Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

Kronik kalp yetmezliği nedir? Kalp yetmezliği tanısı, nedenleri ve tedavisi

Kalp yetmezliği, kalbin pompalama fonksiyonunun normal seviyelere kıyasla bozulduğu bir durumu ifade eder. Kalp, vücuda yeterince kan pompalayamaz. Peki, kronik kalp yetmezliğinin tanısı var mı? Nedenleri, tedavisi nelerdir?

Kalp yetmezliği, kalbin zayıfladığı ve böylece vücuda kan pompalama yeteneğinin normalden daha zayıf olduğu bir durumdur. Bu, bazı organların kan akışının azaldığı anlamına gelir. Ortaya çıkan en tipik rahatsızlıklar ağır nefes alma ve fiziksel performansta bozulmadır. Hafif derecede kalp yetmezliği ile, bu ilk olarak eforla fark edilirken, şiddetli kalp yetmezliği ile istirahatte bile ağır nefes alırsınız. İleri kalp yetmezliği ile yattığınızda nefes almanın ağırlaştığını ve dik pozisyonda daha kolay hale geldiğini fark edeceksiniz. Sonunda, bacaklarda ve vücudun başka yerlerinde şişlik gelişebilir . Diğer semptomlar uyuşukluk, artan yorgunluk, iştah azalmasıdır.

Norveç’te yaklaşık 50.000-100.000 kalp yetmezliği var. 75 yaş üstü Norveçlilerin yaklaşık %10’unda kalp yetmezliği vardır. Kalp yetmezliği, tıbbi departmandaki tüm akut yatışların en az %5’inin nedenidir.

Kalp yetmezliği nedenleri

Hareket ettiğimizde vücuttaki metabolizma artar. Vücudun çeşitli bölümleri daha sonra yeterli oksijen ve beslenme almak için daha fazla kana ihtiyaç duyar. Sağlıklı bir kalp, yük altında pompalama aktivitesini artırabilir, böylece kan dolaşımı tatmin edici olur. Hastalıklı bir kalp bunu yapamaz ve bu duruma kalp yetmezliği denir.

Farklı kalp hastalığı türleri kalp yetmezliğine neden olabilir. En yaygın neden, yakın zamanda geçirilmiş bir kalp krizidir . Kalp kasının bir kısmı daha sonra ölür ve yerini sert bir yara dokusu alır. Bu, kalbin pompalama kapasitesini azaltır. Uzun yıllar yüksek tansiyon da kalbi yıpratabilir ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Aynı nedenle kalp kapakçıklarındaki bozukluklar ( aort darlığı , aort yetmezliği , mitral darlığı, mitral yetmezlik ) kalp kasının artan gerilme ve aşınma ve yıpranmasına bağlı olarak kalp yetmezliğine neden olabilir. Ayrıca diyabet, enfeksiyonlar, yüksek alkol tüketimi gibi kalbi zayıflatabilecek çok çeşitli durumlar da vardır.

Tanı, tipik semptomlar temelinde şüphelenilir. Hastalığın haritasını çıkarmak için kan örnekleri alınacaktır ve memenin röntgen muayenesi de kalp hastalığını benzer rahatsızlıklara sahip akciğer hastalığından ayırt etmek için önemlidir. EKG çoğunlukla altta yatan kalp hastalığının belirtilerini gösterir. Teşhisi doğrulamak için , kalbin ultrason muayenesi olan bir ekokardiyografi yapmak gerekir.

Kalp yetmezliği tedavisi

Daha hafif derecelerde kalp yetmezliği genel uygulamada tedavi edilir. Belirgin ve akut kalp yetmezliği durumunda, bir süre hastanede tedavi gereklidir. Tedavinin amacı semptomları hafifletmek, yaşam kalitesini iyileştirmek ve yaşam beklentisini arttırmaktır.

Kendi kendine tedavi

Kendiniz yapabileceğiniz birkaç şey var:

• Daha az tuz yemek uzun zamandır bir tavsiye olmuştur. Tansiyonun düşmesine katkıda bulunur ve kalbin çalışmasını kolaylaştırır. Tuz vücuttaki sıvıyı bağlayarak kalbe binen yükü artırır. Tavsiyemiz, tuz alımınıza dikkat etmenizdir. Yetkililer günde en fazla 5 gram tuz tavsiye ediyor.

• Alkol konusunda dikkatli olun. Yoksunluk muhtemelen en faydalıdır, ancak bir seferde en az 2-3 üniteden fazla alkolden kaçının.

• Künt duman .

• Fazla kilonuz varsa kilo vermeniz faydalı olabilir .

• Fiziksel aktivite rahatsızlıklara göre kontrol edilmelidir. Biraz düzenli egzersiz yapmayı başarırsanız, faydalıdır. Ancak vücudunuzun izin verdiğinden daha fazla şarj etmemelisiniz.

Tıbbi tedavi

Kalp yetmezliğinde etkili olan birkaç ilaç vardır. En önemli ilaç grupları şunlardır:

• ACE inhibitörleri ve anjiyotensin II antagonistleri (ARB’ler), kan damarlarını genişleterek çalışır, böylece kan basıncı düşer ve kalp üzerindeki yük azalır.

• Beta blokerler kalbin daha sakin atmasını sağlar, kan basıncını düşürür ve kalbi güçlendirir. Beta blokerler ve ACE inhibitörleri en önemli ilaç gruplarıdır ve kalp yetmezliğinin temel tedavisini oluştururlar.

• Diüretikler vücuttaki sıvı miktarını azaltır ve böylece kalp üzerindeki yükü hafifletir. Diüretikler genellikle ACE inhibitörleri ve beta blokerlerle üçlü tedaviye dahil edilir, ancak çoğu diüretik sadece gerektiğinde kullanır.

• Neprilisin inhibitörü ve ARB ile kombinasyon preparasyonu , kalp yetmezliğinde vazodilatasyon, artan diürez ve diğer faydalı etkiler sağlayan yeni bir etki mekanizmasını temsil eder ve standart tedavinin hedefe ulaşmaması durumunda önemlidir.

• Digitalis preparatlarının kalbi “güçlendirdiği” bilinmektedir. Bunlar daha önce yaygın olarak kullanılıyordu, ancak şimdi nadiren kullanılmaktadır.

• Standart tedaviye yetersiz yanıt verilmesi durumunda faydalı olabilecek başka preparatlar da vardır.

Atriyal fibrilasyonunuz da varsa, kan inceltici ilaçlar uygundur . Kalp yetmezliğinin nedeni kalp krizi veya anjina ise, çoğu kişiye statinler, yani kolesterolü düşüren ilaçlarla tedavi önerilecektir.

Özellikle yaşlılarda veya başka hastalıklar nedeniyle tedavi görenlerde kolaylıkla birçok farklı preparat olabilir. Farklı ilaçların birbirine uyduğunu ve yan etkilerin tedavi etkisinden daha ağır basmadığını kontrol etmek doktor takibinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, hem hastanede hem de GP’de tüm kontrolleriniz için her zaman yanınızda doğru bir ilaç listesi bulundurun.

Diğer tedavi

Kalp yetmezliği olan hastalarda yaşam süresini uzattığı için yıllık grip aşısı önerilir.

Bazı kişilerde ameliyat gerekli olabilir. Bu, özellikle onarılabilecek flep kusurları varsa geçerlidir. Şiddetli aritmi eğilimi olan hastalarda, kalp pili veya kalp pili (ICD) veya bunların kombinasyonları üzerinde ameliyat yapılması uygun olabilir. Çok nadir durumlarda kalp nakli yapılır.

Kalp yetmezliği ilaçları

Kalp yetmezliği, kalpte kalıcı değişikliklerin meydana geldiği ciddi bir durumdur. Kullanılan ilaçlar çok yardımcıdır ve rahatsızlıkların giderilmesine ve ömrün uzatılmasına önemli ölçüde katkıda bulunur.

Prognozun ne kadar iyi olduğu, kalp yetmezliğinin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olacaktır.

Kronik kalp yetmezliği olan bir hasta, yılda en az 3-4 kez pratisyen hekimleri tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidir. Alevlenme dönemlerinde, genellikle bir uzmanla temasa ihtiyaç vardır. Birçok hastanenin kalp yetmezliği tedavisi için kendi poliklinikleri (kabul edilmeyen servisler) vardır.