Gayrisafi yurt içi hasıla 760 milyar dolardan 717 milyar dolara düştü!

İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, TÜİK’in 2021 yılı ilk çeyreği için açıkladığı büyüme oranlarına tepki gösterdi. Gayrisafi yurt içi hasıla 760 milyar dolardan 717 milyar dolara düştüğüne dikkat çeken Oluç, Türkiye’de tek büyüyenlerin yandaş şirketler olduğunu söyledi. Yaptığı açıklamalarda TÜİK’e 2 yılda 4 başkan atama yapılması konusuna da değinen Hakkı Oluç, şu ifadelerle tepki gösterdi;

TÜİK’E YAPILAN ATAMALAR

Hani şöyle bir laf vardır “Gün geçmiyor ki şu olmasın.” diye gerçekten bu TÜİK Başkanlığına atama yapılması neredeyse bu lafı haklı hâle getirdi. “Gün geçmiyor ki başkan değişmesin.” diyeceğiz neredeyse. İki hafta önce ben, yine burada, TÜİK’e yeni bir başkan atandı, diye konuşma yapmıştım. Şimdi, yeniden yeni bir başkan atandı. Ya, iki yılda TÜİK’e 4 tane başkan atadı bu iktidar. Neden? Bu sorunun cevabı var mı?

İkide bir başkan atanıyor

Yani TÜİK’i (Türkiye İstatistik Kurumu) Türkiye’nin ekonomisiyle, sosyal hayatıyla ilgili verileri inanılır ve güvenilir bir şekilde üretmek durumunda olan bir devlet kurumunu pespaye bir duruma getirdi bu iktidar; ikide bir başkan atıyor. Her bakan geldiğinde başka başkan. Yetmiyor, başkanlar dayanamıyor tabii. Düzmece veri üretiminin de bir sınırı var oradaki insanlar için onlar dayanamayınca yenisi geliyor. Yani TÜİK’i bitirdiniz, yalan verilerle, toplumu kandırmaya çalışmakla ekonomiyi sürdürmek mümkün olmayacaktır, bunu söyleyelim.

BÜYÜME ORANLARI

Daha geçen gün TÜİK, yine açıkladı 2020 yılında Türkiye yüzde 1,8 büyüdü diye, 2020’nin son çeyreğinde de büyüme 5,9 olmuş. Ya, bakıyoruz kişi başı gelir yıllık 8.599 dolara gerilemiş. Hangi yıla denk geliyor, hangi yılın değerlerine denk geliyor bu? 2004 yılının. Yani 2020 yılını, 2004 yılının verilerine ve değerlerine geri döndürmüş iktidar ekonomiyi.

Gayrisafi yurt içi hasıla

Gayrisafi yurt içi hasıla 760 milyar dolardan 717 milyar dolara düşmüş, durum bu. Şimdi, bakıyoruz bu büyüme denen şey de vatandaş soruyor “Ya, bu büyüme olduysa ben mi büyüdüm?” diye soruyor. Bakın, öyle bir şey yok. 2019’da iş gücünün büyüme içindeki payı yüzde 34,8’miş, 2020’de yüzde 33’e düşmüş, 2020’nin son çeyreğinde yüzde 29’a düşmüş. Yani sizin büyüme dediğinizden işçi, emekçi, emekli, çiftçi, esnaf, köylü payını almıyor, düşüyor. Kim pay alıyor o büyümeden? İktidarın yandaş şirketleri pay alıyor, iktidarın yandaş holdingleri pay alıyor. Esas itibarıyla “büyüme” dediğiniz şey, saraya yakın olan şirketlerin büyümesidir, yandaş sermayenin büyümesidir; halkın ise küçülmesidir. Esas itibarıyla yaşanan budur ve vatandaş da bunu görüyor.

Exit mobile version