Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Kamu Haberleri

Kayıhan Pala’dan 14 günlük sokağa çıkma yasağı açıklaması!

Kısıtlamaların etkili olup olmadığı 10 gün sonra ortaya çıkacak ama birçok Halk Sağlığı uzmanına göre tedbirler alınmakta geç kalındı. 20 Kasım’da saat sınırlaması yerine tam kapamalı 14 gün sokağa çıkma yasağı olsaydı bugün koronavirüs tablosu da farklı olabilirdi.

Salgında tablo giderek ağırlaşıyor. Son 24 saat içerisinde tespit edilen vaka sayısı 33 bine yaklaştı. Bu, salgının en başından bu yana en yüksek sayı. Hasta, ağır hasta ve ölüm sayıları da öyle.

DAHA FAZLA VAKA VE ÖLÜM OLABİLİR

Halk Sağlığı Uzmanı Profesör Dr. Kayıhan Pala;  ‘’bugün 200 sınırını görmüş durumdayız. Önümüzdeki günlerde ve haftalarda ölüm artışlarında çok daha fazlası karşımıza gelebilir. Artış eğer önlenmezse Aralık ayı ve sonraki aylar açısından sağlık sisteminin yanıt verme kapasitesinin daha da zor bağlanabileceği anlamına geliyor. 14 günlük tam kapsamlı sokağa çıkma yasağı olmuş olsa Bugün karşımızda hem olgu sayısının hem de ölüm sayısının daha az olma ihtimali olabilirdi’’ dedi.

14 GÜNLÜK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Uzmanlar haftalardır bu çağrıyı yapıyor. O çağrının ne kadar önemli olduğunu son açıklanan koronavirüs tablo verileri de ortaya koydu. Artan vaka sayılarını ve ölüm sayılarını azaltmak için Türkiye’nin kısıtlamalara yeniden dönüş süreci 20 Kasım’da başladı. Yapılan kısıtlamaları da cumartesi günü saat 20:00 dan sonra pazar sabahı 10:00 a kadar ve Pazar akşamı 20:00 dan sonra Pazartesi sabahına kadar kısıtlama getirildi lakin bu sokağa çıkma kısıtlamaları vaka artışlarının azalmasına hiçbir yararı olmadı.

Bir hafta sonrada yasakların kapsamı genişletildi.

Profesör Dr Kayıhan Pala bu kısıtlamalar ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarda şu ifadeleri kullandı;

‘’Hafta içi özellikle saat 21:00’dan sonra sokağa çıkmanın yasaklanması, Bu salgının bulaşması açısından Olumlu bir etkiye sahip değil. Çünkü bulaş, gündüz saatlerinde daha fazla karşımıza çıkıyor. Hafta sonu 2 günlük de olsa kapanma girişimi bir miktar azalmayı karşımıza getirebilir. Çünkü bu şekilde toplumsal hareketi ciddi anlamda azaltmış oluyoruz’’ dedi.

Yoğunluğun en fazla olduğu toplu taşımalar, işyerleri ve okullar… Okullar uzaktan eğitime geçildi, lokantalar, restoranlar kapandı ancak fabrikalar, iş yerleri halen açık… Birçok işyerinde alınan salgın önlemleri ise yetersiz kalıyor. Kısıtlamaya saatler kala yollara dökülenler, marketlere akın edenlerse hiç olmaması gereken görüntülere neden oldu.

Kayıhan Pala; ‘’Eğer biz virüsün gerçekten Dolaşımını engellemek istiyorsak en az tam kapsamlı olarak 14 gün sokağa çıkma yasağı olması gerekiyor. Gündelik çalışanların, işsizlerin, evlerinin elektriklerini doğal gazlarını karşılamakta zorlanan emekçilerin gereksinimleri karşılandıktan sonra bu yasaklamanın gerçekleştirilmesi önemli’’ dedi.

Pala’ya göre 14 Kasım’dan itibaren en az 14 günlük tam kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş olsaydı, Türkiye bu sıkıntılı süreci bir nebze dahi olsa atlatmış olabilirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir