Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EkonomiSON DAKİKA

TÜİK enflasyon oranı bile yüzde 30’ların üzerinde olacak

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum Milletvekili) – Gelecek hafta görüşeceğimiz bütçe teklifi, orta vadeli programın çizdiği makroekonomik çerçeve üzerinde şekilleniyor ama o günün şartları ile bugünün şartları tamamen birbirinden farklı. Bütçe teklifi makroekonomik tanımını yitirmiştir. Çok net bir şekilde görülüyor ki önümüzdeki birkaç ay içerisinde sipariş TÜİK enflasyon oranı bile yüzde 30’ların üzerinde olacak. Yaşanan ekonomik krizle birlikte milletimiz hızla fakirleşiyor. Bizler gibi AK PARTİ milletvekillerinin de milletimizin tasarruflarının korunması arzu ettiklerini düşünmek isterim. Aynı hassasiyeti, milletimizin emaneti Merkez Bankasının 128 milyar dolar rezervinin sorumsuzca eritilmesine karşı da göstermelerini beklerim.

Bugün, 128 milyarı fazlasıyla arıyoruz. Kasada para olmadığı gibi maalesef itibarda yok, bugünkü tabloya şaşmamalı. Merkez Bankasının, milletin emaneti döviz rezervlerini neden satmaya zorlandığı, hangi fiyatlarla kimlere satıldığı soruları yanıtlanmalı. 28 Şubat darbe girişiminin tetiklediği 2001 krizi sonrasındaki para hareketleri nasıl Mecliste araştırıldıysa 128 milyar dolarda yine araştırılmalı, kamuoyu dürüstçe aydınlatılmalı, Merkez Bankasının döviz rezervinin eritilmesindeki sır ortaya çıkarılmalıdır.

Artık çok net görülüyor ki devlet yönetilemiyor, bir devlet krizi yaşıyoruz. Doymak bilmeyen ak elitist kadro uğruna ülkemiz maalesef feda ediliyor. Sorumsuz sözde siyaset için alınan kararlar yüzünden ekonomik bir deprem yaşıyoruz. Bunun sosyal bir depreme dönmemesini dilerim, ülke hepimizin.

Son haftalarda döviz piyasalarında yaşanan aşırı dalgalanmaların ak elitistlere sağladığı avantajlar var mıdır, araştırılmalı. İYİ Parti olarak en büyük endişemiz, döviz kurundaki artışla büyük bir borç altına itilen devletimizin, dört bir yanının çevrelenmekte olduğu bir dönemde, uluslararası rekabet şartlarının çok ağırlaşacağı belli olan bir zamanda siyasi tavizlere zorlanma ihtimalidir; bu, tam da hakiki bir millî güvenlik sorunudur. Bu ortamı hazırlayan temel sebep, kurumlar arası iletişimi kesen, devlet hafızasını yok eden, devlet dışı aktörlerin devlet işlerine bulaşmasına ortam sağlayan Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemidir. Bu sistem ve AK PARTİ, kontrolü kaybetmiştir, sistemin ciddi kurumsal şeması yoktur. Milletimizin refahı, güvenliği, devletimizin bekası, ciddi, sürdürülebilir devlet mekanizmasını işletebilmek için parlamenter demokratik sisteme acilen ihtiyaç duyuyoruz.

Aslında bütün bu gayriciddiliklerden arınmak ve milletimizin aziz sağduyusuna başvurmak için derhâl seçime gidilmesinin zamanı geldiğini ifade eder, Genel Kurulumuzu saygıyla selamlarım.