Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

Astım olduğunuzu sandığınız şey solunum yolu hastalığı EILO olabilir!

Maria Altmann Haraldsvik çok iyi eğitim almış bir yüzücüydü, ancak bir yarışma sırasında ani nefes alma sorunları yaşadı. Doktorların ilk olarak astım olduğunu düşündükleri şey, daha az bilinen solunum yolu hastalığı EILO idi.

Maria Altmann Haraldsvik üst düzeyde yetenekli ve aktif bir yüzücüydü. Birçok NM altınları var ve birkaç genç rekoru var.

Ancak 16 yaşındayken, tüm kariyerine çabucak son verebilecek bir şey oldu. Bir yüzme yarışması sırasında solunum problemleri yaşadı. İstediği gibi nefes alamıyordu. Kimse ne olduğunu anlamadı ama belki de biraz üşütmüşken rekabet ettiği içindi? Yoksa astım olabilir mi?

Bu, Tromsø’lu yetenekli yüzücü için nefes alma sorunlarıyla dolu uzun bir yolculuğun başlangıcıydı ve sonunda EILO teşhisiyle sonuçlanacaktı .

Yorucu fiziksel aktivite sırasında nefes almada zorluk

EILO, egzersize bağlı laringeal obstrüksiyonun kısaltmasıdır . Doğrudan Norveççe’ye tercüme edildiğinde, boğazda çaba kaynaklı daralma veya sıkışma anlamına gelir. EILO’dan muzdarip olanlar, zorlu fiziksel efor sırasında akut solunum güçlükleri yaşarlar. Yeterince hava solumak aniden anormal derecede ağırlaşır ve nefes darlığı yaşarsınız ve aktiviteyi durdurmak zorunda kalırsınız.

Durum daha önce düşünülenden daha yaygındır. İsveç ve Danimarka araştırmalarında, 14-24 yaş grubundaki yüzde 5-7 kadarının EILO’dan muzdarip olduğu bulunmuştur.

NHI.no’nun hasta bilgilerine göre, semptomlar tipiktir, yüksek hacimli fiziksel aktivite sırasında aniden hırıltılı nefes darlığı ve sıklıkla aynı zamanda rahatsızlık ve belki boğaz bölgesinde ağrı olur.

Bu Altmann Haraldsvik için de geçerliydi: Boğazının sıkıştığını hissetti. Solunumun ciğerlere inerken durduğuna dair bir his vardı.

Yetenekli yüzücü

Bugün Altmann Haraldsvik 24 yaşında ve hemşire. Yüzme kariyeri rafa kaldırıldı, ancak iyi yardım ve tedavi sayesinde EILO semptomları 16 yaşında ortaya çıktıktan sonra kariyerine devam edebildi. Açık değil: EILO, birçok gencin spor aktivitelerini ve antrenmanı bırakmasının bir nedeni olduğunu kanıtladı.

Geriye bir göz atalım:

Altmann Haraldsvik, nispeten küçük bir kulüp olan Harstad yüzme kulübü için yüzdü. Aynı zamanda yüksek düzeyde aktif bir sporcu olan bir babası var. İyi teknik, güçlü kafa ve iyi su anlayışı ile yüzmek için iyi genlere sahiptir.

Sporu severdi ve ortaokula başladığında biraz daha ciddileşti.

– 13 yaşımdayken ciddi bir şekilde antrenmanlara başladım. Sabah seansları ve tam bir rulo vardı, diyor.

EILO’nun ilk belirtileri 2013’te ortaya çıktı. O sırada 16 yaşındaydı.

Bir yarışma hafta sonuydu ve üşütmüştüm. Belki de yarışmamalıydım. O hafta sonu yaptığım son yarışta bitiş çizgisine geldiğimde istediğim gibi nefes alamadığımı hissettim, diyor.

Korkunç bir deneyimdi ama bunun soğuk algınlığıyla ilgili olduğunu varsayıyordu.

Astım olduğunu düşündüm

İki hafta sonu sonra tekrar rekabet edecekti.

– Ve sonra tekrar oldu. Sonra her yarış sırasındaki rahatsızlıklar öne çıktı. 24 yaşındaki genç, sonunda bunun eğitimde de görülmeye başladığını söylüyor.

Semptomlar, sanki iyi nefes alamıyormuş gibi hissetmesiydi.

– Nefesimin kesildiğini hissettim. Boğazda ve akciğerlerde durmanın bir kombinasyonuydu. Boğazımdan sonra nefes almak zordu, ama sonuna kadar nefes alabildiğimde hala oksijeni kullanamıyormuşum gibi hissettim.

Nefes aldığında hırıltılı bir ses olduğunu ve boğazının karıncalandığını açıklıyor. Ayrıca, sanki aşağıda bir kapakmış gibi boğazında bir “patlama” yaptığını hissetti.

Altmann Haraldsvik doktora gitti ve orada astım teşhisi kondu.

– Astım ilacına başladığımda, semptomların bittiğini düşündük ama öyle olmadığını söylüyor.

EILO’yu astımla karıştırmak nadir değildir. NHI.no’daki EILO hakkında hasta bilgisine göre, birçok hastaya ilk olarak egzersize bağlı astım teşhisi konur ve EILO teşhisi konan tüm hastaların yüzde 70’e kadarı önceden astım ilacını denemiştir.

– Uzun etkili ve kısa etkili astım spreyi aldım. Semptomları biraz hafifletti, ancak minimaldi. Beni rahatsız eden şey bu değildi.

Bunun 16 yaşındaki biri için çok zor ve sinir bozucu olduğunu söylüyor.

– Tek istediğim yarışmak ve idman yapmaktı ama nefesim kesildi. Ayrıca, gerçekleştiğinde korkutucu olduğunu söylüyor.

Vazgeçmedi

Eski yüzücü önce astım tedavisi gördü, ancak solunum sorunları devam etti.

Yüzmede de kendini göstermeye devam etti. Kısa mesafeleri seçti ve bunun bir şekilde işe yaradığını gördü.

– Sınırlamaları değil fırsatları gören bir koçum vardı ve antrenman yöntemlerini değiştirmemiz gerektiğini anladı. Burada tekniği pratik yapmamız gerektiğini anladı, böylece gereğinden fazla nefes almadan olabildiğince kolay yüzebiliyordum.

Nefes alma sorunları daha kısa mesafeleri tercih etmesine neden oldu.

– Maksimum performans göstermem gereken her seferde nöbet geçireceğimi biliyordum. Bu yüzden sprint üzerine bahse girdim ve yarışı ancak sonunda hücumu aldığım ve böylece yarışı yarıda kesmek zorunda kalmayacağım şekilde düzenledim.

– 100 metre yüzdüğümde ilk 50 metreye oldukça kontrollü başladım, koşabildiğim son 50 metreye. Altmann Haraldsvik, o zaman tamamen dayanabileceğimi biliyordum, diye açıklıyor.

– Vazgeçmek kolay mı?

– Çok fazla zihinsel eğitim almıştım ve kafam güçlüydü ve bununla başa çıkmak için iyi donanımlıydım. Ama bu teknik direktör olmasaydı bunlar olmazdı. Antrenmana uyum sağlamaya istekli ve bunu yapabilecek kapasiteye sahip bir taraftardı.

Sürekli bayılma nöbetleri

Ancak Altmann Haraldsvik, moralini yüksek tutmayı ve yüzme havuzunda hızlanmayı başarsa da nefes alma sorunları devam etti. Barcelona’da bir milli takım toplantısı sırasında işler daha da kötüye gitti.

– Çok fazla sinir vardı. Barselona’daki yarışma sırasındaki ilk yarışı hatırlıyorum – daldım ve suya çarptığım anda hemen kalkmam gerektiğini hissettim. Şimdi sıkıntılar yarışın sonuna doğru gelmedi – hemen oldu.

– Semptomlar kötüleşti, kesinlikle korkunç bir duyguydu. Kontrolüm yoktu ve her zaman suyun üstünde olmak istedim. Ama yüzerken pek uymuyor, diyor.

Genç yüzücü hiperventilasyona uğradı ve bayıldı. Bundan sonra her kongreden sonra bayılmalar oldu.

– Korktuğum ve strese girdiğim için olduğunu söylüyor.

Bu sırada Tromsø’daki Arctic Clinic’e sevk edildi. Orada solunum problemlerinin nedeninin astımdan daha fazlası olduğunu düşünen bir doktorla tanıştı.

– Bu doktor beni Haukeland Üniversite Hastanesine sevk etti – EILO’da çok fazla uzmanlık var. Doktorun şüphelendiğini duyduğumda, EILO hakkında okumaya başladım ve beni rahatsız edenin bu olduğunu anladım. Bunu deneyimleme şeklimle iyi bir şekilde eşleştiğini hissettim. Ve sadece bu ruh üzerinde çok yardımcı oldu. Kişi, bunun tehlikeli olmadığı ve egzersiz yapmanın tehlikeli olmadığı konusunda güvence altına alınır.

EILO teşhisini aldı

Altmann Haraldsvik, Haukeland Üniversite Hastanesinde EILO’da uzmanlıkla tanıştı.

– Efor sırasında ses tellerinin nasıl davrandığını görmek için boğazımda kamerayla değirmene koştum, diyor.

Burada sorunların nedeninin EILO olduğu kanıtlandı.

Semptomlarını kontrol altına almak için diyaframla nefes almayı öğrenmelidir. İnspiratuar kas eğitimi adı verilen bir tedavi gördü.

– Üzerinde ekran bulunan küçük bir kutudan oluşan bir daire ödünç aldım. Kutunun bir hortumla bir hortuma bağlı olduğunu söylüyor.

Cihaz farklı fonksiyonlara ayarlanabilmekte olup, hasta makinenin istediği şekilde ağızlıktan nefes almalıdır.

– Dinlenme sırasında yapılacak nefes eğitimidir. Nefesimi nasıl aldığıma, ne zaman bıraktığıma ve her nefes arasının ne kadar sürdüğüne dair geri bildirim almaya devam ettim.

Önce günde iki kez nefes egzersizi yaptı, ardından yavaş yavaş haftada birkaç güne indi. Eğitim 4-5 ay sürdü.

– Bu çok işe yaradı. Benim için bu bir mucize tedaviydi. Farklı bilinçli nefes almadım, sonunda otomatik olarak gitti, diyor.

Altmann Haraldsvik, nefes eğitimi döneminde sadece formda kaldığı bir eğitim konaklaması geçirdi.

Tekrar yarışmaya başladığında nöbetler gitmişti.

– Ve o zamandan beri tek bir nöbet geçirmedim, diyor.

Devam eden kariyer

Nefesi olması gereken yere gelince yüzme kariyerine devam etti ve 21 yaşına kadar devam etti. Bu süre zarfında NM altınını aldı ve uzun mesafe için 50 m ve 100 m kurbağalamada gençler rekoru kırdı.

– Sahip olduğumuz antrenman programının – biraz enerji tasarrufu yaparak ve yarışları diğerlerinden biraz farklı bir şekilde atarak – işe yaradığını fark ettik. En iyi performansımı o zaman gösterdim ve iyileştikten sonra bile bu programa devam ettim. Diğer yüzücülerden çok daha az antrenman yaptım, diyor.

Başka bir deyişle, solunum yolu hastalığı, Altmann Haraldsvik’i Norveç genç yüzmede ta en tepeye taşıyan biraz farklı bir antrenman programına dönüşmüştü.