Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelSON DAKİKA

100 bin öğretmen açığı olmasına rağmen neden atama yapılmıyor?

ŞENOL SUNAT (Ankara Milletvekili) – Uzun yıllardır gerek muhalefet, gerek eğitimciler hiç durmadan öğretmenlerin “sözleşmeli, kadrolu, ücretli” gibi isimlerle ayrılmasının doğru olmadığını ve tüm parti programlarında sözleşmeli ve ücretli öğretmen gibi ayrımların öğretmenin çalışma barışına çok zarar verdiği konusunda görüşlerini ifade ediyorlar. Biz de İYİ Parti olarak iktidarımızda “sözleşmeli, ücretli öğretmen” kavramının ortadan kaldırılarak tüm öğretmenlerin kadrolu olmasını sağlayacağız.

Şu anda 114 bin sözleşmeli öğretmen, 774 bin de kadrolu öğretmen var, bir de 80 bini geçen çok az ücretli yani ucuz iş gücü olarak görülen ücretli öğretmenler var. Değerli milletvekilleri, bir de tabii atanamayan öğretmen ki bunun rakamını kimse de tam olarak telaffuz edemiyor. 700 bin ama artık vazgeçmiş olanlarla birlikte KPSS imtihanına girenlere göre bu rakamı 450-500 bin olarak ifade ediyoruz. 100 bin öğretmen açığı olmasına rağmen biz bu işi ucuz iş gücü olan ücretli öğretmenlerle çözmeye çalışıyoruz.

Yine, Millî Eğitim Bakanlığının Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitim merkezlerinde kısmi zamanlı çalışan yaklaşık 97 bin kadrosuz usta öğreticiler var. Bu geçici personel olarak istihdam edilen kadrosuz usta öğreticiler ve ücretli öğretmenler Millî Eğitim Bakanlığı tarafından memur veya sözleşmeli olarak kabul edilmiyor, aynı şekilde, usta öğreticiler ve ücretli öğretmenler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da işçi olarak sayılmıyor. Şimdi, bu durum, statüsü olmayan, resmî tatiller, bayramlar, hastalık ve benzeri günlerde ücretleri kesintiye uğrayan, aldıkları ücreti asgari ücretin altında olan, sosyal güvenceleri olmayan eğitim emekçisi bir sınıfın oluşmasına yol açtı. Bunlar, hiç durmadan siyasi partilerin kapılarını aşındırdı ve dertlerini anlatmak için, eminim, bütün siyasi partilere geldikleri gibi, İYİ Partiye de geldiler. Onun için bir araştırma önergesi vermeyi uygun gördük.

Kar tatili olduğunda maaşları kesilen, kıdem tazminatı alamayan, mazeret izni ve doğum izni hakları olmayan, sigorta primleri on iki ay yatmadığı için işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan usta öğreticiler ve ücretli öğretmenler pandemi döneminde gerçekten çok büyük mağduriyetler yaşadılar. Bu yüzden, kadrosuz usta öğreticiler ve ücretli öğretmenler konusunda ve aynı zamanda aile bütünlüğü olmayan, parçalanmış aileler ortaya çıkaran sözleşmeli öğretmenlerin mutlaka ve mutlaka sorunlarının değerlendirileceği bir araştırma komisyonu kurulmasının çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum.

Bugün Öğretmenler Günü. Normalde kadrolu öğretmenlerin de çok büyük problemler yaşadığı, 3600’ü alamadığı, öğretmenlik meslek kanunu çıkmadığı ve öğretmenlerin zaman zaman da liyakatsiz yöneticiler yüzünden mobbing yaşadığı bu süreçte ama tüm öğretmenlerin…

Tüm sorunları değerlendirmemiz gerektiğini, ayırt etmeden öğretmenlerimizin mali ve sosyal sorunlarının kısmen de olsa giderilebilmesi ve öğretmenlik mesleğinin daha cazip hâle getirilmesi konusunu gündeme getirmek için böyle bir araştırma komisyonu teklifi verdik. Bu araştırma komisyonu teklifinin sizlerin de onayıyla mutlaka açılarak tüm öğretmenlerin meselelerinin tartışılmasının ve sorunlarına çözüm üretilebilecek bir ortamın hazırlanmasının önemini bir kez daha vurguluyorum.