Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Genel

Bingöl merkez mahallelerinde su sıkıntısı!

ERDAL AYDEMİR (Bingöl Milletvekili) – Özellikle geçmiş dönem Bingöl ili ve Elâzığ ili çevrelerinde, ilçelerinde yapmış olduğumuz ziyaretler neticesinde, çok ciddi yerel sorunlarının olduğuyla karşı karşıya kaldık. Özellikle vekili bulunmuş olduğum Bingöl ilinin 2021 itibarıyla Bingöl merkez ve merkeze bağlı olan mahalle ve köylerinde çok ciddi bir şekilde içme suyu ve temizlik suyu sıkıntısı yaşanmakta.

Bundan yirmi yıl önce Bingöl’le ilgili “Bingöl ili neyiyle meşhur, neyiyle tanınır?” diye sorulsa verilen cevapların en başında “Bingöl’ün havası, suyu ve üretilen bal.” denilirdi. Maalesef ki bugün gelinmiş olunan noktada Bingöl’de çok ciddi su sıkıntıları yaşanmakta; özellikle de temmuz ve ağustos ayları itibarıyla Bingöl merkezde yani çarşı merkezine hemen bitişik olan Yenimahalle’de çok ciddi su sıkıntıları yaşandı.

Bundan kaynaklı da burada su sıkıntısı yaşayan kadınlar, mahallenin ana arterlerinde mahalleye giden trafiği kapatmak suretiyle eylem yaptılar. Buradan -eğer bizi izliyorsa- hala Sıtka’ya, Yenimahalle’de yaşayan hala Sıtka’ya, Sıtka teyzeye sesleniyorum, Türkçe bilmediği için Zazaca ifade ediyorum: “…”(x) Bunun Türkçesi de şu: Sıtka teyze çok ciddi su sıkıntıları yaşamakta, sadece Sıtka teyze değil, Sıtka teyzeyle birlikte Yenimahalle’de yaşayan bütün ev sakinleri, kadınlar özellikle de temizlik işlerinde suya ihtiyaç duymakta, su sıkıntıları yaşandığı için de bir an önce merkezî Hükûmet nezdinde bu su sorununun çözümünü beklemekteler.

Sadece Bingöl merkeze bağlı ova köyleri olarak tabir ettiğimiz Kurik (Kumgeçit), Büyük Tekören, Küçük Tekören, Kadımadrag (Çeltiksuyu), Ğerip (Garip), İbrahiman (Gözeler), Hacıçayır (Sarıçiçek), Simsor (Ekinyolu), Sinivelan (Güveçli), Heregor, Köprübaşı, Tarbasan, Çilkuni ve Derenazik köylerinde de çok ciddi su sıkıntıları yaşanmakta.

Buradan kendilerine söz verdiğimiz için, tek tek köylerini ve isimlerini anmak suretiyle sorunlarını Mecliste dile getirdik.

Yine, Sayın Meclis, 14 Temmuz 2020 yılında Bingöl ili Karlıova ve Yedisu ilçeleri arasında meydana gelen deprem sonucunda Yeşilgöl, Dinarbey, Elmalı ve Kaynarpınar köyleri çok ciddi bir şekilde bu depremde hasar gördüler. Özellikle bu saydığımız köylerde yaklaşık 15 bin hayvan şu anda kış mevsiminin gelmesinden kaynaklı, hayvan barınaklarının yapılmamasından ve yıkılmasından kaynaklı çok ciddi sıkıntılar yaşamakta, 15 bin hayvan şu anda kaderlerine terk edilmiştir.