Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EkonomiSON DAKİKA

Ekmeğe yeni zam geliyor! 210 gram ekmek 4 TL mi oluyor?

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) en ucuz sattığı buğday ve arpa fiyatlarına tam yüzde 23-24 zam yaptı. Bu oran en ucuz buğday için yapılan bir zam oranı ki, diğer kalitedeki buğdaylara daha yüksek oranlarda zam yapıldığı belirtildi. Buğday fiyatlarına yapılan her bir zam un fiyatlarına ve dolayısı ile ekmek fiyatlarına yansıyor. Sadece buğday fiyatlarına gelen zamlarla birlikte 210 gram ekmeğin 3,5- 4 TL olması söz konusu ki bu fiyata, son gelen elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zamları ilave edilmemiştir. Zira ekmek maliyeti içerisinde birinci sırada un, işçilik, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatları ve diğer ürünler yer almaktadır ki bu saydıklarımıza gelen son zamlar ortadadır.

Ekmek zammı konusunda geçtiğimiz aylarda açıklama yapan İstanbul Fırıncılar Odası, henüz bu zamlar gelmeden önce 230 gram ekmeğin en az 3,5 TL olması gerektiğini belirtmişlerdi. Bu açıklamalarından sonra ekmeğin fiyatı 2,5 TL oldu ama gramajı da 210 grama düşürüldü. Yani gizli zamla birlikte 3 TL oldu. Şimdi ise, değil 3,5 TL, ekmeğin 4 TL olması bekleniyor. Ama tabii ki bu buğdaya, enerji ve akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar sadece ekmek fiyatlarını etkilemeyecek. Her tür unlu gıda mamullerini de etkileyecek.

YAPILAN ZAMLARLA İLGİLİ TMO’DAN AÇIKLAMA

TMO’nun Ocak ayında yapacağı 1 milyon 220 bin tonluk hububat satışıyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı: Toprak Mahsulleri Ofisi, hasat başından bu yana kuraklık başta olmak üzere gerek iç gerekse dış piyasadaki gelişmeleri yakından takip etmekte, gereken tedbirleri ivedilikle hayata geçirmektedir. Bu kapsamda öncelikle artan hammadde fiyatlarının et, süt ve yem üreticilerimizin maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisini hafifletmek üzere Temmuz ayından itibaren Yem Regülasyon Çalışması kapsamında satışlara başlanmış, Eylül ayı itibariyle de Un Regülasyon Çalışması kapsamında un sektörüne yönelik ekmeklik buğday satışlarına başlanmıştır.

Un Regülasyon Çalışması ile TMO  stoklarındaki ekmeklik buğdayın, un fiyatlarını makul seviyede tutacak şekilde taahhütname karşılığında satışı yapılmakta böylece  ekmeğin hammaddesi olan unun uygun fiyatlarla fırıncı esnafımıza ulaşması sağlanmaktadır. 2022 yılı Ocak ayında da hububat ve bakliyat satışlarına devam edilecek olup bu kapsamda;

Kuruluşumuzca arpa satışlarımız 2.550 TL/Ton fiyatla, peşin bedel mukabili olarak besici ve yetiştiricilerimize,

Ekmeklik Buğday satışlarımız 3.275–3.225 TL/Ton fiyatla peşin bedel mukabili olarak un fabrikalarına ve bulgur fabrikalarına,

Makarnalık Buğday satışlarımız 3.950-3.900 TL/Ton fiyatla peşin bedel mukabili olarak bulgur fabrikalarına.

Bu açıklamalara göre önümüzde ki günlerde ekmeğin fiyatı 4 TL’ye kadar çıkarken makarna, bulgur, simit ve diğer tüm unlu mamullerin fiyatlarına en az yüzde 30 zam yapılması bekleniyor.