Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Genel

Joe Biden korona virüsünün kökenini araştırmaya başladı

Koronavirüs salgını, ABD‘nin yurtiçinde ve yurtdışında, özellikle Çin‘le olan ilişkileri üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu. Başkan Joe Biden, bu hafta ABD istihbaratında pandeminin kökenlerini yeniden inceledi mi ve virüs gerçekten hayvanlardan insanlara mı yayıldı? Yoksa laboratuvarda mı kayboldunuz? Bunu doğruladı ve 90 gün içinde rapor vereceğini açıkladı.

Gözlemciler, Biden‘ın hamlesinin yalnızca ölümcül veba virüsünün gizemini ve nasıl yayıldığını çözmekle kalmayıp, aynı zamanda totaliter bir rejimin yüzünü ve büyük güçler arasındaki aşırı rekabetin acı sonuçlarını da ortaya çıkaracağını söylüyor. Ayrıca virüsün gerçek kökeninin belirlenmesi, DSÖ‘nün gelecekteki salgınlara hazırlıklı olması ve bunlardan ders çıkarması açısından önemlidir.

Pandeminin kökenini belirleme dürtüsü

Biden’ın pandeminin kökenini belirleme dürtüsü, Trump’ın istifa etmeden önce yaptığına benziyor ve ABD’yi hareketin arkasındaki herhangi bir siyasi güdü konusunda açık olmaya çağırıyor. Veba virüsünün bir laboratuvardan sızdırıldığı doğrulanırsa Trump’ın itibarı da geri kazanılabilir. Öte yandan, Trump’ın gerçeği nasıl gizlediğini ve istihbaratı kendi siyasi çıkarlarına nasıl dönüştürdüğünü daha da kanıtlayabilir.

Son zamanlarda, Joe Biden, Trump gibi, virüsün bir Çin laboratuvarından sızdırıldığı hipotezini, Trump’ın Çin’in pandeminin ana suçlusu olduğu ve dünyaya büyük bir borcu olduğu görüşüne benzer şekilde güçlü bir şekilde destekledi. Sonuç olarak, bir süredir nispeten sakin seyreden iki ülke arasındaki soğuk ilişkiler yeniden canlanabilir.

Ancak en önemlisi, hipotezi destekleyecek sağlam kanıtlar bulmak zordur. Çünkü gerçekten suçlanacak olan Çin ise, dünya çapında 3.5 milyon insanı öldürmek gibi kötü bir üne sahip, hızla büyüyen ve başarılı bir süper güç olarak itibarını lekelememek için tüm kanıtları saklaması gerekecek. Özellikle milliyetçi lider Xi Jinping ve Komünist Partisi, 21. yüzyılda tek parti sisteminin demokrasiden daha etkili olduğunu kanıtlama çabalarını tek bir hata yüzünden kesinlikle zayıflatmak istemiyorlar. Ayrıca Biden’ın konuya muhalefeti ve bunu teyit etme vaadi, Çin’in kökenini olabildiğince gizli tutmada önemli faktörler.

ABD istihbaratı için iki olası seçeneği özetledi

Biden, emri açıklarken ABD istihbaratı için iki olası seçeneği özetledi. Örneğin, ilk hipotez, veba virüsünün ilk olarak, uzun zamandır en uygun seçenek olarak kabul edilen Wuhan’ın ıslak banliyölerinde hayvanlardan insanlara bulaştığıdır. Ancak, bu hipotezi destekleyecek hiçbir kanıt yoktur ve onu reddetmek için birçok neden vardır. Özellikle, ilk olarak ABD istihbaratı tarafından önerilen virüsün ilk olarak Wuhan Viroloji Enstitüsü’nden sızdırıldığına dair spekülasyonlar dolaşıyor.

Biden’ın açıklamalarından önce, Wall Street Journal’da yer alan bir haberde, ABD istihbaratının Wuhan Viroloji Enstitüsü’nden üç personelin ilk vakanın bildirilmesinden bir aydan fazla bir süre önce enfekte olduğunu ve tedavi edildiğini bildirdiği bildirildi. Ardından uluslararası basında bir DSÖ bilim adamları ekibinin Wuhan’da Biden’ın araştırmasının yetersiz olduğu sonucuna varamadığını ve Trump’ın göreve gelmesinden önceki son günlerin olaylarını tekrar ettiğini bildirdi.

Bazı gözlemciler, başlangıçta Trump’ın pandemi hakkındaki görüşlerini paylaşan ancak seçimi kazanmak için sessiz kalan Biden’ın liderliğini teyit eder etmez uzun zamandır planlanan bir kampanyaya başladığını öne sürdüler. Aynı zamanda, Trump’ın destekçileri, salgın nedeniyle lekelenen Trump’ın itibarını temizlemenin yollarını aramaya başladılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir