Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ekonomi

Vatandaşa toplam 8 milyar lira geri ödemesiz maddi destek açıklaması!

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, pandemi sürecinde vatandaşa verilen geri ödemesiz maddi desteklere dair bazı çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkkan, bilinen 4 şirkete 12 milyar lira destek ödemesi yapılırken, tüm vatandaşlara verilen maddi destek tutarının sadece 8 milyar lira olduğuna dikkat çekerek, ‘’ Adalet bu değil, sosyal devlet anlayışı da bu değil. Adalet, sevdiğiniz patronları koruyup onları kollamak olmamalı’’ diyerek tepki gösterdi. Konu ile ilgili açıklama yapan İYİ Partili Lütfü Türkkan, TBMM tutanaklarına geçen şu açıklamalarda bulundu;

‘’VATANDAŞA VERİLEN YARDIM MİKTARININ BİRBUÇUK KATINI 4 ŞİRKETE VERDİLER’’

Coronavirüs salgınının havacılık sektöründe yarattığı olumsuz finansal etkilerin en aza indirilmesi için iktidar, sektörle ilgili birtakım kararlar aldı. 19 Şubat 2021’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada havalimanlarında; hava yolu, yer hizmet kuruluşları ve ticari hacim işleten kiracılar için 2020 yılı içerisinde düzenlenen ve vadesi 31 Ocak 2021’e ötelenen kira bedeli faturalarına ait tutarların iptal edileceği belirtildi. 2021-2022 dönemine ait kira bedellerinin de iki yıl boyunca yüzde 50 indirimli uygulanmasına karar verildi. Söz konusu uygulamayla vazgeçilen kamu alacağı tutarının 1,5 milyar dolara yani 12 milyar liraya yakın olduğu tahmin ediliyor. Pandemi sürecince vatandaşlara kamu bütçesinden geri ödemesiz olarak sağlanan desteğin 8 milyar lira civarında olduğu düşünülecek olursa sadece birkaç şirketten vazgeçtiğiniz alacak bunun tam bir buçuk katı; 84 milyona, 8 milyar lira. Benim o vampir dediğim kan emici beşli çeteye sağladığınız avantaj 12 milyar lira. 84 milyon bir yerde, beşli çete bir yerde. Pandemi sürecinde vatandaşlara kamu bütçesinden geri ödemesiz olarak sağlanan desteğin 8 milyar lirayla kalması aslında Türkiye’nin gerçekten utancıydı. Adalet bu değil, sosyal devlet anlayışı da bu değil. Adalet, sevdiğiniz patronları koruyup onları kollamak olmamalı. Pandeminin ekonomik etkilerini derinden hisseden esnaf var -gittiğimiz her yerde rastlıyoruz- çiftçiler var, işçiler var, yükümlü oldukları kamu alacaklarının ertelenmesini veya silinmesini talep etmişlerdi ama hiçbir destek alamadılar şimdiye kadar.

ESNAFLARA KİRA YARDIMI

Türkkan ”İYİ PARTİ olarak biz aylardır sokaktayız, bugün de 7 ilde arkadaşlarımız geziyor. Kapı kapı, esnaf esnaf geziyoruz, vatandaşları dinliyoruz. Daha bugüne kadar, lütfedip esnafa verdiğinizi söylediğiniz o 500 lira kira yardımı var ya -yürekten söylüyorum- daha henüz bir kişi bize “Evet, ben aldım.” demedi, belki dağıtılıyordur ama biz henüz daha rastlayamadık; geçen hafta 10 ildeydik, ben de Bursa’daydım, hiç rastlamadım” dedi. Lütfü Türkkan’ın bu iddialarına karşı çıkan AK Parti Milletvekili İBRAHİM AYDEMİR ”Bir şey daha söylüyorum arkadaşlar, az önce dediniz ki: “Kira yardımından kimse faydalanamıyor.” Hemen, anında Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımız Rasim Fırat’ı aradım, milletvekilinize sorun arasın, “Öyle şey olur mu ya? Kira yardımını elbette ki alıyor bizim esnafımız. Sırada olanlar da var, alacaklar.” dedi.

Tükkan, konuşmasını şöyle sürdürdü;

KAPALI OLAN DÜKKANLAR HALA VERGİ VERİYOR

Pandemi nedeniyle kapanan dükkânlar hâlâ vergi ödüyor, stopaj öderken de bu sosyal devleti görmek istemiştik; göremedik. Dükkân kapalı, stopaj almaya devam ediyorsunuz. “Ciro desteği” adı altında verilen yardımlarsa muhatapların büyük çoğunluğu tarafından şartlar sağlanamadığı gerekçesiyle ödenmedi. Durum böyleyken büyük havalimanlarının işletmecisi olan büyük şirketlere sağlanan bu kolaylık kamuoyunun vicdanını sızlatıyor.

8 MİLYON İNSANIMIZIN KİRASINI ERTELEME ŞANSI VAR MI?

Yeme içme sektöründe çalışan 2 milyon kişinin, yani aileleriyle beraber düşündüğünüzde 8 milyon insanın tenceresi kaynamıyor bu ülkede, kiraları ödenemiyor, faturaları ödenemiyor; posta kutuları elektrik, doğal gaz kesme ihbarnameleriyle dolu. Mesela bu 8 milyon insanımızın kirasını erteleme şansı var mı? Yok. Faturasını erteleme gibi bir şansı var mı? Yok. Hemen elektrik dağıtım şirketi kapıya çöküyor. 2022 yılında kiranın ya da faturanın yarısını ödeme şansı var mı? O da yok. Mesela elektrik, su, doğal gazdaki vergileri iki sene boyunca almayın onlardan, yapar mısınız? Hayır. Ama beşli çeteye, o patronlara gelince akan sular duruyor.

VERİLEN YOLCU GARANTİLERİ

Siz hangi vicdanla, hangi akılla milletin durumu ortadayken bu yandaşlara kol kanat germeye devam ediyorsunuz? Millet olarak giderek yoksullaşmış ve fukaralaşmışız, umudu kalmamış insanların. 95 kişi iki ay içerisinde intihar etmiş arkadaşlar, 95 kişi; hepsi de aynı sebeplerle. Tüm bunlar ortadayken bu getirdiğiniz kira erteleme ve kira indirimi tam anlamıyla bir soygundur, hem de danışıklı soygundur bunun ismi. Örneğin, Zafer Havalimanı için 2020 yılına yönelik 1,3 milyon yolcu garantisi verilmiş, sadece 7.235 yolcu uçmuş ya. Hiç mi öngörünüz yok sizin, hiç mi vizyonunuz yok ya? 7.235 nerde, 1,3 milyon nerede? Hani bir yanından yaklaşsa, bir ortasından geçse, içinden geçmişsiniz bütçenin vallahi ya. Yani böyle bir yanılma değil, bu başka bir şey. Konuya ilişkin yoğun eleştiriler olmasına rağmen sözleşmelerin detayları da henüz kamuoyuyla paylaşılmadı, saklı, gizli, bilinmiyor. Eğer soygun değilse bu karar, taahhüt edilen yolcu garanti bedelini ödemesin o zaman devlet. Ödemeyin ya, eğer soygun olarak kabul etmiyorsanız. Kira bedeliyle mahsuplaşsınlar, kalan fark ödensin ya da alınsın. Böyle olursa biz de bu işin danışıklı soygun olduğunu düşünmeyiz o zaman.

İGA’YA 1 MİLYAR 45 MİLYON EURO KİRA DESTEĞİ

Mesela, İGA tarafından işletilen İstanbul Havalimanı için iptal ettiğiniz 1 milyar 45 milyon euro tutarındaki kiranın iptali helal midir? Ya, bu konuda fetva verecek çok arkadaş vardı, onlara soruyorum. Hele ki havalimanı ihalesi sürecinin bitmesinin akabinde inşaat başlamadan önce proje “kot”larının düşürülmesiyle başlanan yüz milyonlarca dolarlık yolsuzlukla devleti zarara uğratan bir havalimanı projesinden bahsediliyor. İhaleden sonra inşaat çalışmaları başlamasına rağmen yer tahsisi bilinçli bir şekilde iki sene geciktirildi, yer tahsis edilmedi. İnşaat başladı, tahsis edilmedi, Niye? Bu projeyi alanlar avantaj sağlasın diye. Maksat, yandaşların zarar etmemesi için ihalede yazan işletme sürelerini uzattınız. Bu yüzden iki sene boyunca havalimanı inşaatı yer tahsisi olmadan başladı. Milletin kanını emen bu müteahhitlerin devlete para ödemeleri gereken süre başlamış olmasına rağmen bu iki yıl için ödeyecekleri 2 milyar Euro’dan zaten kurtuldular. Şimdi, geldiğimiz noktada geçtiğimiz sene için ödemeleri gereken yaklaşık 1 milyar Euro’dan da kurtuldular. Esnafa, çiftçiye, KYK borçlusu öğrenciye yok ama beşli çetenin işlettiği İstanbul Havalimanının devlete ödemesi gereken 1 milyar 45 milyon Euro tutarındaki kirayı almıyorsunuz, iptal ediyorsunuz. Gerçekten biz bunları dile getirmekten yorulduk. Ben inanıyorum ki aranızda bunlardan dolayı gerçekten utanan, gerçekten sıkılan çok arkadaşımız var, emin olun.

Buna yürekten inanıyorum çünkü bu ihaleyi siz imzalamıyorsunuz, gıyabınızda imzalıyorlar. Hesabı biz size soruyoruz, siz de utanıyorsunuz. Bu, utanmak önemli bir duygudur, saygıyla karşılıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir