Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EkonomiSON DAKİKA

Krediyi çeken başka bir çiftçinin kefili oluyor!

İBRAHİM HALİL ORAL (Ankara AMilletvekili) – İhracatı desteklemeye yönelik hazırlanan bu teklif genel manada olumludur ancak özellikle, görüştüğümüz 1’inci madde de bir sorun ve çelişki mevcuttur. İhracatçılara finansman sağlamak amacıyla kurulan şirkete kaynak sağlamak için gereken parayı yine ihracatçıdan almak yanlıştır. Krediyi kullanan, aynı zamanda krediye kefil olan kişi yapılmak istenmektedir.

Aynı hata tarım ve kredi kooperatiflerinde de yapılıyor, krediyi çeken, başka bir çiftçinin kefili oluyor, borçlar ödenmeyince faiz üstüne faiz biniyor maalesef. Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansını da aynı mantıkla kurdunuz “Turizmcilerden pay alıp turizmi geliştireceğiz.” dediniz fakat bu ajans ne yaptı? Güvenli turizm sertifikası vermekten başka bir çalışması oldu mu? Bence bu ajans da bir fiyasko olmuştur, onun için ihracatçılardan yüksek bedeller alıp kötü yönetilen ihracat politikalarına bu paraları kurban etmemelisiniz. Komisyonda partimizin üyeleri de Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri de bu konuda bir düzeltme talep etmişlerdir. Bu düzeltme talebini Genel Kurulda dikkate almanızı tavsiye ederiz.

Düşük faiz yüksek kur politikasıyla Türkiye’deki işçi maliyetlerini düşürmeye yönelik bir yatırım çekme politikası planladığınız anlaşılıyor. İhracatı Çin modeliyle uygulamayı planlıyorsunuz anlaşılan. Çin kadar üretim yapabilecek kapasiteniz var mı, bunu nasıl planlıyorsunuz?

Elimize aldığımız her ürünün arkasında “Made in China” yazısı yazıyor. Bu kapasiteye ulaşmadan, üretim yapmadan bu modeli uygulamak Türkiye’yi yoksulluğa mahkûm etmektir, hatta Çin’de de bu durum yaşanmaktadır. Çin’de pek çok insan açlıkla boğuşmaktadır, insan hakları ihlalleri zirve yapmaktadır. Umarız Çin’den aldığımız bu politika gibi, tek parti rejimini, insan hakları ihlallerini ve Türkiye’de toplama kampları kurma politikasını da ithal etmezsiniz diyorum.