Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EkonomiSON DAKİKA

2022 AGİ ücreti bekar için 483 lira mı oluyor?

2022 asgari ücret görüşmeleri başlarken AGİ ücretlerinin ne kadar olacağı merak konusu oldu. AK Parti kaynaklı edinilen bilgilere göre 2022 yılında AGİ ücretlerinin 483 lira olacağı iddia edildi.

İddiaya göre; bekâr bir işçi için ödenen 268,31 liralık AGİ, alınan gelir vergisi eklenerek 456,13 liraya çıkartılacak. Damga vergisi de alınmadığında buradan işçiye yapılacak katkı 483,28 liraya yükselecek.

2022 asgari ücret zammı aralık ayının son haftasında belli olması bekleniyor. Asgari ücret zammıyla birlikte AGİ tutarları da artacak.

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) nedir?

Açılımı ‘asgari geçim indirimi’ olan AGİ, çalışanlara, kendileri haricinde bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri için verilen indirimdir. 16 yaşından itibaren sigortalı olarak çalışanların asgari geçimlerini sağlayacak miktarda para hesaplanır, bu miktar toplam gelirlerinden çıkarılıp vergiden muaf bırakılır.

AGİ nasıl heaplanır?

Asgari Geçim İndirimi, aylık olarak maaşla birlikte ödenir. Mikro yazılımın haberine göre, AGİ, çalışanların brüt maaşı üzerinden hesaplanır. Medeni durum ile sahip olunan çocuk sayısına göre farklı miktarlarda ödenir. Asgari ücret arttıkça yıllık olarak AGİ de artar.

AGİ nasıl hesaplanır?

AGİ, asgari ücretin yıllık brüt tutarının;

İşçinin kendisi için %50

Çalışmayan eşi için %10

Bakmakla yükümlü olduğu 2 çocuğun her biri için %7,5

3. çocuk için %10 ve sonraki her çocuk için %5’idir. Bu oranların toplamı %85’i geçemez. AGİ hesaplamasına misal verecek olursak eşi çalışmayan ve 3 çocuğu olan bir işçinin asgari geçim indirimi oranı %50 + %10 + %7,5 + %7,5 + %10 = %85 olacaktır.