Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GündemSON DAKİKA

Son aylarda ilaç bulmada yaşanan sıkıntıların perde arkasını anlattı

MEHMET METANET ÇULHAOĞLU (Adana Milletvekili) Türkiye’de son aylarda yaşanan ilaç bulma sıkıntılarının perde arkasını anlattı. Sağlık Bakanlığı’nın tedarikçilere gecikmiş 11 Milyar liranın üzerinde borcu olduğunu hatırlatan Çulhaoğlu, son zamanlarda neden birçok ilacın bulunmamasına ilişkin çok çarpıcı bilgiler verdi.

TTB, geçtiğimiz aralık ayında her 100 ilaçtan 20’sinin bulunmadığını açıklamış ve bulunamayan birçok ilacın hayati önem taşıdığını belirtmişti. Bugünde Mehmet Çulhaoğlu, bu yaşanan ilaç krizinin perde arkasını şu ifadelerle anlattı;

İlaç ve tıbbi cihaz sektöründe faaliyet gösteren yerli üreticilerimizin hak edişlerini zamanında alamamaları bazı branşlarda hastalarımızın ameliyat olamamalarına sebep olmaktadır. Sorunların ivedilikle çözülmesi için İYİ Parti Grubumuzun vermiş olduğu Meclis araştırması açılması önergemizle ilgili söz aldım, heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Bu kürsüden daha önce yaptığımız konuşmalar sonrası iktidar sesimizi duymuş olacak ki tıbbi cihaz sektöründe faaliyet gösteren yerli üreticilerimizin ve ithalatçılarımızın hastanelerden alacakları kısmen de olsa ödenmeye başlanmış. Başlanmış ama sorunlara çözüm bulmaktan uzak bir anlayışla firmalar yine mağdur edilmişler.

Medikal firmaların kamu hastanelerinden 11 milyar liranın üzerinde alacakları var. İki yıldır alacaklarını alamayan firma ve dernek yetkilileri geçen aylarda Sağlık Bakanını ziyaret etmişler. Sağlık Bakanı da bu paraların 3 milyar lirasının tüm paydaşlara ödeneceğini söylemesine rağmen bu söylenilen gibi gerçekleşmemiş; 3 milyar liranın 1 milyar lirası paydaşlara, 1 milyar lirası Devlet Malzeme Ofisine malzeme verenlere dağıtılmış, 920 milyon Türk lirasını ortopedi ve beyin cerrahisi malzemeleri üreten yerli firmalara gönderildiğini söylemişlerdir fakat 920 milyon liranın 600 milyon lirası yabancı uluslararası global firmalara ödenmiştir. Bu ödemeler de alacak sırasına göre hakkı olana, sırası gelene değil global yandaş firmalara yapılmıştır. Hâliyle bu firmalar kamu hastanelerinden 2021 yılının altıncı ayına kadar olan alacaklarını ancak alabilmişlerdir, yedi aylık alacakları yine içeride kalmıştır. Üniversite hastanelerinden de nisan ayına kadar olan kısmını alabilmişler, dokuz aylık alacaklarını yine alamamışlardır.

Bu iktidarın her işinde bir eksik veya bir yanlış oluyor mutlaka. AK PARTİ iktidarı olarak herkesi hukuk karşısında koruyacağız diyorsunuz ya, o zaman tıbbi malzeme üreticisi ve ithalatçısı yerli firmalarımızı da koruyun, işte size fırsat. Fazla verin demiyoruz, haklarını koruyun ve hak ettiklerini verin diyoruz. 2020 yılında 7,20 Türk lirasından 100 bin dolarlık mal veren ve 720 bin lira olan alacağını 2022 yılında hâlâ tahsil edemediyse 2022 yılında 100 bin dolar alabilmesi için kendisine 1 milyar 375 bin lira ödenmesi gerekmez mi? Aradaki 655 bin lira zararı kim karşılayacak? Ayrıca sadece dolar kuru farkı da değil navlun ücretlerinin 7-8 kat artmasıyla birlikte tedarik sağlama konusunda sıkıntılar yaşamaya başladıkları da bilinmektedir. Birçok tıbbi cihaz firması ihaleden geri çekilme kararı almış ve çok ciddi ceza ve yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştır.

Ortopedi ve beyin cerrahi kliniklerinde omurga cerrahisi alanında temin edilemeyen tıbbi malzemeler nedeniyle büyük ve nitelikli ameliyatların yapılamaması gerçekten çok vahim bir durumdur. Hekimlerimiz ancak çok acil vakaları “Hayati önemi haizdir.” ibaresiyle sorumluluğu üzerlerine alarak ameliyat yapabilmektedir.

Diğer taraftan firma yetkilileri bizleri arıyor ve “Biz de bu devlete vergi veriyoruz, biz de işçi çalıştırıyor, sigortasını yatırıyoruz, biz de bu ülkenin ekonomisine katma değer katıyoruz. Neden bize bu zulüm reva görülüyor? İçimizde iflas edip intihar edenler bile oldu.” diyorlar. Ayrıca ek malzeme gereken hastaların ameliyatında da büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle ortez, protez, kalp pili, balon gibi dışarıdan alınan her türlü malzemenin temininde sorunlar yaşandığı tarafımıza bildirilmektedir. AK PARTİ iktidarı hem hastalarımızın hem de firmaların daha fazla mağdur edilmemesi için ilgili meslek örgütleri ve derneklerle iş birliği yaparak giderek büyüyen tıbbi cihaz ve ilaç temini sorununa çözüm bulmak zorundadır. Bütün gerçekliğiyle ortaya koyduğumuz sorunların giderilebilmesi ve sektörle hastalarımızın daha fazla mağdur edilmemeleri için bu önergemize desteklerinizi bekliyoruz.