Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SON DAKİKA

Kazakistan’da olaylar büyüdü! Polis ve sivil halk arasında çatışmalar yaşanıyor

Zam protestoları sonrasında Kazakistan’da sular durulmuyor. Hükümetin istifası ile sonuçlanan sokak olayları büyüdü ve polis ve sivil karşı karşıya geldi. Gösterilerin yoğun olduğu bölgelerde patlama ve silah sesleri yoğunlaştı. Son dakika olarak gelen bilgiler arasında, hem göstericiler hemde polis kanadında çok sayıda ölü ve yaralı olduğuna dair endişelerin arttığı belirtildi.

Göstericilerin denetimi ele geçirmeye çalıştığı Almatı Havalimanı’nda ve kent merkezindeki otellerde mahsur kalanları tahliye etmek için devletler devreye girerken, bölgede Türk vatandaşlarının da olduğu belirtilmişti. Polis sözcüsü Saltanat Azirbek Perşembe sabahı Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, ülkenin en büyük kenti Almatı’da gece hükümet binalarına girmeye çalışan “düzinelerce” göstericinin “etkisi hale getirildiğini” belirtti. Azirbek, “Dün gece aşırı güçler idari binalara, Almatı Emniyet Müdürlüğü’nün yanı sıra bazı polis karakollarına saldırmaya çalıştı. Düzinelerce saldırgan etkisi hale getirildi” şeklinde konuştu.

Reuters’ın son dakika olarak aktardığı habere göre, Kazakistan’ın en büyük şehri Almatı’da şehir merkezinde silah sesleri duyulurken, büyük bir patlamanın meydana geldiği de aktarıldı.

Reuters muhabiri, ilk yardım araçlarının bölgeye hareket ettiğini açıklarken, halkın panik halinde olduğunu da belirtti. Rus haber ajansı TASS’a konuşan görgü tanıkları da meydanda silahlı kişilerin açtığı ateş sonucu birçok kişinin yaralandığını açıkladı.

CNN International da Almatı’daki gösteriler sırasında en az 13 polis memurunun hayatını kaybettiğini ve 353 protestocunun yaralandığını aktardı.

BİNDEN FAZLA YARALI VAR

Devlet televizyonu Khabar 24 TV, ülke genelinde binden fazla kişinin yaralandığını aktardı.

Sağlık Bakanlığı, Khabar 24’e göre, bunlardan yaklaşık 400’ünün hastaneye kaldırıldığını, 62 kişinin yoğun bakımda olduğu belirtildi.

Almatı polis departmanı temsilcisi Saltanat Azirbek, Khabar 24’e verdiği demeçte, idari binalara, Almatı polis departmanına ve bölge müdürlüklerine gece boyunca saldırı girişimleri oldu ve “düzinelerce saldırgan etkisiz hale getirildi” dedi.

TAHLİYE ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Kazakistan’da yaşanan gelişmelerin ardından bölgede aralarında THY İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı İlker Ayccı ve eşinin de olduğu çok sayıda Türk vatandaşının olduğu belirtilmişti. SÖZCÜ’nün edindiği bilgiye göre, bölgede mahsur kalanlardan THY İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı İlker Ayccı, eşi Tuğçe Saatman ve iki pilot, THY kargo uçağına alındı.

Uçağın ilerleyen saatlerde İstanbul’a gelmesi bekleniyor. Ayrıca bölgede mahsur kalan 49 THY ve ACT Havayolları çalışanı ile 5 MNG Havayolları çalışanının da bölgeden tahliye edilmesi için çalışmalar devam ediyor. Almatı Havalimanı’nda güvenliğin sağlanmaya başlanmasının, çoğunluğu pilot Türk vatandaşlarının tahliye sürecini hızlandırması bekleniyor.