Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ekonomi

Sıfır araç satışlarında dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş ÖTV’ye de KDV uygulanıyor!

TAHSİN TARHAN (Kocaeli Milletvekili) – Geçtiğimiz hafta yayınlanan TÜİK verilerine baktığımız zaman trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 3 düşmüş. Yani gün geçtikçe alım gücü düşüyor, insanlar ikinci el otomobile yönelmeye başladı. Bunun ana sebebi gelir adaletsizliğinden kaynaklanıyor, alım gücü düştükçe insanlar eski model araçlara, eski model otomobillere yönelir. Fakirlik arttıkça insanlar gider çöplerden ekmek toplamaya kalkar. Onun için eğer insanlar ikinci el otomobile yöneliyorsa bilin ki alım gücü düşmüş. Türkiye’de 1300 motorun altındaki araçlara baktığımız zaman, ÖTV ve KDV yani 100 liralık araç 200 liraya satılıyor, yüzde 100 vergi. Bir de dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş ÖTV’ye de KDV uygulanıyor.

Onun için eğer siz 2000 motor üstünde araç alacaksanız, aracın değeri 250 bin liraysa 750 bin liraya mal oluyor. O anlamda fiyatların yükselişinden dolayı, vergilerden dolayı insanlar ikinci el otomobile yöneliyor. Cumhurbaşkanı geçen gün bir açıklama yaptı “Her evde 2-3 araba var, kapıcıda dahi araba var.” diyor.

Çok merak ettim, Türkiye’de ne kadar araç var? 13 milyon araç var, 24 milyon hane var. Nasıl matematik yapmış, nasıl hesap yapmış, şaşırdım. Gelirken bize çay ocağında hizmet eden arkadaşımız İsmail’e kapıda sordum: İsmail araban var mı? “Yok, abi nerede arabam?” dedi. Türkiye’de asgari ücret 2.825 lira. Bir araba almak için -en ucuz aracı- yedi yıl hiçbir şey yemeden çalışmanız gerekiyor; bir aracı almanız için gerekiyor.

Bir öğretmen maaşıyla dört yıl çalışmanız gerekiyor ama Avrupa’ya baktığınız zaman asgari ücretle bir yılda otomobil sahibi oluyorsunuz. Onun için biz şunu söylüyoruz: Hiç merak etmeyin, taksici kardeşim, emekli amcam hiç merak etmeyin, memur kardeşim, öğretmenler hiç merak etmeyin. Gençler Cumhuriyet Halk Partisi’nin size sözü var: İktidar olduğu gün otomobilde gençlere ÖTV sıfır, ÖTV’siz araç vereceğiz. Aynı zamanda da ÖTV’yi de bütün vatandaşlara düşüreceğiz.