Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EkonomiKamu Haberleri

Türkiye asgari ücrette Malezya’nın bile altına düştü!

Sene başından buyana asgari ücret 2 bin 324 TL. Ama asgari ücret 10 ayda dolar karşısında yüzde 30 eridi. 1 Ocak’ta 391 dolar olan asgari ücret, bugün 280 dolar seviyesine kadar düşmüş durumda. Bu seviye ile Türkiye, asgari ücret konusunda Malezya’nın bile gerisine düştü. Buda uzmanlara göre, dolarla maaş alınmasa da emeği azaltıyor, ucuz iş gücü arayanların ise iştahını kabartıyor.

UCUZ İŞÇİLİK OLAN ÜLKE HALİNE GELDİK

Berat Albayrak: ‘’Türkiye ekonomisi bir dönüm noktasında. Yeni sermaye yatırım dalgası ufukta belirdi’’ dedi.

Ekonomi uzmanı İbrahim Kahveci: ‘’2020 yılının başında asgari ücret 2 bin 324 TL olduğu zaman dolar kuru 5,95 seviyesindeydi. Yani asgari ücret 391 ABD doları ediyordu. Bugün ise asgari ücret 280 Dolar… Malezya’da bile bir asgari ücret 283 dolar. Bu durum Türkiye’yi ‘’ucuz işçilik’’ ülkesi haline getirir. Ve bu duruma Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak seviniyor. Bu kadar ucuzlamış olan Türkiye’deki şirketleri yabancılar almaya geliyor diye sevinmek… Bu çok hazin bir tablo.’’

UCUZ İŞÇİLİĞE RAĞMEN YİNEDE YABANCI YATIRIMCI GELMİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak birçok yabancı şirketlerin üretimlerini Asya’dan Türkiye’ye yönlendirdiğini, yeni yatırımların kapıda olduğunu açıkladı. Ancak uzmanlara göre bunun sebebi Türkiye’nin ekonomi cazibesi değil, iş gücünde ki ucuzluk. Diğer ülkelere göre Türkiye’de çok daha ucuz asgari ücret. Ama buna rağmen yabancı şirketler Türkiye’ye mesafesini koruyor.

Kahveci: Bakıyoruz, Türkiye’de ucuz işçilik olmasına rağmen yabancı şirketle geliyor mu diye ama hiç gelmiyor. Hiç gelmedikleri gibi hala arkasına bakmadan Türkiye’den gidişler devam ediyor’’ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir