Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

Bilişsel esneklik, öğrenme ve yaratıcılık için esastır

Bilişsel esneklik, farklı kavramlar arasında geçiş yapma veya bir şeyler değiştiğinde hedeflerimize ulaşmak için davranışlarımızı uyarlama yeteneğimizi tanımlar.

Neuroscience dergisi bir makalesinde, özellikle bilim, inovasyon ve teknoloji gibi alanlarda başarının en önemli açıklaması olarak IQ’nun sık sık alıntılandığını yazıyor. Birçok insan ünlü kişilerin IQ puanından etkilenir, ancak Neuroscience’a göre insanların en büyük başarılarından bazıları yüksek IQ’dan değil, yaratıcılık, hayal gücü, merak ve empati gibi niteliklerden kaynaklanmaktadır.

Bu özelliklerin çoğu, araştırmacıların bilişsel esneklik dediği şeyle açıklanmaktadır. Farklı kavramlar arasında geçiş yapmamızı veya yeni ve değişen bir ortamda hedeflere ulaşmak için davranışlarımızı uyarlamamızı sağlayan bir yetenek. Temel olarak, nasıl öğrendiğimizi öğrenmek ve öğrenme şeklinizde esnek olabilmekle ilgilidir. Bu, optimal karar verme için stratejileri değiştirebilmeyi içerir.

Bilişsel esneklik bize yaptığımızın başarılı olmayacağını görme ve bunu başarmak için gerekli değişiklikleri yapma yeteneği verir. Bilişsel esneklik, iş ve eğitim konusunda yeni zorluklara yol açan pandemi sırasında çoğumuzu etkiledi. Bazılarımız için rutinlerimizi birçok aktiviteyi evden yapacak şekilde uyarlamak daha kolay oldu. Esnek insanlar da görevlerini yerine getirmenin daha iyi ve daha çeşitli yollarını bulmak için bu rutinleri zaman zaman değiştirmiştir. Diğerleri mücadele etti ve davranış kalıplarında daha katı hale geldi. Çok az esneklik veya değişiklikle eski rutinleri sürdürdüler.

Esnek düşünme, makaleye göre yaratıcılığın anahtarıdır, yani yeni fikirler, fikirler arasında yeni bağlantılar ve yeni çözümler üretebilme yeteneği.

Bilişsel esneklik, aynı zamanda, olumsuz yaşam olaylarına karşı daha yüksek dirençle ve yaşlı insanlar arasında daha iyi yaşam kalitesiyle 2 ilişkilidir . Araştırmalar ayrıca bilişsel esnekliğin başkalarının duygularını, düşüncelerini ve niyetlerini anlama yeteneğinin artmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Bilişsel esnekliğin tersi, obsesif-kompulsif bozukluk, depresyon ve otizm spektrum bozukluğu gibi bir dizi psikiyatrik durumda bulduğumuz bilişsel katılıktır.

Bilişsel esneklik eğitilebilir. Bilişsel davranışçı terapi, insanların düşünce kalıplarını ve davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olan kanıta dayalı psikolojik tedaviye bir örnektir.