Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EkonomiSON DAKİKA

Sigara, Alkol, otomotiv ve akaryakıt fiyatlarına büyük zam geliyor!

Sigara, Alkol ve otomotiv ve akaryakıt ÖTV miktarlarına büyük zam geliyor. Sigara, Alkol ve otomotiv ve akaryakıtta uygulanan ÖTV oranlarının 3 katına kadar çıkması söz konusu ki bu yönde geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı’na verilen ÖTV’yi 3 katına kadar artırma yetkisi bunun habercisiydi ve bu yetkiyi kullanılacağı neredeyse kesinleşmiş oldu.

Sigara zammı, alkol zammı, akaryakıt zammı ve otomotiv zammı ile ilgili ÖTV’de rekor hedef geliyor. Hükümet 2021 yılı ilk 9 ayda ki alamadığı ÖTV’leri 2022 yılında sübvanse etmeyi planlıyor.

Otomotivden alınan ÖTV için 2022 gelir hedefi tam 72,4 milyar olacak. 2021 hedefi 39,6 milyar, ilk 9 aylık tahsilat ise 46 milyardı.

Akaryakıttan beklenen vergi hedefi %50 düşürülürken, Otomotivden beklenen %83 artmış oldu. Akaryakıttan alınamayan ÖTV geliri bu yıl olduğu gibi 2022 yılında da otomotiv sektöründen sübvanse edilecek…

Toplam ÖTV gelir hedefinin, yüzde %32,8 payı Otomotivden, %32 payı Tütün ve mamullerinden, %12 ise Alkollü içkilerden bekleniyor…

2021 Sonu için otomotivden alınan ÖTV tahsilat hedefi 63,7 milyar oldu. Bugüne kadar 46 milyar tahsilat yapıldığı düşünülünce, son 3 aylık dönemde yani Ekim, Kasım ve Aralık aylarında toplam 17,7 milyar tahsilat hedefleniyor. Tutarsa hedef/tahsilat gerçekleşmesi %160 olacak.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı’na verilen ÖTV’yi artırma yetkisi bunun habercisiydi. Hep birlikte bekleyelim ve görelim. Zaten kurlar hızla yüzde 50’lik dilimdeki araçları yüzde 80’lik dilime taşımaya başladı bile.

Hükümet ilk kez gerçekçi bir hedef koymuşlar. 2021 ÖTV gelirinden kabaca %20 artış bekliyorlar. Liste fiyatlarının üzerinde %10 artışla aksesuarlı diye satılan araçlarda bekledikleri satışı ve buna bağlı ÖTV gelirini sadece kâğıt üstünde görürler.