Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

Yüzdeki siyah noktalar neden olur ve nasıl temizlenir?

Özellikle ergenlik döneminden başlayarak ileriki yaşlarda bile görülen yüzde ki siyah noktalar, hemen hemen herkesin şikayet ettiği bir konu. Yüzdeki siyah noktaların neden olduğu, nelerden dolayı oluştuğu, nasıl temizlendiği ve bir daha çıkmaması için kesin çözüm olup olmadığı en çok merak edilen konular arasında… Bu yazımızı okuyarak, ciltteki siyah noktaların neden olduğunu, hangi etkenlerden dolayı vücudumuzda çıktığını, nasıl temizlendiğini, siyah noktalardan tamamen nasıl kurtulacağınızı öğrenebilirsiniz.

Siyah noktalar ciltte sıkışmış yağ bezleridir ve onları çıkarmak için sayısız ipucu ve ürün vardır. Siyah noktalardan kurtulmak için neler yapabileceğinizi ve yapmamanız gerektiğini anlatalım;

SİYAH NOKTALAR NASIL OLUŞUR?

Siyah nokta teknik dilde komedon olarak adlandırılır. Siyah noktalar renksiz sebum ve keratinden oluşur. Tıkanmış bir yağ bezinin açılmasında siyah bir nokta olarak tanımlanabilir. Sivilce oluşumu yağ bezinin tıkanmasıyla başlar. İltihap yoksa, bu ciltte siyah bir nokta haline gelir.

Diğer sivilceler genellikle kapalıdır, ancak siyah noktalarda durum böyle değildir. Burada tıkanmış gözeneklerin etrafındaki cilt açılır, hava girer ve biriken sebum yağının veya ölü cilt hücrelerinin oksitlenmesine ve siyah veya bazen sarımsı hale gelmesine neden olur.

CİLTTE SİYAH NOKTALARIN OLUŞMASINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

  1. Yaş ve hormonal değişiklikler önemli bir faktördür. Sivilcenin diğer belirtileri gibi, siyah noktalar da en çok ergenlik döneminde görülür. Hormon seviyelerindeki değişiklik, sebum üretiminde bir artışı tetikleyecektir. Ancak siyah noktalar her yaşta ortaya çıkabilir.
  2. Androjen (erkek cinsiyet hormonu) daha fazla sebum salgılanmasını tetikler. Hem erkek hem de kızlar, ergenlik döneminde daha yüksek androjen seviyeleri yaşarlar.
  3. Ergenlikten sonra adet, hamilelik ve doğum kontrol hapı kullanımına bağlı hormonal değişiklikler kadınlarda siyah noktalara neden olabilir.
Burundaki siyah noktaların diğer nedenleri şunlar olabilir:
  1. Gözeneklerin tıkanmış veya kozmetik ve giysilerle kaplanmış olması
  2. Ağır terleme
  3. Saç köklerini açan tıraş
  4. Yüksek nem
  5. Stres, polikistik over sendromu (PCOS) ve adet öncesi sendromu (PMS) gibi durumlar
  6. Kortikosteroidler gibi bazı steroid bazlı ilaçların kullanımı

SİYAH NOKTALAR NASIL TEMİZLENİR?

  1. Birçok insan, kötü hijyenin siyah noktaların nedeni olduğunu düşünebilir. Bu doğru değil. Ovma kullanarak siyah noktayı çıkarmaya çalışmak sorunu daha da kötüleştirebilir.
  2. Cildi nazikçe temizlemek yardımcı olabilir, ancak kullandığınız kremin cildi kurutmadığından emin olun. Yüzü nazikçe eksfoliye eden (ölü deri hücrelerini yok eden) özel fırçalar yardımcı olabilir. Kokusuz ve hassas ciltler için uygun olanları kullanın ve cildinizi çok kuru yapan şeylerden kaçının.
  3. Makyaj ve kozmetik: Komedojenik olmayan ürünler kullanın – yani gözenekleri tıkamayan ama gözenekleri açık tutan ürünler. Bu ölü deri birikimini azaltacaktır.
  4. Reçeteli tedaviler : Azelaik asit, salisilik asit ve benzoil peroksit reçetesiz temin edilebilir. Bunlar topikal tedavilerdir ve doğrudan cilde uygulanır.
  5. Tretinoin, tazaroten ve adapalen gibi A vitamini içeren reçeteli ilaçlar, saç köklerinde yağ bezlerinin oluşmasını önlemek ve cilt hücrelerinin daha hızlı yenilenmesini sağlamak için reçete edilebilir. Çoğu insan için bu tedaviler, yalnızca sivilce kötüleşerek enfekte olmuş veya akne gibi daha ciddi bir form haline gelmişse geçerlidir. Siyah noktaların rahatsız edici hale gelmesi durumunda, bir cilt bakım uzmanına bu noktaları çıkarmanız en iyisi olabilir.
  6. Altta yatan koşullar : Egzama veya rozasea gibi cilt sorunları siyah noktaların tedavisini zorlaştırabilir. Başarılı bir tedavi siyah noktalarda iyileşmelere yol açabileceğinden, bunlar öncelikle tedavi edilmesi gereken durumlardır.
  7. Dinlenme ve rahatlama : Yeterince dinlenmek ve stresten kaçınmak, cildinizi siyah noktalardan arındırmaya da yardımcı olabilir. Stres sebum üretimini tetikleyebilir. Egzersiz stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
  8. Yiyecek : Kızartılmış yiyeceklerin ve çikolatanın akne insidansını azaltacağı araştırmalarla doğrulanmamıştır. Ancak bol miktarda taze meyve ve sebze içeren sağlıklı, dengeli bir diyet genel sağlık için faydalıdır.

SİYAH NOKTALARDAN KURTULMAK İÇİN YAPMAMANIZ GEREKENLER

Hormonal değişiklikler siyah noktalardan kaçınmayı zorlaştırabilir, işte riski artırabilecek veya daha da kötüleştirebilecek faktörler:

  1. Siyah noktaları sıkmaktan veya metal siyah nokta çıkarıcı kullanmaktan kaçının. Bu, cildi tahriş edebilir ve sorunu ağırlaştırabilir.
  2. Buharlama: Buhar banyosu, gözenekleri açtığı düşünüldüğünden, siyah nokta tedavisi olarak uzun zamandır tavsiye edilmektedir. Ancak bu, araştırmalarla doğrulanmadı ve bazıları buharın sorunu daha da kötüleştirdiğine inanıyor.
  3. Ovma : Bu, sorunu ağırlaştırabilir. Ovma sebumu giderir. Yağ bezleri daha sonra kaybolan sebumu değiştirmek için daha çok çalışır, bu da daha fazla tıkanıklığa ve sivilcelerin iltihaplanma riskine yol açar.
  4. Temizleme ajanları: Burun bantları veya maskeleri dikkatli kullanılmalıdır – yanlış kullanılırlarsa cildi tahriş edebilir ve zarar verebilirler.
  5. Makyaj ve kozmetik: Yağ bazlı makyaj ve cilt bakım ürünlerinden kaçının.

SİYAH NOKTALARI ARTIRAN ÇEVRESEL FAKTÖRLER

  1. Nemli ortam
  2. Dar kıyafetler
  3. Alkollü cilt ürünleri – cilt üzerinde kuruma etkisi vardır
  4. Hidrojen peroksit: Bu sivilce için önerilir. Salgınların şiddetini azaltabilir ancak aynı zamanda cildi kurutabilen ve tahriş edebilen sert bir üründür. Araştırmacılar, bunların kullanılması gereken ürünler olup olmadığından hala emin değiller.