Koronavirüs Aşı Sözleşmesi Sonunda Yayınlandı!

Hükümetin COVID-19 aşıları geliştirmek için Warp Speed ​​Operasyonu projesine dahil olan şirketler hızlı ilerleme kaydettiklerini söylese bile, kazançlı federal sözleşmelerinin ayrıntılarının ortaya çıkması yavaş oldu.

400 MİLYON DOZ AŞI ALMA GÜVENCESİ

Ancak Cuma günü geç saatlerde, Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı Moderna ile Ağustos sözleşmesini yayınladı . Anlaşmayı açıklarken HHS, 1.5 milyar dolar değerinde olduğunu ve şirketin aşısının ilk 100 milyon dozunu ve 400 milyona kadar daha fazla satın alma seçeneğini güvence altına alacağını söyledi.

SÖZLEŞME ŞARTLARI

Genel olarak, COVID-19 aşıları yapmak için kaza programına dahil olan şirketlerle yapılan federal sözleşmelerin şartları hakkında bir açıklama eksikliği var. Sözleşmelerin çoğu henüz açıklanmadı.

Halka açık olarak yayınlanan Moderna sözleşmesi daha önce bilinmeyen ayrıntıları içeriyor olsa da, kapsamlı redaksiyonlar kamuoyunu şirketin bazı yükümlülükleri ve vergi mükellefleri için korumaların kapsamı hakkında karanlıkta bırakıyor.

53 sayfa uzunluğunda, ancak bunlardan sadece 14’ü redaksiyonsuz.

Düzeltmelerden bazıları, halihazırda ifşa edilmiş olan bilgileri belirsiz hale getiriyor. Örneğin, sözleşmenin değeri, ticari bir sır olduğu için kamuya açık kayıtlar yasası kapsamında ifşa edilemeyeceği notuyla karartılır.

Ancak, anlaşmanın 1,5 milyar dolarlık değeri HHS tarafından Ağustos ayında duyuruldu ve aşı programında ön sıralarda yer alan Moderna, aynı gün mali bir dosyada habere yer verdi .

Fikri mülkiyete odaklanan kar amacı gütmeyen bir kamu yararı grubu olan Knowledge Ecology International’da avukat olan Kathryn Ardizzone, “Bunun gizli olmadığına şüphe yok” diyor . “HHS, Moderna’dan daha az şeffaftı.”

Bir HHS sözcüsü, NPR’ye açıklama hakkında aşağıdaki ifadeyi e-posta ile gönderdi:

“Gönderilen belgeler, genel uygulamada olduğu gibi hem hükümet hem de şirket tarafından incelendi. Bu sürece ve geçerli yasaya dayanarak, gönderilen belge şu anda uygun şekilde yayınlanabilir olarak belirlediğimiz bilgileri içeriyor. Warp Operasyonu Hız, olabildiğince şeffaf olmaya kararlıdır. Hükümet, bu şeffaflık taahhüdünün bir parçası olarak, zaman içinde neyin serbest bırakılabileceğini izlemeye devam edecektir. ”

Moderna sözcüsü Ray Jordan, şirketin bu Perşembe günü üç aylık kazanç görüşmesi sırasında sözleşmenin ayrıntılarını tartışacağını , ancak Cumartesi günü NPR’ye yaptığı konuşmada sözleşmedeki fikri mülkiyet veya veri hakları hükümlerine ilişkin ek bir yorumda bulunmadığını söyledi.

ACİL KULLANIM İZNİ

Bu sözleşmeyle ilgili bir şirket açıklamasına göre Moderna, Gıda ve İlaç İdaresi’nden “31 Ocak 2021 tarihinde veya öncesinde” onay veya acil kullanım izni alırsa fazladan 300 milyon dolar alacak. Ancak hız bonusu, HHS’nin yayınladığı sözleşmeden çıkarılan birçok şeyden biridir.

Yeni yayınlanan Moderna sözleşmesi , federal hükümetten fon alan ilaç geliştirmede standart olan bir maddeyi ortaya koyuyor . Örneğin, federal mali destek alan bir üretici fiyat düşürme işine girerse, hükümetin bir ilacın veya aşının “içeri girmesine” ve kontrolünü ele geçirmesine izin verir.

Knowledge Ecology International’ın yöneticisi James Love , bu maddenin bir rahatlama olduğunu söylüyor . Halka açık hale getirilen Warp Speed ​​Operasyonu sözleşmelerinin tümü bu korumayı içermiyor.

Ancak bu sözde Bayh-Dole korumaları altındaki süreç genellikle uzundur ve bir dizi idari ve mahkeme yargılaması ile temyiz süreci gerektirir. Love, “COVID-19 durumunda, bu ideal bir durum değil” diyor.

Love, salgın göz önüne alındığında, hükümetin Moderna sözleşmesinin bu kısmına ABD hükümetinin aşı patentlerine sahip olma potansiyeline sahip olabilen istisnai koşullar yetkisi dahil etmesi gerektiğini düşündüğünü söylüyor.

Love, “COVID salgınının istisnai durumlar için tasarıya tamamen uyduğunu düşündük” diyor ve KEI’nin ajansa ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye bununla ilgili bir mektup yazdığını ekliyor. “Parayı alan insanlar üzerinde, patenti kullanma hakkına bağlanmak istedikleri herhangi bir politikada çok daha fazla baskıya sahip olacaklardı.”

McCarter & English’in hükümet sözleşmelerinde uzmanlaşmış bir ortağı olan avukat Franklin Turner , Moderna sözleşmesinin büyük ölçüde yeniden düzenlenmiş olmasına rağmen, genişletilirse düzinelerce veya yüzlerce sayfalık vergi mükellefi korumalarını içerecek bir sözleşme düzenlemeleri listesi içerdiğini söylüyor . Hükümet, örneğin Moderna’nın sözleşmeye uymadığını düşünürse, sözleşmeyi feshetme ve tazminat için şirketin peşine düşme hakkına sahiptir.

“Vergi mükellefleri bir düzenleme gereği yeterince korunuyor mu? Cevabım evet” diyor. Hükümet, “tedariki yönetmesi için yükleniciye kapsamlı yükümlülükler yükler.”

Turner, sözleşmenin iş gereksinimi bölümünde bu kadar geniş redaksiyonlar görmenin tipik olmadığını, çünkü bu hükümetin belirlediği bir şey olduğunu ve ticari sırları içermemesi gerektiğini söylüyor. Ancak, “burada alçakça bir şey olmadığına” inandığını söylüyor.

Temel çalışmaların, hücre dizilerinin ve bir ürünün nasıl yapılacağının açıklanmasını ve paylaşılmasını yönetecek olan veri hakları, Moderna sözleşmesinde daha az nettir çünkü bunlar büyük ölçüde yeniden düzenlenmiştir. “Hükümetin, fabrikaların inşası, klinik deneyler ve bu aşıların çoğunun kuruyemişe çorbası için ödeme yaparken bu salgında aşı yapma bilgisini açık kaynak sağlamaması, büyük bir politika başarısızlığıdır.” diyor.

Hükümet, Moderna’s’ı yayınlarken aynı zamanda üç sözleşme daha yayınladı. Bir sözleşme, aşı ve antikor ilaç üretimi için biyolojik ürünler üreticisi olan Ology Bioservices ile yapılmıştır . Diğer iki sözleşme – biri Becton, Dickinson & Co. ve diğeri Retractable Technologies Inc. ile – aşıların uygulanmasına yönelik şırıngaları ve iğneleri kapsar. Bu sözleşmelerde yer alan patent ve veri hakları tutarsızdır.

Kongre üyeleri, savunma grupları ve gazeteciler aylardır Warp Speed ​​Operasyonu’nun tedarik sözleşmelerini istiyorlardı. Kâr amacı gütmeyen en az iki kuruluş, KEI ve Public Citizen , kamuya açık kayıt talepleri cevapsız kaldığında dava açtı. KEI, kamuya açık kayıt talepleri yoluyla bazı sözleşmeler elde etti ve önemli maddelerin eksik veya düzeltildiğini keşfetti.

Şimdiye kadar halka açıklanmış olan aşı sözleşmelerinin hiçbiri, NPR’nin ilk bildirdiği Advanced Technology International adlı üçüncü bir taraf aracılığıyla yapılanları içermiyor . NPR, toplam değeri 6 milyar dolardan fazla olan bu sözleşmeleri almaya çalışıyor.

Exit mobile version