Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelSON DAKİKA

KPSS’den 90 üstü puan alanlar sözlü mülakatlarda böyle elendi!

AK Parti tarafından getirilen sözlü mülakatlar yüzünden KSS’den 90 puan üzeri almış çok sayıda memur adayı elendi ve sözlü mülakatlardan geçemediği için atamaları yapılmadı. 2016 yılından beri yapılan tüm sözlü mülakatların araştırılması önergesi verildi ama önerge AK Parti ve MHP’nin oy çokluğu nedeniyle reddedildi. KPSS’den 90 üstü puan almış başarılı adayların sözlü mülakatlarda nasıl elendiğine dair bir takım açıklamalarda bulunan İYİ Parti Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, konua ilişkin çok çarpıcı bilgiler verdi. Filiz, başarılı adayların nasıl mülakatlarda elendiğini şu ifadelerle anlattı;

İlk ve ortaöğretimde sınavlardan bunalmış olarak üniversiteye başlayan gençlerimiz barınma, burs, kredi gibi sorunlarla boğuşarak sıkıntılı bir eğitim sürecinden sonra mezun olmaktalar. Kontenjanlar konusunda arz talep dengesi sağlanmadığından ve iktidarın gerçekçi istihdam politikasının olmamasından kaynaklanan diplomalı işsizlerimizin sayısı her geçen gün artmaktadır. Eğitim fakültesi ve diğer fakültelerden pedagojik formasyon derslerini alıp atama bekleyen mezun sayısı 700 bin civarındadır. Gençlerimiz işsizliğe ilaveten bir de adaletsiz uygulamalarla karşılaşınca psikolojileri bozulmakta, umutlarını kaybetmektedirler. Kendi rızıklarından keserek okuttukları çocuklarının iş bulamamaları ve daha da önemlisi haksız ve adaletsiz bir sınav sonucu elendiklerini görmeleri aileleri de hüsrana uğratmaktadır.

KPSS’den çok yüksek not almalarına rağmen sözlü sınavlarda 60’ın altında not verilerek elenen çok sayıda öğretmen ve diplomalı gençlerimiz ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. 27 Aralık 2021 tarihinde açıklanan sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sonuçlarına göre, Almanca branşında KPSS’den 91,5 puan alan bir aday mülakatta çok ilginçtir ki 51 puan alabiliyor. Felsefe branşında KPSS’den 92,7 puan alan diğer bir aday da 58 sınırında kalarak eleniyor. Tepkiler üzerine Millî Eğitim Bakanlığı yazılı bir açıklamayla tüm sınav merkezlerinde adaylara yöneltilen soruların eş değer nitelikte olup merkezî olarak hazırlanmakta olduğunu ifade etti. Aslında, yazılı sınavda 90’nın üzerinde puan alan bir adayın mülakatta 3 soruyla 50 puan civarında bırakılması Bakanlığın açıklamasının inandırıcı olmaktan uzak olduğunu göstermektedir. Sözlü sınavlarda subjektiflik olabilir hatta jüri üyesi kendisinin dahi cevabını bilmediği soru sorabilir ama yönetimlerin görevi, subjektifliklerin olmadığı, adaylar arasında adaletin sağlanacağı, ayrımın yapılmayacağı bir sistem geliştirmektedir.

iktidara sesleniyorum: Ya sözlü sınavları kaldırın ya da sözlü sınavı kayıt altına alın ve kaydın bir kopyasını da sınava girene verin.

Konuşmamın sonunda diyorum ki: Adalet kantarının bozduğunuz ayarını düzeltin, siz düzeltmezseniz biliniz ki biz düzeltiriz ve adaleti sağlarız.