Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GündemSON DAKİKA

Sağlıkta devrim! Herkese yeni bir kalp nakli artık mümkün

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi sağlıkta resmen bir devrim yaptı. Genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbini, ölmekte olan 57 yaşında ki bir hastaya nakletti ve hasta eski günlerinde ki sağlığına kavuştu. Bilim İnsanları, daha önce hayvanlardan insanlara birçok kez organ nakli yapmaya çalışmış lakin başarı olmamamıştı. Hayvanların genetiğini değiştirerek insanlara uyumlu hale getirerek organ naklinde bir devrim yaratan uzmanlar, sonuçların böyle olumlu sonuçlanması ile herkese yeni bir kalp naklinin artık mümkün olabileceğini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde, ölmekte olan 57 yaşında ki hasta David Bennett’a domuz kalbi nakli yapıldı. Ameliyatın gerçekten işe yarayıp yaramadığını bilmek için çok erken olsa da, hayat kurtaran nakiller için bir gün hayvan organlarını kullanma konusunda onlarca yıl süren arayışın bir adımını işaret ediyor.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki doktorlar, naklin, genetiği değiştirilmiş bir hayvandan alınan bir kalbin, anında reddedilmeden insan vücudunda işlev görebileceğini gösterdiğini söyledi.

David Bennett, deneyin işe yarayacağının garantisi olmadığını biliyordu ama ölmek üzereydi, insandan kalp nakli için uygun değildi ve başka seçeneği yoktu, dedi oğlu.

Nakil için bağışlanan insan organlarının büyük bir sıkıntısı var, bu da bilim insanlarını bunun yerine hayvan organlarının nasıl kullanılacağını bulmaya itiyor. Ülkenin organ nakli sistemini denetleyen Birleşik Organ Paylaşım Ağı’na (UNOS) göre, geçen yıl ABD’de rekor bir sayı olan 3,800’den fazla kalp nakli yapıldı.

Üniversitenin hayvandan insana nakil programının bilimsel direktörü Muhammed Mohiuddin, operasyonun son derece önemli olduğunu söyledi. Dr Mohiuddin, “Bu işe yararsa, acı çeken hastalar için bu organlardan sonsuz bir tedarik olacak.” Dedi.

Bu tür nakillerde – veya ksenotransplantasyonda – önceki girişimler başarısız oldu, çünkü büyük ölçüde hastaların vücutları hayvan organlarını hızla reddetti.

Özellikle 1984’te ölmekte olan bir bebek olan Baby Fae, babun kalbiyle 21 gün yaşadı. Bu seferki fark: Maryland cerrahları, hücrelerindeki bu hızlı organ reddinden sorumlu olan şekeri çıkarmak için gen düzenlemesi geçirmiş bir domuzun kalbini kullandılar.

UNOS’un baş sağlık görevlisi David Klassen, Maryland nakli hakkında “Bunu bir dönüm noktası olayı olarak nitelendirebileceğinizi düşünüyorum” dedi.

Yine de Dr Klassen, bunun, ksenotransplantasyonun bu sefer sonunda işe yarayıp yaramadığını keşfetmeye yönelik ilk geçici adım olduğu konusunda uyardı.

Ksenotransplantasyon deneylerini denetleyen Gıda ve İlaç İdaresi, hayati tehlike arz eden bir durumu olan bir hastanın başka seçeneği olmadığında “şefkatli kullanım” acil izni adı verilen bir ameliyata izin verdi.

Daha geçen Eylül ayında, New York’taki araştırmacılar, bu tür domuzların hayvandan insana nakiller için umut vaat edebileceğini öne süren bir deney yaptılar.

Doktorlar geçici olarak bir domuzun böbreğini ölü bir insan vücuduna bağladılar ve çalışmaya başlamasını izlediler.

NYU Langone Health’de bu deneyi yöneten Robert Montgomery, Maryland naklinin deneylerini bir sonraki seviyeye taşıdığını söyledi.

Bir açıklamada, “Bu gerçekten dikkate değer bir atılım” dedi.

“Genetik bir kalp rahatsızlığı olan bir kalp nakli alıcısı olarak, bu haberden ve aileme ve sonunda bu buluş sayesinde kurtulacak olan diğer hastalara verdiği umut beni heyecanlandırıyor.”

Hastings Center’da araştırma görevlisi olan Karen Maschke, bu seçeneği daha fazla hastaya açmadan önce bu nakilden elde edilen verileri paylaşmak çok önemli olacak. Sağlık Enstitüleri dedi.

“Bu bilgi olmadan hayvandan insana nakillere acele etmek tavsiye edilmez” dedi.

Cuma günkü ameliyat Baltimore hastanesinde yedi saat sürdü.

David Bennett Junior babası hakkında “Yapılanların büyüklüğünü anlıyor ve bunun önemini gerçekten anlıyor” dedi.

“Yaşayamazdı, bir gün dayanabilirdi ya da birkaç gün sürebilirdi. Demek istediğim, şu anda bir bilinmezdeyiz.”