BSE Sensex Pazartesi Günü Düşüşe Geçti
BSE Sensex, Wall Street’teki düşüş, zayıf tüketici talebi, Fed’in faiz kararı, petrol fiyatları ve ticaret açığı gibi faktörlerden etkilenerek Pazartesi günü düşüş yaşadı. Çin’den gelen olumlu veriler kayıpları sınırladı.

Hindistan’ın en büyük borsası olan BSE Sensex, Cuma günü yeni bir rekor zirveye ulaştıktan sonra Pazartesi sabahı 111,3 puan veya %0,2 düşüşle 67.727,3’e geriledi. Borsa, Wall Street’teki düşüş, zayıf tüketici talebi, Fed’in faiz kararı, petrol fiyatları ve ticaret açığı gibi faktörlerden etkilendi.
Wall Street’teki Düşüş Borsayı Baskıladı
BSE Sensex’in düşmesinin en büyük nedenlerinden biri de ABD borsalarının Cuma günü Fed’in faiz artırımına hazırlandığına dair işaretler vermesi oldu. ABD Hazine tahvilindeki artışların neredeyse 16 yılın en yüksek seviyesine çıkması da yatırımcıların risk iştahını azalttı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu hafta yapacağı toplantıda parasal genişlemeyi azaltmaya başlayacağı ve önümüzdeki yıl faiz artırımına gideceği beklentisi piyasalarda tedirginlik yarattı.
Zayıf Tüketici Talebi Endişe Verici
BSE Sensex’i aşağı çeken bir diğer faktör de Hindistan’daki zayıf tüketici talebi oldu. Ülkede son zamanlarda artan enflasyon, yakıt fiyatları ve Kovid-19 vakalarının yeniden yükselmesi tüketicilerin harcama eğilimini olumsuz etkiledi. Cuma günkü resmi veriler, ihracatın yıllık bazda %6,9 daralırken, ithalatın %5,2 daha yumuşak bir düşüş göstermesiyle ticaret açığının Ağustos ayında 10 ayın en yüksek seviyesi olan 24 milyar dolara yükseldiğini gösterdi. Bu da Hindistan’ın dış ticaret dengesinin bozulduğunu ve ekonomik büyümeye zarar verebileceğini gösterdi.
Petrol Fiyatlarındaki Artış Maliyetleri Artırıyor
BSE Sensex’in düşmesine katkıda bulunan bir başka unsur da petrol fiyatlarındaki artış oldu. Petrol fiyatları, küresel arz endişeleri ve OPEC+’ın üretimi artırma konusunda anlaşamaması nedeniyle son zamanlarda yükselişe geçti. Brent ham petrolün varil fiyatı Cuma günü 80 doların üzerine çıkarak üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Hindistan ise dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olduğu için petrol fiyatlarındaki artış maliyetleri ve enflasyonu artırarak borsayı olumsuz etkiliyor.
Çin’den Gelen Olumlu Veriler Kayıpları Sınırladı
BSE Sensex’in düşmesinin üst sınırını belirleyen bir faktör de Çin’den gelen olumlu veriler oldu. Çin, Hindistan’ın ana ticaret ortağı olduğu için Çin ekonomisinin durumu Hindistan borsasını da etkiliyor. Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar Ağustos ayında beklentilerin üzerinde artış göstererek dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlamanın en kötü dönemi geride bırakabileceğine dair umutları artırdı. Ayrıca, Pekin’in daha fazla politika desteği sağlayacağına dair sinyaller de piyasaları rahatlattı.
Sektörel Performans
BSE Sensex’te yer alan 30 hissenin 18’i düşüş yaşarken, 12’si yükseliş gösterdi. En çok düşen hisseler teknoloji, gayrimenkul ve metal sektörlerinde yer alanlar oldu. Infosys yüzde 1,3 düştü. En çok yükselen hisseler ise bankacılık, enerji ve tüketici sektörlerinde yer alanlar oldu. HDFC Bank yüzde 1,2 yükseldi.