Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ekonomi

KYK borçları ailenin peşini bırakmıyor

Sarayın gençlerden esirgediği eğitim yatırımını, aileler fedakârca dişinden tırnağından artırarak yapmaktadır. Büyük zorluklarla çocuklarına üniversite okutan aileler, çocukları mezun olduğunda da rahata erememektedir.

Bursu kesildiği için oyunculuk okulunu yarım bırakmak zorunda kalan ve kendi çabasıyla çocuk tiyatrosu yaparak hayata tutunmaya çalışan genç bir kadın, palyaço makyajı yaparken kullandığı boyalarla “Boğuluyorum.” yazarak hayatına son verdi. Genç kadın pandemi döneminde sahnelerin kapatılması nedeniyle geçinmek için kitaplarını satmış, son parasıyla balon alıp mahallenin çocuklarına dağıtmıştı.

5 üniversite mezunumuzdan 1’i işsizdir. Üniversiteli işsiz oranı 2015’te %16,4 iken, Şubat 2021’de %20,3’e çıkmıştır. Aileler, iş bulamayan ve sosyal devletin olanaklarından yararlanamayan gençlere mezun olduktan sonra dahi yıllarca bakmak, Genel Sağlık Sigortası primi ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredisi borçlarını ödemek zorunda kalmaktadır.

KYK kredisi alıp geri ödeme yapamayan ve sayıları 5 milyonu bulan gencin milyarlarca lira borcu vardır. Büyük borç yükü ailelerin üzerindeki geçim yükünü daha da artırmaktadır.

Gençlerin en az 300 binine ise icra takibi başlatılmıştır. KYK borçlarının ya da faizlerinin silinmesine yönelik 10’u aşkın yasa teklifi verildiği hâlde, Saray iktidarı borçların silinmesine yanaşmamakta yalnızca borçların yapılandırılmasıyla yetinerek gençlerin peşini bırakmamaktadır.