Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GündemSON DAKİKA

Dolar 1,5 TL’ye sabitlendi sağlık malzemesi bulmada büyük kriz patlak verdi!

YÜKSEL ÖZKAN (Bursa Milletvekili) -Bugün gelmeden önce, Türk Tabipleri Birliği, (TOTBİD) Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği, Türk Nöroşirürji Derneği yetkilileriyle bizzat en az bir saat konuştum. Gerçekten büyük bir sıkıntı var. Bırakın elektif hastaları yani acil olmayan hastaları, acil hastalarda bile ortopedi, travmatoloji ve beyin cerrahisinde çok büyük bir sıkıntı var arkadaşlar. Bu sıkıntı çözülmedi.

20 Aralıktan önce tedarikçi firmaların yetkilileriyle bizzat görüştüm, kendilerini ziyaret ettim ve bu sıkıntının çözüleceği konusunda Sayın Sağlık Bakanının söz verdiğini söylediler. 8 Aralıkta yaptıkları toplantıda Sayın Sağlık Bakanının ifadesi “Bize SUT fiyatı üzerinden malzeme vermeye devam edin, bu sorunu çözeceğim.” şeklinde bir sözü olmuş. Ancak bundan sonra çok ciddi bir adım atılmamış.

Bir önceki hatip beyan etti; geçici bir ödeme yapıldı, bu geçici ödemenin çoğu global firmalara gitti. Bugün konuştuğum yetkililerle aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncesinde şunu hatırlatmak isterim sevgili arkadaşlar: SUT fiyatları yani Sağlık Uygulama Tebliği fiyatları 2010 yılından beri güncellenmedi, dolar 1,5 TL’ye sabitlendi. 2021 yılında SUT’ta yüzde 10 oranında bir iyileştirme yapıldı.

Bugünkü döviz kurlarını hepiniz biliyorsunuz, bu durumda acaba bu firmalar, bu malzemeleri hastanelere nasıl verecekler? On sekiz ay alacaklarını alamamış, otuz altı ay üniversitelerden alacaklarını alamamışlar, aldılarsa bile yüzde 70’ini geçmiş dönem o fiyatlar üzerinden aldılar. “Battık, bittik.” diyorlar sevgili arkadaşlar ve gelinen noktada SUT fiyatları çarpı 2 üzerinden şu an tedarikçi firmalar hastanelere malzeme verme sözünü verdiler. Ancak sorun yine çözülmedi, niye biliyor musunuz?

Sağlık Bakanlığı yetkilileri sağlık müdürlüklerini arayarak böyle bir talimatta bulundular fakat yöneticiler yazılı bir talimat gelmediği için malzeme almakta çekiniyorlar ve şöyle bir yola başvurdular -bunu da sahadan öğreniyoruz arkadaşlardan- döner sermayeden tıbbi malzeme alınmaya başlandı. Arkadaşlar, döner sermaye çalışanlar için oluşturulan bir bütçe. Bunun sıkıntısını yine çalışanların sırtına yüklemeyin.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; En son sizlerle bu sektörün dünyadaki ölçeği nedir, bu sektör neye hükmediyor? Bir iki bilgiyi paylaşmak istiyorum. 2017 bilgilerine ulaştım, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, ilaç ve tıbbi malzemede dünyada 7,8 trilyon dolar harcama yapılmış.

Avrupa’da ise tıbbi cihaz ve malzeme firması toplam 27 bin, çalışanı 675 bin ve piyasa payı da 115 milyar avro. Yani yaklaşık verilere göre kişi başı 213 avro harcama yapılmış Avrupa Birliği ülkelerinden.

Sevgili arkadaşlar, Avrupa FDA benzeri bir yapılanmaya gidiyor MDR dediği, Medical Devices Regulation diye. Yani bir yönetmelik yayınladı ve artık bu zorunluluk hâline geliyor. Türkiye’de üretim yapan firmaların bu sürece dâhil olmaları lazım. Bu sürece dâhil olmaları için ciddi araştırmalar yapmaları lazım. Sadece ortopedi alanı için söylüyorum, milyon dolarları buluyor. Bu da fiyatlara yansıyacaktır.

Dolayısıyla, Sağlık Bakanlığı bu konuda sağlıklı politikalar üretmezse yerli üretici bitecek ve rekabet gücünü de kaybedecek.