Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

Cildinizde kaşıntılı kırmızı lekeler oluştuysa Nörodermatit olmuş olabilirsiniz!

Cildinizin belli yerlerinde, dağınık bir şekilde kırmızı lekeler oluştu ve bu lekeler kaşıntı yapıyor ve sizi kaşımaktan alıkoyamıyor ise Nörodermatit olmuş olabilirsiniz! Özellikle bayanlarda belli evrelerde sıkça görülen bu yaygın cilt hastalıklarından olan nörodermatit nedir? Belirtileri nelerdir? Nörodermatit cilt hastalığının başlıca sebepleri nelerdir? Tedavisi var mı? Tedavisi nedir? İşte tüm detaylar…

Nörodermatit, sınırlı, küçük bir alanda belirgin kaşıntı ve döküntü ile tahriş edici bir durumdur. Semptomlar gelir ve gider ve zihinsel stres dönemlerinde daha da kötüleşir.

Nörodermatit nedir?

Nörodermatit (liken simpleks kronikus), kalınlaşmış deri ile iyi tanımlanmış tahriş olmuş bir alandır. Durumun tipik özelliği, kaşınmamayı imkansız kılan bir kaşıntınız olmasıdır. Ve kaşınırsan, yeni bir kaşıntı yaratır – bir kısır döngüye girersin. Çoğu zaman sürekli sürüklendiğinizin ve kaşındığınızın farkında değilsiniz.
Durum en sık boyun, ayak bilekleri, kafa derisi, karın, ön kolların germe yüzeylerinde ve her iki cinsiyette rektal açıklık çevresinde lokalizedir. Hastanın kaşıntının stres, anksiyete veya depresyon döneminde başladığını bildirmesi nadir değildir.

Kadınlarda biraz daha sık olmak üzere her yaşta ortaya çıkan yaygın bir durumdur.

Nörodermatit nedenleri

Nörodermatit, aynı yerde sürekli kaşıntı ile ortaya çıkan bir reaksiyondur. Hasta, kaşınmanın yeni kaşıntılar oluşturduğu bir kısır döngüye girer. Altta yatan hastalıklar diğer cilt hastalıkları, kaşıntıya neden olan sistemik durumlar (örn. böbrek yetmezliği), ısı/ter/tahriş edici maddeler gibi çevresel faktörler ve anksiyete, depresyon veya obsesif-kompulsif bozukluk gibi psikiyatrik bozukluklar olabilir.

Nörodermatit teşhisi

Teşhis, tıbbi öykü ve döküntünün doğası temelinde yapılır. Doktor ayrıca altta yatan diğer cilt hastalıklarının belirtilerini ve böyle bir durum için en yaygın alanlarda tipik cilt değişikliklerinin belirtilerini arayacaktır.

Nörodermatit tedavisi

Tedavinin amacı, kaşıntıyı durdurmak ve tahriş edici döküntüyü frenlemek veya ortadan kaldırmaktır. Durumun tedavisi oldukça zor olabilir, bu da hem hasta hem de doktor için hayal kırıklığı yaratabilir. Standartlaştırılmış bir tedavi yoktur, ancak yaygın önlemler lokal kortikosteroidler, nemlendirici, yaşam tarzı değişiklikleri, muhtemelen gece kaşıntısını azaltmak için hafif bir uyku indükleyici ajan ve zahmetli kaşıntı için muhtemelen antihistamindir – yatmadan yaklaşık iki saat önce alınır.

Kuru veya çok nemli cilt, sıkı veya tahriş edici giysilerden kaynaklanan kalıcı sürtünme gibi tetikleyici ve ağırlaştırıcı faktörlerden kaçınmalısınız. tahriş edici cilt ürünleri. Cildin bariyer işlevi, örneğin duştan hemen sonra kokusuz nemlendiricilerin veya losyonların sık sık uygulanmasıyla eski haline getirilebilir ve korunabilir. Nemlendirici günde en az iki kez, tercihen daha sık kullanılmalıdır.

Kısır döngüyü kaşınma ile kırmak önemlidir ve bu, kaşınma ihtiyacını hafifleten güçlü kortizonlu merhemler kullanılarak yapılabilir. Bazı durumlarda doktorunuz kızarıklığın içine kortizon enjekte edebilir. Ayrıca denenebilecek alternatif ilaçlar da vardır (kalsinörin inhibitörleri, örneğin takrolimus). Deriye mekanik hasar verilmesinden kaçınılmalıdır ve geçiş dönemi için bandaj gerekebilir. Bir bandaj, kaşıma dürtüsünü azaltabilecek fiziksel bir engeli temsil eder.

Diğer alternatif tedavi şekilleri dondurma tedavisi ve ışık tedavisidir.

Sorun ya aynı yerde ya da vücudun başka bir yerinde geri gelme eğilimindedir.