Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

Sedef hastalığının belirtileri nelerdir?

Sedef hastalığının belirtileri, beyaz kaplama ile pul pul dökülen kırmızı lekeler sedef hastalığının en yaygın formundadır. Birçoğu ayrıca tırnak değişiklikleri alır. Diğer döküntü türleri de ortaya çıkar.

Sedef hastalığının en yaygın şekli pullanan beyaz / gümüşi beyaz kaplamalı kırmızı lekeler ile ortaya çıkar. Lekelere plak denir ve duruma plak sedef hastalığı denir. Kabuk gevşerse veya delinirse (yapmamanız gereken bir şey!), Alt deride küçük noktasal kanamalar meydana gelir ve bu deri kırmızı ve iltihaplıdır.

Plakların çapı bir santimetreden daha küçük olabilir veya geniş cilt bölgeleri üzerinde birlikte akabilirler. Cilt değişiklikleri genellikle açıkça sağlıklı cilt ile sınırlıdır.

Sedef hastalığına yakalandığınız en yaygın yerler deride eklemin gergin tarafıdır. Özellikle dirseklerin arkasındaki ve dizlerin önündeki deri sıklıkla etkilenir. Diğer yaygın yerler sırt / karın, kafa derisi, eklemler, bacaklar ve bacaklardır, ancak tüm cilt bölgeleri etkilenebilir.

Pek çok sedef hastasının tırnaklarında değişiklik olur. Tırnak sedef hastalığının en yaygın belirtisi tırnaklardaki küçük beyaz deliklerdir. Delikler küçük gruplar halinde oturabilir ve tüm çivilerin vurulması gerekmez. Tırnak sedef hastalığı, tırnakların tabakalaşması, boyuna veya enine şeritler veya sarı lekeler olarak da kendini gösterebilir. Bazen tırnak yüzeyden ayrılır.

Hastalık, tipik plaklar yerine, genellikle tüm vücudu kaplayan küçük, gözyaşı damlası şeklinde lezyonlara, guttat sedef hastalığına da neden olabilir. Bazı durumlarda içi sıvı dolu kabarcıklar görülür.

Özel bir tipi ters sedef hastalığı olarak adlandırılır ve cilt kıvrımlarında kırmızı, iltihaplı cilt olarak kendini gösterir. Bu şekil, aksi takdirde tipik olan pullu, beyaz kaplamayı göstermez.

psoriatik artrit

Bazı sedef hastalarında psoriatik artrit adı verilen bir artrit görülür. Bu durumun ne kadar yaygın olduğuna dair değişen sayılar vardır, sedef hastalığı olan kişilerde yüzde beş ila yüzde 30 arasında bir insidans belirtilmektedir.

Psoriatik artrit, sert, ağrılı ve şiş eklemlerle karakterize romatizmal bir durumdur. Bazıları ayrıca sertlik ve ağrı ile birlikte daha hafif bir varyanttan muzdariptir, ancak eklemler şişmez.

Kurs

Sedef hastalığı kronik tekrarlayan (tekrarlayan) bir hastalıktır. Bu, hastalıktan asla tamamen kurtulamayacağınız anlamına gelir, ancak belirtiler dalga dalga geçer. Uzun süreli hafif rahatsızlıklarınız olabilir veya hiç rahatsızlık duymayabilirsiniz, diğer dönemler ise kötüleşme ile karakterizedir.

Çoğu hasta, hastalığın semptomlarından doğrudan etkilenmez. Sedef hastalığı ağrıya neden olmaz, ancak bazıları kaşıntılı kaşıntı yaşayabilir. Çoğu insan için, özellikle durum ellere ve yüze saldırıyorsa, kozmetik taraf en büyük sorundur. Pul pul dökülme can sıkıcı olabilir ve hastalık genellikle yoğun ve zaman alıcı tedavi gerektirir.

Genel olarak sedef hastalığının tedavisi hakkında

Kalıcı sedef hastalığının tedavisi yoktur. Öte yandan cilt rahatsızlıklarının geri gitmesini ve hastalığı kontrol altında tutmasını sağlayabilecek bir takım önlemler de vardır. Sonucun başarılı olması için tedavinin sorumluluğunu kendiniz almanız gerekir. İyi cilt bakımı, güneş ve banyo tatillerini içeren kendi kendine bakım, düzenli olarak yapmanız gereken önemli bir temeldir.

Semptomların alevlendiği dönemlerde çoğu insanın ilaç kullanması gerekecektir. Sedef hastalığı için bir dizi farklı ilaç vardır ve kullanmanız gereken tür, sahip olduğunuz sedef hastalığının türüne, vücudunuzun neresinde hastalığa sahip olduğunuza ve ne kadar yoğun olduğuna bağlıdır. İlaçlar farklı çeşitlerde mevcuttur. Bazıları krem ​​veya merhem olarak, bazıları sıvı (merhem) olarak kullanılırken, bazıları tablet veya sprey şeklinde alınır.

Tüm sedef hastalığı tedavilerinin amacı, rahatsızlıkları hafifletmek, hastalığı zamanla kontrol altında tutmak ve yaşam kalitesini etkilemesini engellemektir. Aynı zamanda yan etkilerin küçük veya önemsiz olmasını istersiniz.

Sedef hastalığı tedavisinin bazı bölümleri doktorunuz tarafından kontrol edilebilir. Ancak bazen asıl sorumluluğun dermatologlarda olması gerekebilir. Nadir durumlarda, bir hastanede uzman bir koğuşa yatırılmak da gerekli olabilir.