DOKAP projesi Katar sermayesi için mi yapılıyor? ÇAYKUR neden zarar ediyor?

TBMM’de yapılan bütçe görüşmelerinde söz alan İzmir Milletvekili Murat Çepni, DOKAP projesi, Yeşil Yol Projesi ve ÇAYKUR işletmesi hakkında konuştu. DOKAP projesinin Katar-Arap sermayesi için kurulduğunu iddia eden Çepni, ÇAYKUR’un neden zarar ettiğine dair flaş iddialarda bulundu; Murat Çepni’nin Mecliste yaptığı konuşmalarından bazı satır başları şöyle;

DOKAP PROJESİ

DOKAP yani Doğu Karadeniz’i Kalkındırma Projesi. Bu proje, aslında Doğu Karadeniz’i bitirme, Doğu Karadeniz’i sermayeye peşkeş çekme projesidir. Bu proje ne yapıyor? 2 tane şey yapıyor bu proje: Birisi, Karadeniz’i Arap turizmine peşkeş çekmek, Arap sermayesine peşkeş çekmek, Katar sermayesine peşkeş çekmek, bunun için inşaat projeleri yapmak. Bir diğeri de, Yeşil Yol Projesi ki bu Yeşil Yol Projesi Danıştay tarafından durdurulmasına rağmen sürdürülüyor. Bunun içerisinde ne var? Restoranlar var, benzinlikler var, var da var; ne ararsanız içerisinde var fakat bunlar daha başlangıç, şu anda 38 tane proje var. Peki, sonrasında ne var? DOKAP, Rize’de 19 milyon 755 TL maliyetli Çay Çarşısı Projesi yapmış. Yine, çay üreticisine destek vermek yerine, çay alanlarını revize etmek yerine paraları akıttığı yerlere bakın.

ÇAYKUR’un teknolojisini geliştirmek yerine, çay bahçelerini yenilemek yerine tam olarak yaptığı şey parayı şirketlere çarçur etmekten başka hiçbir şey değil. Değerli arkadaşlar, 2016, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında toplam 309 milyon TL yine bu şirketlere, bu projelere aktarılmış yani bütün bu yıllarda AKP, bölgedeki şirketlerini boş bırakmamış, ceplerini hep sıcak tutmuş.

Şimdi, bu koşullarda yani Rize’nin en büyük kaynaklarından bir tanesi çay, Karadeniz’in en büyük kaynaklarından bir tanesi çay ve fındık. Yine biliyorsunuz, fındığı İtalyan Ferrero şirketine ihale ettiler, peşkeş çektiler. ÇAYKUR’da her yıl zarar ediyor yani ÇAYKUR çayını satamıyor, çayını satmaması için de AKP’li bürokratlar ellerinden geleni yapıyorlar. ÇAYKUR çayını satamasın ki özel şirketler pazar hakimiyetini artırsın, kârlarını artırsın, belki ÇAYKUR’u satmak için bir bahane oluşsun.

TÜRKİYE’DEKİ 25 AKARSU HAVZASINDAN BİRİSİ KURAKLIK ALTINDA

Şimdi, aynı şey Konya için de geçerli. Yani Konya’da biliyorsunuz, kalkınma projesi var. Konya Türkiye’deki 25 akarsu havzasından birisi yani burası da büyük bir kuraklık altında, 350 civarında obruk oluşmuş durumda. Burada, Türkiye’nin yeraltı sularının üçte 1’ini barındıran Konya Ovası’nda yeraltı suları tümüyle kontrolsüz kullanmaktan kaynaklı yok olmakla karşı karşıya. Peki, iktidar ne yapıyor? İktidarın yaptığı şu: Havalimanı yapmak, üçüncü köprü yapmak, Osmangazi Köprüsü yapmak ve 5’li çeteye para aktarmak. Yaptığı tam olarak bu.

Exit mobile version