Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Bilim

Ozon tabakası giderek büyüdü ve boyutu Antarktika’nın boyutunu aştı!

Güney Yarımküre’nin ozon tabakası deliği bu yıl normalden çok daha büyük olduğu gözlemlendi. Bilim adamları, Dünya’nın Güney Yarımküre üzerindeki koruyucu ozon tabakasındaki deliğin bu yıl normalden daha büyük olduğunu ve şimdiden Antarktika’nın boyutunu aştığını söyledi.

Avrupa Birliği’nin Copernicus Atmosfer İzleme Servisi, her yıl Güney Yarımküre’nin bahar aylarında ortaya çıkan ozon deliğinin geçen hafta önemli ölçüde büyüdüğünü söyledi.

AB’nin uydu izleme servisinin başındaki Vincent-Henri Peuch, “Tahminler, bu yılki deliğin normalden daha büyük bir deliğe dönüştüğünü gösteriyor. Oldukça büyük ve potansiyel olarak derin bir ozon deliğine bakıyoruz” dedi.

Atmosferik ozon, güneşten gelen ultraviyole ışığı emer. Yokluğu, bu yüksek enerjili radyasyonun daha fazlasının canlı hücrelere zarar verebileceği Dünya’ya ulaştığı anlamına gelir.

Bay Peuch, geçen yılki ozon deliğinin de kayda değer bir şekilde başladığını ancak daha sonra kayıtlardaki en uzun ömürlü olanlardan birine dönüştüğünü kaydetti.

Uzmanlar, ozon tabakası toparlanmaya başlarken, soğutucularda ve sprey kutularında kullanılan ozon tabakasını incelten maddelerin atmosferden tamamen kaybolmasının 2060’lı yıllara kadar sürebileceğini söylüyor.