Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ekonomi

83 milyon halkın cebinden günde 3 ekmek parası İngilizlerden alınan kredi faizlerine gidiyor!

Türkiye’nin faiz lobilerine aktardığı para bu vatandaşın cebinden çıkmaya devam ediyor. İzmir CHP Milletvekili Bedri Serter, Türkiye’nin kredi faizlerine ödediği miktarlara dikkat çekerek ‘’İngilizlerden alınan faizli krediler ve bu krediler bizi nereye getiriyor biliyor musunuz? Ey halkım, dinle bizi: Her gün senin cebinden tefecilere 3 ekmek parası faiz ödüyorsun, anapara ödemiyorsun, faiz ödüyorsun 3 ekmek parasını. 4 kişilik aile 12 ekmek veriyor, 5 kişilik aile 15 ekmek veriyor. Yahu, sokakta insanlar ekmek parası bulamıyorlar ve çöpten ekmek toplarken şu 83 milyon halkın cebinden günde 3 ekmek parası ödetiyorsunuz ya, helal olsun size’’ sözleri ile hükümetin para politikalarına tepki gösterdi.

Serter, 2007’de doğan ve bir yılan hikâyesine dönen Ankara-İzmir tren hattıyla ilgili çok çarpıcı bilgilerde verdi. CHP’li Bedri Serter, mecliste yaptığı konuşmalarında şu detaylara yer verdi;

ANKARA-İZMİR TREN HATTI

2007’de doğan ve bir yılan hikâyesine dönen Ankara-İzmir tren hattıyla ilgili size bazı anekdotlar ve bilgiler aktarmak için buradayım.

Demin, Grup Başkan Vekili dedi ya “Uzaya araç gönderiyoruz.” diye, şimdi uzaya mı gidiyoruz, İzmir’e mi gidiyoruz; bir anlamasını rica edeceğim.

Yüce Atatürk neden Ankara’yı başkent yapmıştır? Çünkü Anadolu’nun göbeğindeki en güzel şehirdir, ondan Ankara’yı başkent yapmıştır. Hangi hükûmet gelirse gelsin, bu kentten doğusuna, batısına, kuzeyine, güneyine bütün hatları yapmak mecburiyetindedir. Bir hükûmet için yol yapmak, köprü yapmak, tünel yapmak lüks bir olay değildir; bunu yapmak için hükûmet olunmuştur, ondan dolayı yapılacaktır ama yaparken de götürmemek gerekir.

Bakın, hikâyeye: Ankara’dan İzmir’e 2007 yılında, 9’uncu Kalkınma Planı içine bir konu yerleşmiş ve demişler ki: “2007’de 3,7 milyar TL’ye Ankara’dan İzmir’e sizi götüreceğiz.” Sevindik, İzmirliyiz -o zaman vekil filan değilim, Meclis üyesiyim belediyede- Allah, ne kadar güzel dedik ama sonrasında ne oldu? Sonrasında çocuk doğmuyor bir türlü.

BU PARALAR NEREYE NASIL GİDİYOR?

2013 yılına gelinmiş, son Başbakan ve o günün Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım dörtlü bir konsorsiyumla, yakın ve yandaş konsorsiyumla tokalaşıyor, diyor ki: “Bak -biliyorsunuz onun yapısını- üç yılda ben İzmir’e gideceğim.” Konsorsiyum da diyor ki: “Tamam, tabii ki Sayın Bakanım, ne demek gitmemek, hep beraber gideceğiz.” Ve olay… Son Sayın Başbakan gidiyor, arkasından, o firma batıyor ve geliyoruz 2020 yılına arkadaşlar. 2020 yılında Plan ve Bütçe Komisyonunda şu andaki, yeni Ulaştırma Bakanına bir soru sordum, dedim “Ne zaman gideceğiz ve buraya kaç para harcandı?” Dedi ki… 2020’den bahsediyorum, Plan ve Bütçe Komisyonundan, 8,2 milyar TL para harcanmış. İnanın, arabamla gidip geliyorum şu anda, bir tane tünel, 2 metre ray görmedim. 8,2 milyar TL para harcanmış.

Bu paralar nereye gidiyor, nasıl gidiyor; anlayamıyorum. Sonuçta, Bakan bana ne dedi biliyor musunuz? Şaşırırsınız ya, şaşırırsınız… “Ne zaman bitecek Sayın Bakan?” dedim -burada Ceyda Hanım da var, İzmir Milletvekilimiz- dedi ki: “107 ay.” 107 ay, on yıl! 2007’de doğmak için giden çocuk on yıl sonra… Nasıl bir şeydir anlayamadım.

Sonuçta nereye geldik biliyor musunuz arkadaşlar? 2021 yılında Plan ve Bütçe Komisyonunda yeniden gündeme gelmiş konu ve ne yapmışlar biliyor musunuz? Projeyi tekrar ihale etmişler, tekrar ve kaç paraya biliyor musunuz? Elinizi vicdanınıza koyun, Allah aşkına! 27,7 milyar TL’ye ihale edilmiş. Yahu, hani 4,7 milyar TL’ye binecektik üç yılda Sayın Binali Yıldırım? Şimdi 27,7 milyar TL nereden çıktı? 9 katı arkadaşlar. Lütfen ya! Hepimiz hesap adamıyız, buraya gelen insanlar boş değil, hepimiz dolu geldik buraya. Bu hesapları nasıl yapıyorlar, nasıl bu işin altından kalkamıyorlar; anlayamıyorum bir türlü. Bunun 23,3 milyar TL’si de dış kredi, İngilizlerden alınan faizli krediler ve bu krediler bizi nereye getiriyor biliyor musunuz? Ey halkım, dinle bizi: Her gün senin cebinden tefecilere 3 ekmek parası faiz ödüyorsun, anapara ödemiyorsun, faiz ödüyorsun 3 ekmek parasını. (CHP sıralarından alkışlar) 4 kişilik aile 12 ekmek veriyor, 5 kişilik aile 15 ekmek veriyor. Yahu, sokakta insanlar ekmek parası bulamıyorlar ve çöpten ekmek toplarken şu 83 milyon halkın cebinden günde 3 ekmek parası ödetiyorsunuz ya, helal olsun size! Ne diyeyim ki… Takdir halkın, takdir milletin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir