Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ekonomi

Artan maliyetler açıklandı ve ekmeğin 5 TL olacağı belirtildi

Fırıncıların sorunlarına ilişkin bugün Meclise verilen önergeye ilişkin söz alan İzmir Milletvekili Murat Çepni, ekmek fiyatlarının 5 TL’ye çıkacağına dair İstanbul Fırıncılar Odasının yaptığı açıklamaları meclis gündemine getirdi. 2002’de 1,1 milyon ton buğday ithalatı yapılırken 2020’de 9,8 milyon tona çıkarıldığını hatırlatan Çepni, dövize bağlı buğday fiyatlarının artışlarından dolayı un fiyatlarının katlandığını ve diğer artan maliyetlerden dolayı 5 TL’nin altında olan ekmek fiyatlarının maliyeti kurtarmadığını belirtti.

İstanbul Fırıncılar Odasının yaptığı açıklamalara da değinen Çepni, ‘’içinde bulunduğumuz ekonomik kriz, zam, enflasyon, hayat pahalılığı ortamında belki de halkın yaşadığı sıkıntılarla en çok karşı karşıya kalan kesim fırıncılar. Fırıncıların içinde bulunduğu durum gerçekten içler acısı çünkü iki arada bir derede kalmış durumdalar. Bir taraftan, artan maliyetler dolayısıyla fiyatlara yansıyan zamlar ve bir taraftan da halkın genel olarak ekmek mücadelesi şimdi somut olarak bir ekmek mücadelesine dönmüş durumda.

Sadece 2002’de 1,1 milyon ton buğday ithalatı yapılırken 2020’de 9,8 milyon tona çıkmış ithalat; şimdi deniyor ya “İhracatçıyız.” diye, bakın, AKP 2021 yılında da ithalata 2 milyon ton daha eklemiş. Şimdi, 1991 yılında Türkiye nüfusu 56 milyon, yıllık buğday üretimi 20,4 milyon ton iken; 2021’de nüfus 84 milyon, üretim ise 17,7 tona düşmüş durumda.’’ Dedi. Ekmek maliyetlerine değinen Çepni bilgilendirmelerde bulundu;

‘’50 kiloluk unun çuvalı son iki haftada 200 TL’den 360 TL TL’ye kadar çıkmış durumda. Şimdi bu koşullarda İstanbul Fırıncılar Odasının yaptığı açıklamalar var, genel olarak fırıncıların yaptığı açıklamalar var. Bu denklem içerisinde ekmeğin fiyatının neredeyse 5 TL olması gerekiyor ama 5 TL olması koşullarında da halkın gerçek anlamda ekmeğinin de elinden alınması söz konusu’’ dedi.