Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EkonomiSON DAKİKA

İşçi emeklisi ve BAĞ-KUR emeklisi ne kadar artış alacak?

FAHRETTİN YOKUŞ (Konya Milletvekili) – Bilindiği gibi, 2022 yılı asgari ücreti yüzde 50 oranında artırılarak 4.253 TL yapılmıştı ve doğru yapılmıştı. Beklenti oydu ki aynı oranda memurlarımız, emeklilerimiz de yüzde 50 oranında artış fakat gelin görün ki şu anda Hükûmetin almış olduğu kararla hepinizin bildiği gibi, memur emeklilerine yüzde 22,5 enflasyon farkı, yüzde 5 de ocak zammı, toplam yüzde 27,5. İşçi ve BAĞ-KUR emeklilerine ise bunun da altında, geçen altı aylık enflasyon farkı 23,5 oranında artış yapıldı.

Memurlara ise yine enflasyon farkı yüzde 22,5 artı yüzde 5 toplu sözleşme zammı ocak ayında, 2,5 daha ilave edeceklerini söylediler yine ilk altı ay için, dediler ki: “Toplam yüzde 30,5 zam yaptık.” Şimdi, Allah aşkına bu zamları yaptık diye övünürken insanın biraz mahcubiyet duyması lazım. Zaten memurların, emekli memurların yüzde 22,5 geçen yıldan alacağı enflasyon farkı, sizin ocak ayında memura verdiğiniz artış yüzde 5, artı 2,5 daha vereceksiniz 7,5. Zaten o da ocak ayında eriyecek. Niye? Aralık yüzde 13,6, ocak belki yüzde 15. Çünkü her şeye zam yaptınız. Hani dediniz ya “Biz, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmeyiz.” Ezdiriyorsunuz. Yaptığınız zamlarda refah payı var mı? Büyümeden pay var mı? Yok. Şimdi, emeklilere diyorsunuz ki: “Efendim, 1.500 liradan 2.500 liraya çıkardık en düşüğü.” İyi, iyi. Asgari ücret ne kadar? 4.253 lira.

Asgari ücreti 4.253 yaptığınızda eski asgari ücret ne kadardı? 2.825 lira. Bugün 2.825 lira alan işçi emeklisi, BAĞ-KUR emeklisi ne kadar artış alacak? Sadece, maaşı 3.520 liraya çıkacak yani asgari ücretli ile emsal emekli arasında 750 lira fark olacak. Ya, nerede sizin adaletiniz? Hani siz emeklileri savunuyordunuz? (İYİ Parti sıralarından alkışlar) Ama sizin emekli memekli diye bir derdiniz yok. Burada defalarca söyledik; tüm emekli maaşlarını asgari ücret kadar artırın. Bakın, TÜRK-İŞ’in yapmış olduğu araştırmada açlık sınırı bile 4 bin liranın üzerinde ama bütün bunları kulak arkası ettiniz.

Şimdi diyorsunuz ki “Biz memurlara ek zam yaptık.” Ne zaman yaptınız? Yok. Emeklilere ek zam var mı? O da yok. Niye yapmıyorsunuz? Niye kandırıyorsunuz? Şu anda kamuoyunda öyle bir iş var ki memurlar, emekliler işte, kimi yüzde 30, kimi yüzde 25. Kimin parası bunlar? Eski kazanılmış hakları. Yeni bir şey var mı? Yok. Ama yalan bol, hikâye bol ama bu hikâyeler sizi kurtarmayacak ve size tavsiyemiz şu: Ocak, şubat, mart ayları çok zor geçecek, bu ücretler eriyecek zaten eridi. Şimdi, asgari ücretli sevindi maaşım 4.253 lira oldu diye. Daha eline geçmeden bu ay eski maaşı yüzde 13 oranında düştü. Ocak ayında da bir yüzde 15 düşecek. Verdiğiniz zam iki ayda gidecek. Ondan sonra bu asgari ücretli on ay ne yapacak ya da bu emekli; üç ay içinde verdiğiniz yüzde 22 gidecek sonraki dokuz ayı bu emekli nasıl geçirecek? Onun için bunlara tekrar göz atın, bunları düzeltin, samimi olun. Hem övüneceksiniz burada “Efendim, ekonomimiz yüzde 10 oranında büyüyor 2021 yılında.” E, o zaman büyümeden niye pay vermiyorsunuz emekliye, memura, asgari ücretliye, işçiye? Ve bu zamların içinde de sosyal grupları…

Maalesef, bu zamların içinde de sosyal gruplar da yok, onları unuttunuz, onları da hatırlatmak istiyoruz ama bir şeyi daha hatırlatıyoruz: Siz 2022’de yüzde 36 oranında, vergide yeniden değerleme oranında efendim, vergi alacaksınız ama zamma gelince bunu bile, yüzde 36’yı bile memura, emekliye çok göreceksiniz. Bu anlayışınız fukaralığı, yoksulluğu, açlığı artıracaktır. Bu anlayışınızı kabul etmiyoruz ve diyoruz ki: “Bir an önce ya seçime gidelim ya da bu ekonomik düzenlemelere yeniden göz atın.” Yani “Büyüyoruz.” “İhracatımız patladı.” “Ekonomimiz rayında.” diye övünüyorsanız bunu halka yansıtmanız lazım diyor, hepinize saygılar sunuyorum.