Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EkonomiKamu Haberleri

Bu teklif kabul edilirse kıdem tazminatı ve emeklilik hayal oluyor! Üstelik kısmi çalışma getiriliyor!

AK Parti tarafından hazırlanan torba teklifinde, çalışan kesimleri üzecek maddeler var. Bunlardan biri kıdem tazminatı ve kısmi çalışma… Bu maddeler onaylanırsa, işçiler hem kıdem tazminatlarını alamayacaklar hem de emekli olamayacaklar. Üstelik kısmi çalışma ile çok daha düşük maaşa çalıştırılabilecekler…

AK Partinin önerisiyle meclise gönderilen torba yasası kanunu teklifine işçi sendikalarının itirazı var. Tasarıda ki ‘’kısmı çalışma yasası’’ yasalaşırsa aynı işyerinde uzun süreli çalışma, dolayısı ile emekliliğe hak kazanma ancak hayal olacak…

KIDEM TAZMİNATI ORTADAN KALDIRILIYOR

Sendikaların kırmızıçizgisi, işçinin son kalesi… Kıdem tazminatı tartışması, yeni bir çalışma hazırlığı ile mecliste torbaya girdi. Torbaya atılan madde yasalaşırsa, pandemi sürecinde hayata geçirilen kısmi çalışma ve belirli süreli sözleşmelere kapılar sonuna kadar açık olacak.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Siyasi iktidar kıdem tazminatı hakkımızı parça parça ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Belirli süreli iş sözleşmesi istisnai bir çalışma biçimidir. Bazı koşullar ile hayata geçebilir. Ve belirli süreli iş sözleşmesinin sonunda işçilerin, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı hakkı ortadan kalkar. Bu yasal düzenleme, DİSK’le ve diğer sendikalarla müzakere edilmeden meclise sunuldu. İşverenlere bol kepçeden teşvikler verilirken işçiler açısından ise önemli hak kayıplarını gündeme getiriyor.

ÜCRETSİZ İZİN VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

AKP’nin meclise sunduğu işsizlik sigortası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında ki kanun teklifi olan torba teklifte, Cumhurbaşkanı kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulaması da 30 Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisine sahip olacak.

KISMİ ÇALIŞMA

Mart ayından buyana kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin nedeniyle düşük maaş alan işçiler, gelecek yılın ortasına kadar aynı şekilde eksik veya düşük ücret almaya devam edecekler. Ama teklifte en çarpıcı madde, kısmi çalışma… Yani belirli süreli çalışma için şirketler sözleşme yapabilecek. Prim günü ve ücretler tam yatırılmadığı için emeklilik de, kıdem tazminatı da hayal olacak.

DİSK Başkanı: Kıdem tazminatını fona devretme gibi girişimler karşısında, sendikalı veya sendikasız bütün işçi sınıfının gösterdiği direnç ve mücadele ile şimdilik kıdem tazminatının fona devredilmesini rafa kaldırmış gibi görünen AKP iktidarı, kıdem tazminatı hakkımızı parça parça ortadan kaldırıyor.

25 YAŞ ALTI VE 50 YAŞ ÜSTÜ 

Torba teklifinde ki kanuna göre 25 yaşını doldurmayan veya 50 yaş ve üzerinde olan kişilerle, hiçbir koşul olmadan belirli süreli iş sözleşmesi imzalanabilecek. Sözleşmenin toplam süresi 2 yılı aşamayacak. Belirlenen sürenin sonunda sözleşme kendiliğinden sona erdiği için işçinin kıdem tazminatı hakkı olmayacak.

DİSK Başkanı: Genç işçi arkadaşlarımızın kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmak istenmektedir. 50 üstü çalışanların, emekliliğe yaklaşanların ve emekli olamayan EYT’li işçilerin çalışma koşullarını daha da güvensiz hale getiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir