Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

Kalp kası iltihabı nedir? Miyokardit, semptomlar ve belirtiler nelerdir?

Miyokardit, virüsler, bakteriler, toksinler veya bağışıklık reaksiyonlarının neden olduğu kalp kasının iltihaplanmasıdır. Durum tedavi olmaksızın geçebilir, ancak tedavi gerektiren kalp yetmezliği gelişebilir.

Miyokardit, kalp kasının iltihaplanması olarak tanımlanır. Enflamasyona virüsler veya bakteriler, toksinler veya otoimmün reaksiyonlar neden olabilir. İkincisi, vücudun kalp kasına saldıran antikorlar geliştirdiği anlamına gelir. Durum, kalbin işlev bozukluğuna yol açar.

Kalp kası iltihabı yaygın bir hastalık değildir, ancak hafif varyantlar her zaman saptanmaz ve muhtemelen önceden düşünülenden daha yaygındır. Bu nedenle olayla ilgili kesin bilgiler eksiktir. Miyokardit, bilinen bir hastalığı olmayan genç insanlarda en sık görülen ani ölüm nedenlerinden biridir.

Kalp kası iltihabı nedenleri

Sadece nadir durumlarda miyokardit kalp kasında enfeksiyona neden olur. Çoğu durumda, vücudun başka bir yerindeki bir enfeksiyona ikincil bir immünolojik reaksiyon vardır. Bulaşıcı hastalık vücudun istilacı mikroorganizmaya karşı antikor üretmesine neden olur ve genellikle kalp kasına saldıran bu antikorlardır.

Akut miyokarditin altında yatan en yaygın neden viral enfeksiyonlardır. Viral enfeksiyon hızla geçmezse, vücut virüsü nötralize etmek için antikor üretmeye başlayabilir. Bazı durumlarda, bu, virüs enfeksiyonu bittikten sonra kalıcı bir bağışıklık tepkisine yol açar. Enflamasyon uygun olandan daha uzun süre devam eder. Vücudun kendi vücuduna karşı antikor oluşumu ile reaksiyona girmesi durumuna otoimmün denir .

Bakteriler de nadir durumlarda miyokardite yol açabilir. Borrelia bakterisi, böyle bir enfeksiyona neden olabilen birkaç bakteriden biridir.

Nüfusun yetersiz beslenme ve sağlık durumunda olduğu ülkelerde, bakteriyel enfeksiyonlar veya parazitler ile bağlantılı olarak miyokardit de alabilirsiniz ve bu romatizmal ateş bir neden olabilir. Güney ve Orta Amerika’da bir parazit enfeksiyonu ( Chagas hastalığı ) miyokarditin en yaygın nedenidir.

Kalbin iltihaplanması, akut kalp yetmezliğinden zar zor fark edilen hastalığa kadar değişen bir hastalık tablosu verebilir – ve neyse ki, az hastalığı olan vakalar en yaygın olanlarıdır. Akut pompa yetmezliğine ek olarak, hastalık kalpte ciddi aritmilere de yol açabilir. Akut miyokardit genellikle tamamen geçer, ancak bazı durumlarda tetikleyiciler ortadan kalktıktan sonra bile kronik bir aşamaya girer. Kronik miyokardit, hastanın birkaç yıl içinde giderek artan kalp yetmezliği semptomları geliştirdiği genişlemiş ve zayıf bir kalbe (dilate kardiyomiyopati) yol açabilir.

Kalp kası iltihabı semptomları ve belirtileri

Tanı koymak çoğu durumda zordur. Hastalığın belirtileri, genişlemiş lenf düğümleri ve spesifik olmayan grip benzeri semptomlardan, büyük solunum problemleri veya ani ölümle birlikte akut kalp yetmezliğine kadar değişebilir. Çoğu durumda, hastalık o kadar az belirgindir ki semptomsuz ilerler. Semptomlar ayrıca akut ateşli hastalık veya solunum yolu enfeksiyonunun başlamasından birkaç gün ila hafta sonra ortaya çıkabilir.

Tipik semptomlar hızlı kalp atışı ve muhtemelen göğüs ağrısı olabilir. Diğer belirtiler, açıklanamayan kalp yetmezliği (ağır solunum) ve bayılmaya neden olabilecek kalp ritmi bozukluklarıdır. Kalp kasının iltihaplanması göğüs ağrısına neden olabilir ve bu nedenle akut kalp krizini andırır . Önceki solunum yolu rahatsızlıkları, gastrointestinal semptomlar veya ateşli hastalık hakkında bilgi, viral enfeksiyon ve miyokardit arasındaki bağlantıyı görmede yardımcı olabilir.

Akut miyokardit, genç insanlarda, özellikle kesin bir açıklaması olmadan kalp yetmezliği, kalp krizi, kalp ritmi bozuklukları veya iletim bozuklukları olan erkeklerde şüphelenilmelidir.

Kalp kası iltihabı tanısı

Tıbbi geçmiş bazen durum hakkında şüphe uyandırabilir. Doktor muayenesinde ağır nefes alma, boğazdaki kan damarlarının şişmesi ve akciğerlerde sulanma gibi kalp yetmezliğinin klasik belirtileri olabilir.

Kalp kası hücrelerinin zarar görmesi, kalp krizi sırasında da artan bazı kan testlerinde (CK-MB ve troponin gibi enzimler) artışa neden olur. Aradaki fark, kalp kasının iltihaplanmasında bu kan testlerinin daha uzun süre yüksek kalmasıdır. Virüs ve bakteri testleri, hastanın yakın zamanda viral veya bakteriyel bir enfeksiyon geçirip geçirmediğini doğrulayabilir. EKG, ekstra atımlarla geçici hafif aritmiler gösterebilir. Hayatı tehdit eden aritmiler kursun hem geç hem de erken döneminde ortaya çıkabilir.

Göğüs boşluğunun röntgeni , akciğerlerde yaygın olarak genişlemiş kalp gölgesi ve sıvı gösterebilir. Ekokardiyografi , ciddiyeti hemen netleştirecek ve kalbin pompalama işlevini ölçecektir. Kalp krizi veya anjina olup olmadığını doğrulamak veya reddetmek için genellikle akut kardiyak kateterizasyon (kalbin koroner arterlerinin kontrast muayenesi) yapılması uygun olacaktır. Akut miyokardit şüphesi durumunda diğer görüntüleme tanıları da kullanılır, özellikle MRG’nin faydalı olduğu gösterilmiştir.

İstisnai durumlarda, kalp kası dokusundan bir doku örneği (biyopsi) alarak tanıyı doğrulamaya ihtiyaç vardır. Dezavantajı ise kalpteki iltihabi değişikliklerin düzensiz olabilmesi ve örneğin iltihaplı dokudan alınıp alınmadığının kesin olmamasıdır. Bu tür numune alma da tamamen zararsız değildir.

Kalp kası iltihabı tedavisi

Tedavinin amacı, kalbi stabilize etmek ve muhtemelen iltihabı sınırlamaktır.

Hafif formlar tedavi gerektirmez ve hasta sadece kardiyak monitörizasyon ile gözlemlenir. Belirgin miyokardit ve kalp yetmezliği olan hastalar kapsamlı bir şekilde muayene edilir ve kalp yetmezliği ilaçları ile yoğun bir şekilde tedavi edilir. İmmünosupresif tedavi, seyrin uzun sürdüğü ve bir doku testinin kalp kasında kalıcı bir iltihaplanma olduğunu gösterdiği bazı hastalarda önemlidir. Kalp pili tedavisi veya otomatik defibrilatör yerleştirilmesi düşünülebilir. Tıbbi tedavi hedefine ulaşamadığınız durumlarda kalp nakli uygun olabilir.

Prognoz

Miyokardit ciddi bir durum olabilir. Büyük çoğunluğun hastalıktan kurtulması muhtemeldir. Bununla birlikte, birçok durumda hastalık tespit edilmediğinden, zayıflamış bir kalp durumuna (dilate kardiyomiyopati) ne sıklıkla ilerlediği bilinmemektedir.

Şiddetli miyokarditi olan hastalarda hastalık ölümcül olabilir.

Viral bir enfeksiyonla bağlantılı olarak kalp kası iltihabı olma olasılığı, tamamen sağlıklı olmadığınız zamanlarda egzersiz yapmamanız veya vücudu zorlamamanız için birkaç nedenden biridir.