Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Genel

Macron 5 milyon dolar ödüllü IŞİD liderinin öldürüldüğünü duyurdu

ABD askerlerine ve yabancı yardım görevlilerine yönelik ölümcül saldırılar düzenlemekten aranan, başına 5 milyon dolar ödül konulan Büyük Sahra’daki IŞİD lideri, Fransız askerlerinin düzenlediği operasyonda öldürüldü.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Perşembe günü erken saatlerde Twitter’da, Adnan Ebu Velid el-Sahrawi’nin “Fransız güçleri tarafından etkisiz hale getirildiğini” yazdı.

Operasyonun yerini ve ayrıntılarını vermeden, “Bu, Sahel’deki terörist gruplarla mücadelemizde bir başka büyük başarıdır” diye yazdı.

Savunma Bakanı Florence Parly, Sahrawi’nin Sahel’de cihatçılarla savaşan Fransa’nın Barkhane kuvvetlerinin saldırısının ardından öldüğünü söyledi.

“Bu terörist gruba karşı kesin bir darbe” diye tweet attı. “Mücadelemiz devam ediyor.”

Cihatçı lider, 2020’de Fransız yardım çalışanlarının öldürülmesinin arkasındaydı ve ayrıca 2017’de Nijer’deki ABD birliklerine yönelik ölümcül bir saldırı nedeniyle ABD tarafından aranıyordu.

Sahrawi, 2015 yılında Büyük Sahra’da İslam Devleti’ni (ISGS) kurdu. Grup, Mali, Nijer ve Burkina Faso’daki cihatçı saldırıların çoğundan sorumlu tutuldu.

Parlama noktası “üç sınır” bölgesi, ISGS ve El Kaide bağlantılı İslam ve Müslümanları Destekleme Grubu (GSIM) tarafından sıklıkla hedefleniyor.

ISGS, bölgede sivilleri ve askerleri hedef alan ölümcül saldırılar gerçekleştirdi.

ABD, 4 Ekim 2017’de Nijer’de dört ABD özel kuvvetini ve dört Nijer askerini öldüren bir saldırıda aranan Sahrawi’nin nerede olduğu hakkında bilgi verene 5 milyon dolar (6.83 milyon dolar) ödül teklif etmişti.

Üst düzey El Kaide figürü öldü

Fransa Savunma Bakanı, Fransız ordusu ve müttefik kuvvetlerinin El Kaide’nin Kuzey Afrika şefi Abdelmalek Droukdel’i öldürdüğünü ve kuzey Mali’deki operasyonlar sırasında bir İslam Devleti grup liderini yakaladığını söyledi.

Yardım görevlileri öldürüldü

9 Ağustos 2020’de Nijer’de, ISGS başkanı kişisel olarak altı Fransız yardım görevlisinin ve Nijer rehberlerinin ve sürücülerinin öldürülmesini emretti.

2019’un sonlarında grup, Mali ve Nijer’deki askeri üslere yönelik bir dizi büyük çaplı saldırı gerçekleştirdi.

Batı Sahra’nın Polisario Cephesi bağımsızlık hareketinin eski bir üyesi olan Sahrawi, İslami Mağrip El Kaidesi’ne (AQIM) katıldı ve ayrıca Cezayir’deki İspanyol yardım görevlilerini ve Cezayir’deki bir grup Cezayirli diplomatı kaçırmaktan sorumlu Malili İslamcı bir grup olan Mujao’nun ortak liderliğini yaptı. 2012 yılında Mali’de

Fransız ordusu, 2013’te Mali’ye askeri müdahalesinin başlamasından bu yana cihatçı liderleri hedef alma stratejisi kapsamında ISGS’nin birkaç üst düzey üyesini öldürdü.

Bu yılın Haziran ayında, Bay Macron, geniş bölgede sekiz yıldan fazla askeri varlığının ardından, terörle mücadele operasyonlarına yeniden odaklanmak ve yerel güçleri desteklemek için Fransa’nın Sahel’deki cihatçı karşıtı Barkhane kuvvetinde büyük bir azalma olduğunu duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Sahrawi’nin öldürülmesinin ardından bir başka tweet’te, “Millet bu akşam Serval ve Barkhane operasyonlarında Sahel’de Fransa için ölen tüm kahramanlarını, yaslı ailelerini, tüm yaralılarını düşünüyor” dedi.