Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GündemSON DAKİKA

Katar’a 1 vermişiz Katar bizden 15 almış!

LEVENT GÖK (Ankara Milletvekili) – 2002-2020 yılları arasında tüm yabancı yatırımlar arasında Katar’ın doğrudan yatırımları Türkiye’ye 2 milyar 900 milyon dolar yani tüm yatırımların 1,7’si. Aradan yirmi yıl geçiyor, bir bakıyorsunuz tüm yabancı yatırımlarda toplam sermaye stokunun Katar, on sekiz yıl önce 1,7’sini oluştururken aldığı değerlerle yüzde 15’ine ulaşmış durumda yani 33 milyar dolara ulaşıyor. Katar’a 1 vermişiz Katar bizden 15 almış, Katar’a elimizi vermişiz Katar bizim kolumuzu almış. Neler vermemişiz ki Katar’a? Her şeyi vermişiz: Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu, Antalya Havalimanı’nın daha geçtiğimiz hafta kırk dokuz yıllığına uzattığımız haklarını, Memorial Hastanesi’nin yüzde 20’sini; Alternatif Bank’ı vermişiz, Finansbankı vermişiz, Digiturk’ü vermişiz, Banvit’i vermişiz, 15 suit odalı Munamar Oteli’i vermişiz.

Katar Emiri’nin annesi gelmiş İstanbul’dan tam 44 dönüm arazi almış Kanal İstanbul güzergâhı üzerinden. Vermediğimiz bir şey kalmamış; Katarlılar memnun, bizdeki iktidar sermaye, iş insanları ve bürokratların bir kısmı memnun. Katar’dan para alıyoruz, ekonomiyi düzelttiğimizi zannediyoruz ama değerli milletvekilleri, Tank Palet Fabrikasını vermeden önce birden Katar Emiri bize bir uçak bağışlamış, hibe etmiş. “Ben Türkiye’den para almam, Türkiye’ye hibe ederim.” diyor. Tam iki ay sonra bir bakıyoruz, Tank Palet Fabrikasını veriyoruz Katar’a yani Katar boşuna vermiyor ve bedava da vermiyor.

Değerli milletvekilleri, şeffaflık olmadan hiçbir ülke ilişkilerini götüremez. Bakın, değerli ekonomistlerimiz Deutsche Welle gazetesine verdikleri röportajda şunları söylüyorlar: “Türk Hükûmeti ile Katar Hükûmeti arasındaki ilişkilerin hiçbir şeffaflığı yoktur. İlişkiler ikili yürümektedir ve bunların doğru düzgün kaydı da yoktur. O yüzden, Arap sermayesi olduğunda kurumlar bir kenara itiliyor ve bire bir ilişkiler üzerinden alımlar, satımlar yapılıyor. Bu doğru değil.” diyorlar ve “Böyle bir şeffaflık olmaz, dikkatli olun, Katar sermayesine dikkat edin.” diye uyarıyorlar Türkiye’yi.

Ethem Sancak diyor ki: “Tank Paleti almadan önce Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı aradım, siz büyük ferasetinizle Arapların büyük bir bölümünü onurlu hâle getirdiniz. Katar’la neredeyse tek millet, iki devlet gibiyiz. Allah da gani gani para vermiş Katarlılara, Emir de sizi kırmaz; bir telefon ederseniz Tank Paleti ben alayım.” Ethem Sancak “Sağ olsun, Cumhurbaşkanı Sayın Emir’i aradı, Katar Emiri’ni, o da kırmadı, BMC’nin yüzde 50 eksi 1’ini Katar ordusuna sattım.” diyerek teşekkür ediyor Cumhurbaşkanına. Değerli milletvekilleri, ne diyor Ethem Sancak? “Tek millet, iki devlet.” Öyle mi? Bakın, tek millet, iki devletin diğer milleti ne yapıyor? Türkiye oluk oluk değerlerini oraya verirken Katar geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs’la anlaşma yaparak doğal gaz arama faaliyetlerinde Güney Kıbrıs’ın yanında yer alıyor yani tek millet olacaktık ya tek millet olamıyoruz. Katar, Güney Kıbrıs’la beraber iş tutuyor şu anda ve Kuzey Kıbrıs’a elçilik sözü veriyorlar, Güney Kıbrıs’ta açılıyor, Kuzey Kıbrıs’ta açılmıyor ve Katar yetkilileri Makarios Nişanı alıyor değerli arkadaşlarım. Şimdi; tek millet, iki devlet, anlayışa bakın, Katar’ın yaptığına bakın.

Tabii iş böyleyken Katar Dışişleri Bakanı Al Sani ne diyor: “Türkiye ekonomisini yakından izliyoruz. Türkiye ekonomisinin yaşadığı zorluklardan çıkacak fırsatlara bakıyoruz.” Katar Dışişleri Bakanı daha ne desin: “Atmaca gibi bir yerde bekliyoruz. Türkiye zora düştükçe elinden değerleri almak için biz çabamızı göstereceğiz.” diyor. Peki, Katar boşuna mı yapıyor bunları? Asla. Katar işini bilen bir ülke. Bakın, Katar geçtiğimiz yıllarda dünyanın en önde ülkelerinin girdiği Dünya Kupası’nın organizasyonunu aldı, Dünya Kupası’nda 2022 organizasyonu Katar’da yapılacak. Peki, arkasından ne çıktı? Rüşvet çıktı. Dünyanın en ünlü futbolcularından Platini’nin de adının karıştığı, Fransa Cumhurbaşkanının adının karıştığı bir rüşvet çıktı.

Eğer Katar 1 verip 15 alıyorsa biliniz ki bu 15’in Türkiye’de paylaşıldığı siyasetçiler, bürokratlar ve iş adamları vardır. İşte, bu araştırmanın konusu da dünya kupasını rüşvet vererek alan Katar’ın Türkiye’deki dağıttığı paraların soruşturulmasıdır. Türkiye’de neler olmuştur? Eğer 1 alıp 15 veriyorsanız, bu 15’in hangi kısmı hangi siyasetçiye gitmiştir, hangi bürokrata gitmiştir, hangi iş adamına gitmiştir? (CHP sıralarından alkışlar) Türkiye’deki tüyü bitmemiş yetimin hakkı Katarlılara nasıl peşkeş çekilmiştir? Gelin, bunu araştıralım. Yurtsever olmak, aydın olmak, demokrat olmak bunu gerektirir. Biz Türkiye’nin haklarını savunuyoruz ve Katarlılara bedavadan verecek bir tek değerimizin de olmadığının altını çiziyoruz.