Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Kültür Sanat

Kuran’ı nasıl anlamalıyız? Kuran abdestsiz okunur mu?

Bugün kü konulara göre kuran anlatımlarında Allah’ın kitabı olan ”Kuran’ı Kerim’i nasıl anlamalıyız?” konusu var. Kuran’ı nasıl okumalıyız? Arapça okumak sevap mıdır yada Türkçe okumak sevap mıdır? Kuran’ı abdestli okuma şart mı yada Kuran Abdestsiz okunur mu? Makamlı Kuran okumak neden günahtır?

KURAN’I ANLAYARAK OKUMAK

Kuran’da onlarca ayetten anladığımız kadarıyla özetle söyleyecek olursak; Kuran, her kanun kitabı, her tüzük kitabı, her yönetmenlik gibi veya her tanıktan gelen mektup gibi, doktorun yazdığı reçete gibi yada okul ders kitapları gibi, dikkatlice, anlayarak, idrak ederek okunmalıdır. Ama maalesef Kuran böyle okunması gerekirken kendisine Müslümanım diyen toplumlar Kuran’ı anlamadıkları bir dille okuyup dururlar ve yabancı bir dille okuduklarından dolayı Allah’ın emir ve yasaklarını, bir konu hakkında ki öğütlerini anlamamaktadırlar… Eğer Kuran’ı Kerim’i anlayarak, idrak ederek okumadıktan sonra okumamızın herhangi bir kıymeti / sevabı / anlamı yoktur.

KURAN’I AMACI DIŞINDA OKUMAK İHANETTİR

Bildiğiniz gibi Allah’ın kitabı maalesef bir folklor malzemesi olarak kullanılıyor. Düğünlerde, derneklerde veyahut cenaze törenlerinde, mevlitlerde ve yine ölülerin arkasında vesaire gibi alanlarda okunmaktadır. Bunların hepsi, Kuran’ın sesli okunması, makamlı okunması ve bu şekilde ölülere okunması Kuran’ın amacına terstir ve Allah’ın kutsal kitabına ihanettir.

Kuran’ı Hiç Bir Müslüman Ülke Hayata Geçirmedi

Kuran’ın Arabistan’da indi, İstanbul’da yazıldı ve Mısır’da okundu denir. Bu güzel bir söz ama bir soralım kendimize ‘’Kuran ayetleri nerede uygulandı?’’ diye… Hemen cevaplayalım… Kuran hükümleri ve Kuran ilkeleri bugün kendisini Müslüman sayan hiçbir ülkede hayata geçirilmedi. O yüzden bu perişanlıklar devam ediyor.

Kuran’ı Arapça Okumak

Arapça Kuran okumak, vakti boşa harcamaktır ve insan kesinlikle vaktini boşa harcamamalıdır. Kuran’ı Kerim’i Arapça okumak, anlamadıktan sonra insana hiçbir katkısı olmaz. Kuran’ı Arapça okumak şuna benzer;

İngilizce bilmeyen bir adamın Şekspir’i İngilizce okumak gibidir, Almanca bilmeyen bir adamın Göte’yi okumasına benzer. Okuduğunu anladıktan sonra okumasının hiçbir anlamı olmaz. İşte, Müslümanlar maalesef, Arapça okumanın sevaplı lığı diye bir şey uydurmuş ve özellikle Ramazan ayında 3 hatim, 5 hatim, mukabele gibi uygulamalar yapmakta ve bunlarda İslam’ın ruhuna terstir. Kuran mutlaka ve mutlaka anlaşır bir dille okunmalıdır.

HER KONU KURAN’A DANIŞILMALI

Akla gelen her bir konu Kuran’a danışılmalıdır. O konu hakkında Allah’ın bizlere ne söylediğine bakmalıdır. Zira Kuran tüm konulara değinir ve her konu insanlara en güzel bir şekilde anlatılmıştır. Yoksa Kuran’ın bir makam ile güftelere sıkıştırılmış bir şekilde okumak Kuran’a ihanettir. Bunu şöyle düşünün;

Her ülkenin olduğu gibi bizimde bir Anayasa kitabımız var, hukuk kanunlarımız var. Siz hiç bu kitapların makam ile bilmem ne makamı ile bestelenerek okunduğunu duydunuz mu? O yüzden Kuran’ı da mutlak surette anladığımız dille anlayarak okuyacağız. Peki, Kuran okunurken abdest almak şart mı? Abdestsiz Kuran okunur mu? Hemen, yine bu soruları da ayetler yörüngesinde yanıtlayalım.

KURAN’I OKUMAK İÇİN ABDEST ŞART MI?

Kuran’ı Kerim’i yani Allah’ın kitabını okumak için abdest şartı, -insanların Kutsal kitaptan uzaklaştırmak için- uydurulmuş bir şeydir. Kuran abdestsiz de okunur. Her yerde okunur. Önemli olan Kuran’ı anlayarak okumaktır. Bakın bu konuda Allah Fussilet Suresinde 26’ın ayetinde (Ve kâfirler; Allah’ın ilâhlığını ve rabliğini bilerek reddeden kimseler: “Üstün gelmeniz için bu Kur’ân’ı dinlemeyin, onun içinde anlamsız şeyler yapın/ anlaşılmasını her türlü yolla engelleyin” dediler.) şunları söyler;

Kafirler bir plan kurarak diyorlar ki; ‘’Müslümanları alt edebilmemiz için 2 şey yapmamız lazım. Birincisi, Kuran’ı dinletmeyeceğiz, Kuran’la insanların arasını açacağız. Kuran’a mesafeli olacaklar. İkincisi, Kuran’ın içerisinden geçen kelimelerin anlamlarını değiştireceğiz’’ dediler.. Bu ne demek oluyor?

Bu şu demek! Bunlar, Arapça şu kadar okursan bu kadar sevap kazanırsın dediler… Sanki Peygamber söylemiş gibi hadisler uydurarak şu kadar okursan şuna şifa bulursun, bu kadar okursan zengin olursun gibi bir sürü sözler uydurmuşlardır. İnsanlarda aynen bunlara uyarak hiç bir şey anlamadan okuyup okuyup durmuşlardır. Ama anlamadıkları için Kuran’ı hayat yaşantılarına taşıyamamışlardır. İşte Kuran’dan uzaklık, mesafeli durmak bu… İnsanları okuduklarını zannettirerek aslında okutmamak…

HAFIZLARIN KURAN’A MESAFELİ OLMASI

Adam hafız olmuş ama bir konu hakkında Allah bizlere ne dedi diye sorsanız yüzde 99’u bilmez… Vaizlerin, imamların ve müftülerinde çoğu böyledir. Çünkü bunlar kendilerine Müslümanım demelerine rağmen aslında Allah’ın kitabından mesafelidir. Hafızların yaptığını bugün kayıt cihazları çok daha iyi yapıyor. Yani, okuduğunun anlamını bilmedikten sonra ezberlediğinizin şeylerin size ne katkısı olabilir.

Abdestli veya abdestsiz Kuran okuma meselesi de bu durumun ikinci durumudur. İnsanları Kuran’dan uzaklaştırmak için uydurulmuş en büyük iftiralardan biridir. Eğer, anlayarak okumak isteyen biride olursa onlara da zorluk çıkartmak için söylenmiş bir iftiradır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir