Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GündemSON DAKİKA

Tek kuruş vergi ödemeyen bir kesimin varlığı tekrar meşrulaştırılmaya çalışılıyor

ABDÜLLATİF ŞENER (Konya Milletvekili) -Görünen tablo şudur: Sürekli olarak sorun üreten, sonra kendi ürettiği sorunlarla ülkeyi yoran bir iktidar vardır. Kendi ürettiği sorunlarla uğraşırken bunu bir başarı sayan bir iktidar zihniyeti vardır. Bu zihniyetle, bu yapıyla bu ülkedeki ne yoklukla ne de yoksullukla mücadele edilebilir. Günübirlik kararlarla Türkiye’yi yoksullaştıran ama bir avuç insanı sürekli zenginleştiren politikaların bu ülkeye kazandırabileceği hiçbir şey yoktur. Onun için, İYİ Parti Grubu tarafından verilen bu araştırma önergesinin Mecliste kabul edilmesi ve kurulacak Komisyonla bu ülkede izlenecek ekonomik politikaların Meclisin ağırlığıyla belirlenip Hükûmetin önüne konulması gerektiğine inanmaktayım.

Değerli arkadaşlar, bakın, yıllardır izledikleri politikalar neticesinde açıkça görüyoruz ki bu iktidar zengini daha da zengin hâle getirmektedir. 2002 yılında 1 milyon TL üzerinde mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı yüzde 24’ken bugün yüzde 64 olmuş vaziyettedir. Diğer taraftan, daha yeni, yeni yıla girdik, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle varlık barışı yasası 3’üncü kez uzatılıyor; kara parayı aklayan, tek kuruş vergi ödemeyen bir kesimin varlığı tekrar meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Bunun da ötesinde, dövize bağlı garantilerle yine, bu ülkenin balını, kaymağını yiyen yandaş kesime servet aktarılıyor. Ama diğer taraftan, vatandaşın hâline bakıyoruz: TÜİK verilerine göre, bu ülkede 4 milyon kişinin günlük geliri 16 liradır.

4 milyon insan, bu ülkede, günlük 16 lira gelirle yaşıyor. Yani 16 lira dediğiniz şey, markete gittiğiniz zaman 1 kilo un demektir. Yine, TÜİK verilerine göre 16 milyon kişi de günlük 29 lirayla yaşamaktadır. O da 1 litre ayçiçeği yağı etmektedir. Türkiye’de böylesine derin bir yoksulluk vardır ve bu yoksulluğa bu Hükûmetin çare bulması, çözüm üretmesi imkân dahilinde değildir. Çünkü sürekli sorun üreten ve yoksulluğu gittikçe derinleştiren bir iktidar zihniyetinin ülkedeki bu sorunu çözmesi mümkün değildir.

bakın, TÜRK-İŞ’in yapmış olduğu açıklamaya göre bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 4.927 liradır yani asgari ücretin üzerinde bir miktardır. Yine, aynı şekilde Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu aralık ayında açlık sınırının 2022’nin asgari ücretini geçtiğini hesaplamıştır, açlık sınırı 4.652 liraya çıkmıştır. Bu tablo karşısında elbette politikaların gözden geçirilmesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin bir araştırma önergesiyle durumu gözden geçirmesi ve yeni bir politika üretmesi lazımdır diyorum.