80 liralık yem beş ay sonra 130 lira oldu!

Gübre fiyatlarına yüzde 60-70 zam geldi!. 80 liralık yem beş ay sonra 130 lira oldu. Hayvancılık bitiyor, çiftçilik bitiyor, üretimde bitiyor.

İYİ PARTİ GRUBU ADINA AYHAN EREL (Aksaray Milletvekili): Çiftçilerimizin söylediklerini size aynen aktarıyorum. Bir çiftçi kardeşimiz diyor ki: “Gübre fiyatlarına yüzde 60-70 zam geldi. Hayvancılığa başlayalım dedik 80 liralık yem beş ay sonra 130 lira oldu. Hayvancılık bitiyor, çiftçilik bitiyor, üretimde bitiyor. Destek kredilerini de -doğrudur, yanlıştır- iktidar partisinden torpil bulanlar hariç kimse alamıyor.” deniliyor. Gerçekten böyle bir şey varsa, bu, adında adalet olan bir partiye yakışmadığını ifade etmek istiyorum. Besicilikte ve çiftçilikte artık ekmek yok. Başka bir çiftçimiz “Bugün sordum, bir torba gübre 140 lira, 60 torba gübre kullanıyorum; tarım ilacı 2018’de 22 lira günümüzde 110 lira; bir dönüme bin lira masraf ediyorum 40 dönüme 40 bin lira ama sonuca baktığımda masrafı karşılayamıyorum. Köyde durumu en iyi olanlardan biriydim artık bittim, tükendim.” diyor.

”FİSKOBİRLİK BİTTİ, HER ŞEYİ İTALYANLARA VERDİLER”

Düzce de dünyanın en kıymetli ürünlerinden, fındık üretimi var, hani bizim ürettiğimiz ama fiyatı yurt dışında belirlenen fındık. Bir üretici kardeşimiz diyor ki: “Fiskobirlik bitti, her şeyi İtalyanlara verdiler.” Yani çalışan, çabalayan, didinen Düzceli kardeşim; işinin patronuysa İtalyanlar olmuş. Geçenlerde fındık üreticisi “Fiyat durduk yerde 27 liradan 21 liraya geldi, satıp zarar edeceğime kırar yerim, kabuğunu da yakar doğal gazdan tasarruf ederim.” diyor çiftçinin durumu bu.

İNFAZ KORUMA MEMURU MAAŞLARI

Yine sözleşmeli infaz koruma memurları tarafımıza ulaştılar, mağduriyetlerini dile getirdiler. Sözleşmeli infaz koruma memurları, kadrolu infaz koruma memurlarından 500 lira daha az maaş alıyorlarmış, senelik kullanmadıkları izinleri diğer seneye devretmiyormuş, bu adalete yakışmıyor. İki günlük yol izinlerini çoğu zaman kullanamıyorlarmış. Tayin istediklerinde talep ettikleri yerlerde “Sözleşmeli memurlara ait boş kadro yok.” diye ret cevabı alıyorlar. Kadrolu kadın infaz koruma memurları süt izinlerini öğleden sonra kullanırken, sözleşmeli memurlar saat ikiden, üçten sonra süt iznine çıkabildiklerini söylüyorlar. Sözleşmeli memurlarda derece ve kademe hakkı olmadığını, sözleşmeli memurlarının görevde yükselme haklarının bulunmadığını, sözleşmeli memurların aldıkları istirahat raporlarının ikinci ve üçüncü günden sonra maaşlarından kesintini olduğunu, tayini çıkan sözleşmeli memurlara on beş gün mehil müddeti verilmediği söyleniyor. Yani devletin aynı işini yapan, aynı görevi yapan insanlar arasındaki bu adaletsizliği gidermek herhâlde çalışma huzurunu ve barışını sağlar diye düşünüyorum.

Exit mobile version