Ekonomi

Alman sanayi üretimi düşüyor, ekonomik büyüme tehlikede

Alman sanayi üretimi Temmuz ayında üçüncü kez düştü. Bu, Almanya ekonomisinin büyümesini olumsuz etkiliyor. Alman otoriteleri büyümeyi canlandırmak için çeşitli önlemler almayı planlıyor.

Almanya’nın sanayi üretimi Temmuz ayında art arda üçüncü kez düştü. Bu, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin zayıflığını yansıtıyor. Alman otoriteleri ekonomik büyümeyi canlandırmak için çeşitli önlemler almayı planlıyor.

Üretimdeki düşüşün nedenleri

Alman sanayi üretimi Temmuz ayında önceki aya göre %0,8 düştü. Bu, son beş ayın dördünde üretimin düştüğü anlamına geliyor. Üretim bir önceki yıla göre %2,1 azaldı.

Üretimdeki düşüşün arkasında birçok faktör var. Bunlardan biri, sermaye malları üretimindeki %2,9’luk düşüş. Sermaye malları, diğer şirketler tarafından kullanılan makine ve ekipman gibi yatırım mallarıdır. Bu, Alman şirketlerinin yatırım yapmaya istekli olmadığına işaret ediyor.

Bir diğer faktör ise otomobil üretiminde özellikle %9’luk keskin bir düşüş. Otomobil sektörü Alman sanayisinin önemli bir parçasıdır. Otomobil üretimindeki düşüşün nedenleri arasında küresel yarı iletken kıtlığı, emisyon standartlarına uyum sağlama zorluğu ve elektrikli araçlara geçiş süreci sayılabilir.

Alman endüstrisi ayrıca nispeten yüksek enerji maliyetleri, yüksek faiz oranları ve zayıf Çin ithalatından da etkilendi. Almanya hükümetine göre, enerji yoğun sanayinin üretimi 2022’nin başından bu yana neredeyse %20 azaldı. Ayrıca Alman Ticaret ve Sanayi Odası, ankete katılan şirketlerin %32’sinin yabancı yatırımı yerli yatırıma tercih ettiğini tespit etti. Gerçekten de, Alman şirketlerinin Almanya yerine Çin veya ABD’de büyük yatırımlar yaptığına dair dikkate değer birkaç örnek var.

Ekonomik büyümeye etkisi

Sanayiyle ilgili kötü haberler genel ekonomik büyüme açısından kötü bir işaret. Son üç çeyrekte Almanya ekonomisi büyümedi. Temmuz rakamları üçüncü çeyrekte zayıflık veya düşüşe işaret ediyor.

Avrupa’nın en büyüğü olan durgun ekonomi, Alman otoritelerini büyümeyi başlatmanın yollarını aramaya yöneltti. Şansölye Scholz girişimciler için iş kurma sürecini kolaylaştırmak istiyor. Ayrıca devlet hizmetlerinin dijitalleştirilmesi yoluyla bürokrasiyi kolaylaştırmak istiyor.

En dikkate değer teklif Almanya’nın 16 Federal eyaletinden geldi; bu eyaletler hep birlikte, en azından temiz enerjiye geçiş geniş çapta mevcut olana kadar ağır sanayi için sübvansiyonlu elektrik önerdiler. Almanya hükümeti içinde bu fikir Yeşiller Partisi’nden gelen ekonomi bakanı tarafından da destekleniyor. Sırasıyla Sosyal Demokrat Parti ve Liberal Parti’den gelen şansölye ve maliye bakanı bu fikre karşı çıkıyor.

Alman sanayi üretiminin geleceği belirsiz. Bazı analistler üretimdeki düşüşün geçici olduğunu ve talebin toparlanacağını düşünüyor. Diğerleri ise Alman sanayisinin yapısal sorunları olduğunu ve rekabet gücünü kaybettiğini savunuyor. Almanya’nın ekonomik büyümesi, sanayi üretiminin nasıl performans göstereceğine bağlı olacak.