Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SağlıkSON DAKİKA

Belirtileri Covid-19’a benzeyen enfeksiyonlarda büyük artış var

Sağlık Bakanı Fahretti Koca, belirtileri Covid-19’a benzeyen enfeksiyonlarda büyük artış olduğunu duyurdu. Kendi sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Bakan Koca, şu bilgileri paylaştı;

”Covid-19 tedbirleri, geçtiğimiz yıl, gribal enfeksiyonları çok büyük oranda azaltmıştı. Belirtileri Covid-19’a benzeyen bu enfeksiyonlarda, mevsim şartları, maske ve mesafe tedbirlerindeki ihmaller sebebiyle ciddi artış var. Her iki riske karşı lütfen tedbirlere uymaya çalışın” dedi. Peki, Covid-19 hastalığına benzeyen bu enfeksiyon salgını nedir? Ne gibi benzer özellikler taşıyor? İşte detaylar…

COVİD-19 Belirtileri?

Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Birbirine Benzeyen Üst ve Alt Solunum Sistemi Hastalıkları

Vücudun solunum sistemi burun, sinüsler, ağız, boğaz (farinks), ses kutusu (gırtlak), nefes borusu (trakea) ve akciğerleri içerir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, solunum yolunun burun, sinüsler ve boğaz dahil olmak üzere vücutta daha yüksek olan kısımlarını etkilerken, alt solunum yolu enfeksiyonları solunum yollarını ve akciğerleri etkiler.

Üst solunum yolu enfeksiyonu

Üst solunum yolu enfeksiyonu türleri arasında soğuk algınlığı (kafa soğukluğu), hafif grip, bademcik iltihabı, larenjit ve sinüs enfeksiyonu bulunur. Üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarından en yaygın olanı öksürüktür. Akciğer enfeksiyonları ayrıca tıkalı veya burun akıntısı, boğaz ağrısı , hapşırma, ağrılı kaslar ve baş ağrısına yol açabilir .

Alt Solunum Enfeksiyonu

Akciğerlerinizde veya solunum solunum yollarında daha düşük solunum yolu enfeksiyonları bulunabilir. Şiddetli grip gibi viral enfeksiyonlardan veya tüberküloz gibi bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanabilir . Alt solunum yolu enfeksiyonu semptomları arasında, mukus (balgam) üretebilen, nefes darlığı, göğüs sıkışması ve nefes verirken hırıltıya neden olabilecek ciddi bir öksürük bulunur.Nefes almayı zorlaştıran kontrol edilemeyen, şiddetli öksürük, bu akciğer enfeksiyonunun karakteristiğidir.