Huawei, Avrupa’da küresel bir otomobil üreticisi ile lisans anlaşması imzaladı

Çinli teknoloji şirketi Huawei, ABD’nin ana faaliyet alanına uyguladığı yaptırımlar arasında patentlerini yeni bir gelir kaynağına dönüştürmeye çalışırken, Mercedes-Benz, BMW ve Audi gibi küresel otomobil üreticilerine teknoloji lisansları sağladığı ortaya çıktı.
Huawei’nin Fikri Mülkiyet Bölümü Küresel Başkanı Alan Pan, aynı gün Nikkei Asia ile yaptığı bir röportajda şirkete, Huawei tarafından geçen yılın ikinci yarısında imzalanan bir patent lisans sözleşmesi aracılığıyla 70 milyon otomobilin 15 milyonunun Her yıl dünya çapında üretilen Huawei teknolojisinin kullanıldığını bildirdi.
Aline Pahn, dört Alman otomobil üreticisinin yanı sıra Japon Subaru, Fransız Renault, İtalyan Lamborghini ve İngiliz Bentley ile de lisans anlaşmaları imzaladı. Huawei ayrıca bu ay Samsung Electronics ve Çinli akıllı telefon üreticisi Oppo ile bir sözleşme imzaladı.
Huawei’nin küresel şirketle anlaşması, Huawei’nin akıllı telefon işini ve yarı iletken gelişimini büyük ölçüde azaltan ABD yaptırımlarının ortasında geldi. Huawei üzerindeki ihracat kısıtlamaları, hem bu araçlarda hem de akıllı telefonlarda küresel tedarik zincirleriyle çalışmasının fiilen yasaklandığı anlamına geliyor. Ancak Fang, patent lisanslama anlaşmalarının Huawei’nin yalnızca Çinli ve yabancı şirketlerle iş yapmasına değil, aynı zamanda kârını artırmasına da izin verdiğini belirtti.
Nikkei Asia tarafından bu konu sorulduğunda, “Patentler halka açıktır ve ihracat kısıtlamalarına tabi değildir. Ayrıca ABD şirketleri ile çapraz lisans anlaşmalarımız var ve (ihracat kısıtlamaları) hiç sorun değil.”
Pan, bu yıl akıllı telefonlar, bağlantılı arabalar, ağlar ve Nesnelerin İnterneti teknolojilerini kapsayan 20’den fazla patent için yeni veya uzatılmış lisans anlaşmaları imzaladığını kaydetti. “Yalnızca otomotiv endüstrisinde, en yeni kablosuz teknolojimizi kullanmak için yaklaşık 15 otomobil üreticisiyle sözleşme imzaladık” diye açıkladı. “En önemlisi, Huawei’nin patentleri birçok farklı şekilde değer yaratıyor” diye ekledi.
Bu arada dünyanın en büyük iki telekomünikasyon cihazı üreticisi Huawei ve Nokia, ilk olarak 2017’de üzerinde anlaştıkları patent lisans sözleşmesini uzattıklarını ve konuyla ilgili ortaya çıkan hukuki anlaşmazlığı çözdüklerini aynı gün duyurdular. 2016 yılında Huawei, Nokia’nın önemli bir müşterisi olan T-Mobile’a patent ihlali nedeniyle dava açtı ve Nokia, Huawei’ye karşı bir karşı dava açtı.
Huawei, 5. nesil (G) kablosuz iletişim teknolojilerine odaklanan çok sayıda patent alıyor. Japonya’nın NGB Fikri Mülkiyet Araştırma Enstitüsü’ne göre Huawei, 5G patent “ailesi” beyanlarının sayısında başı çekiyor ve onu Qualcomm, Samsung Electronics ve LG Electronics takip ediyor. Bir patent ailesi, benzer içerikle ilgili bir grup patenttir.
Önemli patent portföyleri biriktirmek, büyük çok uluslu şirketlerin bağımsız teknolojik becerilerinin bir göstergesidir ve rakipleri yenmek için önemli bir ticari savaş alanıdır. Bir patent davasını kaybetmek, potansiyel olarak belirli pazarlara erişim kaybına neden olabilir.
Bir Audi sözcüsü, “Üçüncü şahısların fikri mülkiyet haklarına saygı duyuyoruz ve gerekirse ve yasalara uymak için mevcutsa bir lisans almaktan memnuniyet duyarız.” Renault bunu gözden geçirdiğini söyledi. Mercedes-Benz, BMW, Porsche ve Subaru konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.