Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

En iyi diyet kişiye özeldir!

Gıdaya verilen bireysel tepki üzerine bugüne kadarki en büyük ve en kapsamlı çalışmada, yazarlar, katılımcıların yağları ve karbonhidratları nasıl sindirdikleri konusunda önemli ve şaşırtıcı farklılıklar buldula

PREDICT adlı çalışmanın ön sonuçları, Amerikan Beslenme Derneği’nin yıllık konferansında sunuldu. Çalışma ayrıca Amerikan Diyabet Derneği’nin bir konferansında sunuldu.

Önceki çalışmalar, genetik farklılıkların farklı diyet türlerinde farklı kilo kaybına yatkınlık oluşturduğunu göstermişti, ancak “gen tipleri için doğru beslenmeyi” izlemenin etkisini inceleyen çalışmalar, beslenmede önemli bir farklılık gösteremedi. Böyle özel bir diyet uygulayanlar ve yapmayanlar, New York Times sunumla ilgili bir haberde yazıyor. Aynı zamanda, beslenme uzmanları, herkese uyan tek bir kilo verme stratejisi olmadığını gözlemlediler.

Şaşırtıcı sonuçlar

Mevcut çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, Londra’daki King’s College’da epidemiyolog olan Tim Spector ve Sarah Berry ve Harvard Tıp Okulu’ndan Dr. Andrew Chan, bizim için en iyi gıdanın ne olduğuna dair cevaplar bulmak istedi. 700’ü tek yumurta ikizi olmak üzere 1100 katılımcının yer aldığı araştırmada, araştırmacılar, aynı genlere sahip ikizlerin bile aynı tür besine farklı tepkiler verdiğini buldu.

Çalışmadan elde edilen bulgular, herkes için uygun olan tek bir diyet türüne dayanan yönergelerin çok basit olduğunu göstermektedir. Diyete bireysel bir yaklaşımın daha iyi bir uzun vadeli sağlık etkisi sağlaması daha olasıdır.

– Bilimsel projenin detayları o kadar büyük ki, ilk defa bireysel düzeyde beslenme konusunda çok zengin bilgileri keşfedebiliyoruz. Şaşırtıcı sonuçlar, herkesin yediğimiz yemek kadar basit bir şeye farklı tepki verdiğini gösteriyor. King’s College London’daki İkiz Araştırma ve Genetik Epidemiyoloji Departmanı’nın web sitesindeki bir bloga göre Profesör Tim Spector, tek yumurta ikizlerinin bile bu kadar farklı bir tepki verdiğini görmek gerçekten şok ediciydi, diyor.

Beslenme önerileri kişiye özel olmalı

Çalışma katılımcıları belirli düzenli öğünler yediler ve 14 gün boyunca yedikleri ve içtikleri her şeyi kaydettiler. Araştırmacılar, yemekten sonra kan şekeri, insülin ve yağ içeriğinin nasıl yükseldiğini veya düştüğünü analiz etti. Aktivite, vücut yağ bileşimi, uyku, açlık ve bağırsak bakterileri hakkında da bilgi toplandı.

Araştırmacılar, aynı tür yemeğe verilen kan tepkisinde büyük farklılıklar olduğunu buldular – ki bu sadece genler tarafından kısmen açıklanabilir. Gıda etiketlerinde listelenen yağ, protein ve karbonhidratlar gibi besinlerin oranı, eşit miktarda kalorili yemeklere verilen bireysel tepkiler arasındaki farkın yüzde 40’ından azını açıklıyor. Tek yumurta ikizleri genellikle aynı yiyeceklere farklı tepkiler verir. Aynı bağırsak bakterilerinin sadece yüzde 37’sini paylaştılar – akraba olmayan insanlarda yaygın olandan sadece yüzde iki daha fazla (yüzde 35).

Bulgular, gıdaya verilen tepkilerin çok bireysel olduğunu ve beslenme önerilerinin her bireye göre uyarlanması gerektiğini gösteriyor.

Bağırsak bakterileri ve yemek ve egzersiz zamanlaması

Sonuçlar ayrıca, bağırsak bakterileri, öğünlerin zamanlaması ve egzersiz gibi faktörlerden kaynaklanan metabolizmadaki kişisel farklılıkların, gıdanın besinsel bileşimi kadar önemli olduğunu da göstermektedir.

Profesör Andrew Chang, King’s College’ın bloguna göre, genlerin vücudun yiyeceğe nasıl tepki verdiğini yalnızca kısmen açıkladığının güven verici olduğunu söylüyor. Bu, yanmamızın kilitli olmadığını vurgular – onu değiştirebiliriz. Heyecan verici bir yön, besinleri yakmamıza yardımcı olan bağırsaktaki bakteri florasına uyarlanmış diyetler oluşturmaktır, diyor.

King’s College’daki TwinsUK, 14.000’den fazla ikizin sağlığı ve yaşam tarzı üzerine uzun vadeli bir çalışmadır. Bu ikiz çalışma Spector tarafından yönetiliyor.

İkiz çalışmalara dayanarak, Spector daha önce genlerin bireysel obezite riskinin ortalama yüzde 70’ine katkıda bulunduğu sonucuna varmıştı. O zamandan beri, bireysel riskin kalan yüzde 30’unu neyin etkilediğine dair cevaplar bulmak için birkaç çalışma yürüttü.

Spector, aynı genlere sahip olan tek yumurta ikizlerinin yemek konusunda çok farklı tercih ve tepkilere sahip olduğunu görünce, iki teknoloji uzmanıyla birlikte ZOE ticari şirketini kurdu.

King’s College London’ın Beslenme Bilimleri Bölümü ile işbirliği içinde ZOE, gıdaya verilen bireysel reaksiyonları araştırmak için bir dizi bilimsel çalışma başlattı. Şirket şimdi bu tür bireysel rehberlikte kullanılacak uygulamalar ve araçlar geliştiriyor.