Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

Araştırmalar yanlış pozisyonda oturmanın ömrü kısalttığını gösteriyor!

Sağlıklı yaşam tarzları üzerine yapılan araştırmaların çoğu aktif egzersize dayanmaktadır. Ancak bir kişinin sağlığının istirahatte nasıl ve hangi pozisyonda oturduğuna bağlı olarak değiştiğini gösteren ilginç bir çalışma var.

Oturma pozisyonu neden önemlidir?

Her gün ne kadar egzersiz yaparsanız yapın, uzun süre bir sandalyede oturma alışkanlığının tüm işlerinizi mahvedeceğine ve hatta sizi hayattan mahrum bırakacağına inanabiliyor musunuz? ABD‘li bir araştırma ekibi, kuzey Tanzanya’daki Hadza kabilesini incelemeye gidiyor. Kabile, gelişmiş ülkelerdeki insanlardan daha düşük kardiyovasküler ve diğer hastalıklara sahip ve nedenini bulmaya çalışıyorlar.

Hadzaklar hala geyik avlayan birkaç medeniyetten biridir. Bu nedenle, fiziksel çalışma günlük yaşamlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yüzden gelişmiş ülkelerdeki insanlardan daha sağlıklı olduğunuzu düşünüyorsanız, bir mola verin. Araştırmacılar, sağlıklarının en önemli nedeninin dinlenme şekli olduğunu bulmuşlardır.

Sonuçlar araştırma ekibini şaşırttı. Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve Avustralya’daki insanlar gibi Hacılar da günde 10 saate kadar dinlenir. Buna ek olarak, oturmadan kalkmaya geçiş sayısı, Avrupalılarınkine benzer şekilde günde ortalama 50 defadır. Bununla birlikte, kabilenin kan sayımı ve kan basıncı çok daha sağlıklıydı ve trigliseritleri veya yağları nispeten düşüktü. Karşılaştırma sırasında farklı olan bir şey, Hadzaların gelişmiş ülkelerdeki insanlardan daha aktif olmasıydı. Kabile üyeleri gölgede dinlendiklerinde, kalçaları yerde ve kalçaları topuklarında olacak şekilde “çömelme” pozisyonunda otururlardı. Bir sandalyede, yerde oturmaktan veya hafif egzersiz yapmaktan beş ila on kat daha fazla kaslarınızı aktif tutmaya yardımcı olur.

Sandalyelere oturmaktan tamamen vazgeçmek zorunda mıyız?

Araştırmacılar, insanlara hemen oturmayı bırakmalarını tavsiye etmedi. Bunun yerine, dinlenme süresini azaltmanız ve yavaş yavaş “çömelmeye” alışmanız önerilir. O yüzden en azından hafta sonları kanepede oturup Netflix izleyin ve sık sık kalkıp kaslarınızı çalıştırmayı unutmayın. Kalbiniz size teşekkür edecek.

Sadece oturmak sağlıklı kalmak için yeterli mi?

Tabii ki değil. Sağlıklı olmak istediğiniz sürece sporu hayatınızdan çıkaramazsınız. İşte bunu kanıtlamak için bazı ilginç çalışmalar;

Epidemiyolog Jerry Morris, Londra’daki toplu taşıma çalışanları üzerinde bir araştırma yaptı . 1953’te yayınlanan çalışma, iki yıllık bir süre içinde işlerinin çoğunu durduran toplam 31.000 kalıcı otobüs şoförünün ve kondüktörün sağlık durumunu karşılaştırdı. Sonuç olarak, sürücülerin kalp damar hastalığına sahip olma olasılığının iletkenlere göre %30 daha fazla olduğu bulundu. Sunduğumuz bir sonraki araştırma parçası, NASA’nın 1950’lerde yerçekiminin astronotların sağlığı üzerindeki etkileri üzerine yaptığı çalışma.tarafından yürütülen bir çalışmadır. Deney sırasında gönüllüler hareketsiz ve yatay bir pozisyonda tutuldu, bu da osteoporoz, zayıf kas fonksiyonu, kandaki trigliseritlerin artması ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasıyla sonuçlandı.

Son çalışmamıza “Oturmak sigara içmek gibidir” diyelim. 2012 yılında Coved-19 vebasına eşdeğer sessiz bir vebanın yayılmakta olduğu keşfedildi. Örneğin, Harvard Üniversitesi’nde epidemiyolog olan Lee Min-li, kalp hastalığı, diyabet ve kanserden kaynaklanan ve uzun sürecek ortak bir ölüm nedeni buldu. Çalışmaları tıbbi dergisinde Lancet içinde Lee ve ekibiHer yıl dünya çapında beş milyon insan, uzun süre hareketsizlik nedeniyle ölmektedir. Yani sadece hareketsiz olmak ve egzersiz yapmamak, sigara içmek ve diyabet ile aynı sağlık etkilerine sahip olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir