Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelSON DAKİKA

İşsizlik ve yoksulluk nedeniyle her yıl en az 13 bin kişi Adana’yı terk ediyor

MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana Milletvekili) – Madem ihracatı konuşuyoruz, bakın, daha üç gün önce doğal gaza yüzde 48 oranında yapılan zamla ihracatı nasıl artırmayı düşündüğünüzü gerçekten çok merak ediyoruz. Doğal gaza yapılan zam, yeni yatırım ve üretim alanı açılmadığı gibi, sürekli ticarette ve üretim alanlarında darboğaza mahkûm ediyor insanları. Çukurova’da narenciye, maalesef, dalında kaldı bu sene, soğan tarlada kaldı. Yine, limon üreticisi, ihracatçısı perişan. Girdi maliyetlerini, enerji fiyatlarını yükseltip sonra da giriş aidatıyla, yeni şirket kurmakla falan siz ihracatı nasıl yükseltmeyi düşünüyorsunuz, gerçekten merak konusu.

Bakın, 2 milyon 258 bin kişilik nüfusuyla Adana’da 957 bin 347 kişi bireysel kredi kullanıyor arkadaşlar ve böyle geçinmeye çalışıyor. Adanalıların 20 milyar 930 milyon lira bireysel kredi borcu var. Hayat pahalı Adana’da; iş yok, para yok, yatırım da yok aynı şekilde.

1927 yılından itibaren, sanayinin gelişmesine paralel olarak 95 yılına kadar göç alan Adana, 1990 nüfus sayımında 4’üncü büyük il konumundayken maalesef artık, göç veren iller kapsamına girdi; binde 6,4 net göç hızı ölçülmüş şu anda Adana’da. İşsizlik ve yoksulluk nedeniyle her yıl en az 13 bin kişi Adana’yı terk ediyor. Hükûmetin her dönem göz ardı ettiği Adana’da kamu yatırımı neredeyse hiç yapılmadığı gibi, havaalanı gidiyor, son on yılda 100’e yakın fabrika kapandı. Temel atmayla övünüyorsunuz bazı konularda ama önemli olan temel atmak değil, bu fabrikaların hayata geçmesi, üretime katılması Adana’da.

Maalesef Adana her geçen gün kan kaybediyor. On beş yılda -dediğim gibi- 100’e yakın fabrika kapandı. Tarımın başkenti konumundaki Çukurova’nın bereketli topraklarında artık, üretim yapılamıyor, ürün tarlada. Günübirlik işlere odaklanmış çaresiz insanlar kenti olmaya başladı Adana. İşletmelerin yüzde 88’i mikro ölçekli işletmeler. Kamu yatırımlarını gerçekleştirmek ve kapanan fabrikalar yerine yeni yatırımlar yapmak için de herhangi bir çaba sarf etmiyor Hükûmet. Büyük ölçekli işletme sayısı sadece binde 3 oranında. Dolayısıyla, 2 milyar doların üzerinde ihracat hedeflenmişti ama ne yazık ki 2020 yılında -bir önceki yıla göre- 1 milyar 839 milyon dolarda kalmıştır ihracat.

Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu kibar bir dille, üretime ve istihdama yönelinmesi gerektiğini söyledi ama Hisarcıklıoğlu’na sormak isteriz: Kim yaptı acaba bu zamları?