en az 250 bin TL civarında.

ÖTV zammı sadece dizel ve benzinli araçlar için değil, elektrikli araçlara da yapıldı. Dünyada medeni ülkeler çevreyi korumak için elektrikli araçlarda ki vergileri sıfırlarken Türkiye yüzde 60 ÖTV yani özel tüketim vergisi uyguluyor. Türkiye’de en çok satan ikinci elektrikli otomobil olan Mercedes EQC, %60 ÖTV ile 1,2 milyon liraya satın alınabiliyor. Aynı aracı Türk Lirası cinsinden Almanya’da almaya kalksan 679.000 TL’ye alabiliyorsunuz. Peki, önümüzde ki günlerde ÖTV indirimi gelir mi? Bu konuda otomotiv uzmanları ne diyor? Bu soruya Lexus Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt cevapladı…

‘’VERGİ İNDİRİMİ YAPILMASI GEREKİYOR’’

Sıfır araç fiyatlarındaki pahalılık, otomotivcilerin ana gündemlerinden birini oluşturuyor. Ağır vergi yükü altında ezilen otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle araç fiyatlarının artmasından rahatsız. En son 2017 yılında 1 milyon adetlik iç pazar hacmine ulaşan sektör, 4 yıldır bu seviyenin gerisinde kalıyor. Elektrifikasyon dönüşümünün hızla yaşandığı otomotivde, sektör temsilcileri hem bu dönüşümün gerisinde kalmamak hem de satışları artırmak için vergi indirimi yapılması gerektiğinin önemine işaret ediyorlar.

‘’ÖTV İNDİRİMİ GELECEĞİNE İNANMIYORUZ’’

Sektörün volatiliteden oldukça fazla etkilendiğini söyleyen Lexus Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, bu nedenle bir ay sonra araç fiyatlarının ne olacağını tahmin edemediklerini belirtti. Vergi konusunun otomotiv sektöründeki etkilerinin ciddi boyutta olduğunu vurgulayan Bozkurt, ÖTV indirimi istediklerini ancak bunun ufukta pek görünmediğini söyledi. Bozkurt, “Vergi indirimi elbette istiyoruz ama olacağına inanmıyoruz. Yeter ki, üzerine artış da olmasın” dedi.